Niina Ristolainen: ”Allergia oman maan kansalaisia kohtaan ajan myötä yleensä katoaa”

Niina Ristolainen miettii Fuengirola.fi:n kolumnissaan Aurinkorannikon suomalaisten erilaisuuksia ja samankaltaisuuksia.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Suomalaiset ovat tunnetusti ylpeitä omasta maastaan ja arvostavat omaa kansallista kulttuuria, perinteitä ja identiteettiä. Olemme vahvasti Suomen kansalaisia, vaikka olisimme missä.

Maahanmuutto puolestaan on mielenkiintoinen ja monitahoinen asia. Monet ihmiset mieltävät maahanmuuton sanana usein pelkästään turvapaikanhakuna tai pakolaisuutena.

Me ulkosuomalaiset Aurinkorannikolla voimme olla kirjoilla ja rekisteröityneitä Espanjan sosiaaliturvaan tai pelkästään rekisteröidä itsemme kaupungin asukkaaksi. Lisäksi voimme olla pidempiaikaisia (esimerkiksi kuusi kuukautta) lomalaisia, osan aikaa maassa asuvia talvehtijoita.

Onkin erittäin tärkeä muistaa, että olemme itse maahanmuuttajina täällä Espanjassa. Joskus kun tuntuu, että laajassa verkostossa eri kansallisuudet olettavat, että palveluita pitäisi saada suomeksi/englanniksi/ruotsiksi omalla kielellä vieraassa maassa autoliikkeestä juna-asemalle.

- Mainos -

Ja usein meiltä unohtuu myös se, että me kaikki emme ole esimerkiksi ainoastaan lomalla, vaikka Aurinkorannikko usein mielletään lomalla olon ja turismin paikaksi.

Pitkään asuneet kanssasuomalaiset eivät useinkaan enää jaksa neuvoa hyviä ruokapaikkoja 20 tutulle tai majoittaa lomalaisia, jotka odottavat, että heitä viedään nähtävyyksiin viikon ajan kesken työpäivän.

Kaikesta moninaisuudesta huolimatta suomalainen yhteisö toivottaa pääsääntöisesti tervetulleeksi juuri muuttaneet, muuttoa suunnittelevat sekä lomalaiset kanssaihmiset Aurinkorannikolle.

Meitä on monta kerrosta erilaisia suomalaisia täällä. Joskus keskustelut eivät siksi kohtaa, kun joku kymmenen vuotta asunut ei ehkä jaksa innostua kuulemaan monta kuukautta joku on jo asunut jo Espanjassa tai milloin muutti ja miltä tuntuu suomalaisten tai espanjalaisten kulttuurierot kaupassa käydessä.

Myöskin allergia oman maan kansalaisia kohtaan ajan myötä yleensä katoaa. Ei enää tarvitse etsiä sitä ehtaa espanjalaisuutta vaan oppii elämään monikulttuurisessa ympäristössä Aurinkorannikolla.

Mikään tapa viettää maassa oloa ja aikaa Espanjassa ei ole oikeampi tai parempi, jokainen toteuttaa usein sitä itselle sopivaan tapaan kulloisessakin elämäntilanteessa.

Se mikä yhdistää meitä on se, että olemme edustajina suomalaisuudelle ja jokainen meistä voi osaltaan näyttää maailmalle, miten suomalaisella sisulla, rehtiydellä ja oikeudenmukaisuudella me tuemme toisiamme ja vaalimme kansallisuutemme arvokkaita elementtejä kotiutuen ja sopeutuen sen maan tapoihin ja sen omaa kulttuuria kunnioittaen missä olemmekin.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *