Galapagossaarten jättiläiskilpikonnat ovat suurimpia eläviä maakilpikonnia: ne voivat painaa jopa 400 kiloa ja saavuttaa kahden metrin pituuden.
Maailmassa on jäljellä vielä viisitoista jättiläiskilpikonnien alalajia, ja yksi niistä – chelonoidis niger – on äärimmäisen uhanalainen. Se on kuollut sukupuuttoon luonnollisessa elinympäristössän, mutta lajia on jäljellä vielä eläinpuistoissa ympäri maapallon.
Nyt yksi näistä harvinaisista jättiläiskilpikonnista muutti Espanjan Aurinkorannikolle. Fuengirolan suosittu Bioparc-eläintarha sai uuden asukkinsa Barcelonan eläintarhasta. Hermes-nimisen uroskonna on 20 vuotta vanha ja painaa reilut 150 kiloa.
Hermes asuu Fuengirolassa kahden kilpikonnanaaraksen kanssa. Voit katsoa videon Fuengirolan konnista tämän artikkelin lopusta.
Lue myös: Tässä on Fuengirolan uusin asukas: 350-kiloinen krokotiili muutti Aurinkorannikolle
Bioparc auttaa säilyttämään harvinaisen konnalajin
Bioparc kertoo, että se on tehnyt töitä chelonoidis niger -lajin säilymisen ja suojelemisen hyväksi jo vuodesta 2013.
Kaikki jättiläiskilpikonnan alalajit ovat uhanalaisia, mutta osa niistä, kuten chelonoidis niger on jo kuollut sukupuuttoon luonnossa. Ne olivat Galapagossaarten saaristossa sijaitsevan Floreanan saaren alalaji. Tästä syystä Fuengirolan Bioparcin kaltaisten suojelukeskusten tekemä työ on arvokasta, jotta voidaan taata niiden mahdollinen uudelleen sijoittaminen luonnolliseen ympäristöönsä.
Ennen kuin Hermes saapui, Bioparcissa asui kaksi 26-vuotiasta naaraskonnaa. Iästään huolimatta ne ovat vielä hyvin nuoria, sillä niiden elinajanodote ylittää reilusti 100 vuotta. Maailmalla on tiedossa joitakin yksilöitä, jotka ovat ylittäneet jopa sadan vuoden iän.
Lue myös: Uhanalainen leopardipari saapui Fuengirolaan
”Hermes yrittää aina paritella”
Jättiläiskilpikonnat ovat sataprosenttisesti kasvissyöjiä ja erittäin helppohoitoisia ja koulutettavia. Bioparc kertoo, että konnien hoitajat työskentelevät päivittäin niiden parissa varmistaakseen eläinten hyvinvoinnin ja mahdollistavat eläinlääkäritiimin tarvittavat tarkastukset, kuten esimerkiksi verikokeet tai ultraäänitutkimukset.
Hermes muutti Fuengirolaan toukokuussa. Tiimi on varmistanut, että sopeutuminen on luonnistunut, ruoka maistunut ja uros on tullut tutuksi naaraskonnien kanssa .
– Olemme edelleen sopeutumisprosessissa ja tarkkailemme Hermesin käyttäytymistä naarasten kanssa. Kuten kaikki uroskilpikonnat, se yrittää aina paritella, selittää Bioparcin herpetologian johtaja Milagros Robledo.
KATSO video Fuengirolan Bioparcin jättiläiskilpikonnista toukokuussa 2024: