Blogi Pääkirjoitukset

Kun kaavoitus ei kiinnosta

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

 

Elämme paikallisvaalien aikaa. Espanjan pääkaupungissa Madridissa vaalit käytiin alkuviikosta ja Suomessa kertaalleen siirretyt kuntavaalit pidetään reilun kuukauden kuluttua.

Niin Madridissa kuin Suomessa, paikalliset teemat ovat jääneet vaalikamppailussa alakynteen. Madridissa vaalien pääteemaksi muodostui koronarajoituksiin suhtautuminen, Suomessa suuri oppositiopuolue on julistanut kuntavaalit kansanäänestykseksi hallituksen luottamuksesta.

Ketään ei tunnu kiinnostavan kaavoitusasiat tai peruspalvelujen hoitaminen. Ne eivät kuulemma sytytä äänestäjiä. Ne ovat kuitenkin niitä asioita, joista Madridissa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Pelkosenniemellä valitut valtuutetut päättävät. Ministerit eivät kuntavaalituloksen perusteella eroa eikä maan hallitus vaihda koronakurssia.

Toinen ilmiö, mikä vaaleissa näyttää vallitsevan on jo haudatuksi luullun oikeisto-vasemmisto ajattelun paluu politiikkaan. Kuten Pauli Uusi-Kilponen toisaalla tässä lehdessä kirjoittaa, kokoomus on siirtynyt persu-uhan siivittämänä vähinään piirun oikealle ja demarit Rinteen-Marinin johdolla pari piirua vasemmalle. Kaukana ovat Lipposen hallituksen ajat, jolloin kokkari ja demari pystyivät sopimaan säyseästi maan asioista.

Madridin vaaleissa jako näkyi selkeimmin koventuneessa retoriikassa. Historian synkästä roskalaatikosta kaivettiin esiin termit fasismi ja kommunismi. Niitä käytettiin surutta lyömäaseina toista vastaan.

Madridin vaaleissa nähtiin myös yhden ihmisen poliittisen uran ruma mahalasku. Espanjan entinen varapääministeri Pablo Iglesias haaveili maineensa kantavan paikallisvaaleissa suureen voittoon. Toisin kävi. Aikanaan podemosin toivoksi nimetty idealisti ilmoitti kirvelevän tappion jälkeen jättävänsä politiikan kokonaan. Olisiko käynyt niin, että valta ja raha turmelivat kirkasotsaisen nuoren. Sitä sopii mietiskellä Suomen kuntavaaleja odotellessa.

Pääkirjoitus

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa