tiistai, maalis 5, 2024

Kun kaavoitus ei kiinnosta

 

Elämme paikallisvaalien aikaa. Espanjan pääkaupungissa Madridissa vaalit käytiin alkuviikosta ja Suomessa kertaalleen siirretyt kuntavaalit pidetään reilun kuukauden kuluttua.

Niin Madridissa kuin Suomessa, paikalliset teemat ovat jääneet vaalikamppailussa alakynteen. Madridissa vaalien pääteemaksi muodostui koronarajoituksiin suhtautuminen, Suomessa suuri oppositiopuolue on julistanut kuntavaalit kansanäänestykseksi hallituksen luottamuksesta.

Ketään ei tunnu kiinnostavan kaavoitusasiat tai peruspalvelujen hoitaminen. Ne eivät kuulemma sytytä äänestäjiä. Ne ovat kuitenkin niitä asioita, joista Madridissa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Pelkosenniemellä valitut valtuutetut päättävät. Ministerit eivät kuntavaalituloksen perusteella eroa eikä maan hallitus vaihda koronakurssia.

- Mainos -

Toinen ilmiö, mikä vaaleissa näyttää vallitsevan on jo haudatuksi luullun oikeisto-vasemmisto ajattelun paluu politiikkaan. Kuten Pauli Uusi-Kilponen toisaalla tässä lehdessä kirjoittaa, kokoomus on siirtynyt persu-uhan siivittämänä vähinään piirun oikealle ja demarit Rinteen-Marinin johdolla pari piirua vasemmalle. Kaukana ovat Lipposen hallituksen ajat, jolloin kokkari ja demari pystyivät sopimaan säyseästi maan asioista.

Madridin vaaleissa jako näkyi selkeimmin koventuneessa retoriikassa. Historian synkästä roskalaatikosta kaivettiin esiin termit fasismi ja kommunismi. Niitä käytettiin surutta lyömäaseina toista vastaan.

Madridin vaaleissa nähtiin myös yhden ihmisen poliittisen uran ruma mahalasku. Espanjan entinen varapääministeri Pablo Iglesias haaveili maineensa kantavan paikallisvaaleissa suureen voittoon. Toisin kävi. Aikanaan podemosin toivoksi nimetty idealisti ilmoitti kirvelevän tappion jälkeen jättävänsä politiikan kokonaan. Olisiko käynyt niin, että valta ja raha turmelivat kirkasotsaisen nuoren. Sitä sopii mietiskellä Suomen kuntavaaleja odotellessa.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...