Koronaseuranta Uutiset

Andalusia siirtyy vähitellen vapaampaan elämään

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Juanma Morenon mukaan Andalusiassa siirrytään maltillisesti kohti vapaampaa elämää. (Kuva: Janne Leipijärvi)

Sunnuntaina 9.5. päättyvän poikkeustilan jälkeen Andalusian maakuntahallitus aikoo luopua osasta koronarajoituksia, mutta pyrkii säilyttämään osan.

 

Useampien itsehallintoalueiden pyynnöistä huolimatta Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ei ole suostunut jatkamaan poikkeustilaa pandemian vuoksi. Näin ollen maanlaajuinen poikkeustila päättyy tämän viikon sunnuntaina 9.5.

Kun maassa ei ole julistettua poikkeustilaa, on aluehallinnoilla myös vähemmän keinoja ihmisten elämän rajoittamiseen ja asetettavat rajoitukset vaativat aina erikseen itsehallintoalueen oikeuden hyväksynnän.

Liikkuminen vapautuu

Andalusian presidentti Juanma Moreno on tällä viikolla maalaillut julkisissa puheissaan suuntaviivoja sille, minkälaisten rajoitusten kanssa Andalusiassa edetään sunnuntaista alkaen. Tässä vaiheessa näyttää ilmeiseltä, että yöllinen ulkonaliikkumiskielto tulee päättymään. Näin ollen kotioven suojiin ei enää tarvitsisi tähdätä klo 23 mennessä.

Toinen rajoitus, joka Morenon puheiden mukaan olisi väistymässä, on liikkumisrajoitus. Tällä hetkellä Andalusian itsehallintoalueen rajan saa ylittää vain tärkeäksi katsotuista syistä, mutta provinssista toiseen saa liikkua. Näillä näkymin myös Andalusian rajat avautuvat sunnuntaista alkaen.

Ilman poikkeustilaa ihmisten liikkumisen rajoittaminen ei ole kovin yksinkertaista, varsinkin jos tartuntaluvut pysyvät maltillisina. Rajoitusten asettaminen vaati aina oikeuden hyväksynnän.

Tällä hetkellä Andalusiassa ei ole näköpiirissä, että aluehallinto pyytäisi oikeudelta lupaa ulkonaliikkumiskielloille tai yleisille liikkumisen rajoituksille. Moreno on kuitenkin ilmoittanut, että maakuntahallitus aikoo anoa oikeudelta lupaa jatkaa niiden kaupunkien sulkua, joiden koronaviruksen ilmaantuvuusluku on yli 500/100.000 asukasta.

Yöelämä auki?

Kaikkiin rajoituksiin maakuntahallitus ei kuitenkaan tarvitse tuomareiden hyväksyntää. Liiketoiminnan rajoituksia voidaan asettaa ilmankin, jos olosuhteet niin vaativat.

Toistaiseksi Andalusian koronatilanne on sen verran hyvä, että mikäli ravintoloiden ja muiden vastaavien aukiolorajoituksiin tehdään muutoksia, ne ovat todennäköisesti löysempään suuntaan. Torstaina Andalusian presidentti Juanma Moreno sanoi pitävänsä mahdollisena ns. yöelämän avaamista, mikä tarkoittaisi esimerkiksi yökerhojen ja diskojen avautumista. Kuinka myöhään nämä saisivat oviaan auki pitää, sitä Moreno ei vielä halunnut arvioida.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa