Ylen julkaisemassa jutussa viitataan prosessiin, jossa koulun ylläpito ja opetuslupa siirretään kannatusyhdistykseltä säätiölle.
– Koko prosessi on tehty hyvässä yhteistyössä meitä valvovan viranomaisen Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Säätiön rekisteröiminen Espanjaan on vienyt selvästi odotettua pidempään, siksi olemme joutuneet outoon tilanteeseen, jossa opetuslupa on väliaikaisesti kahdella taholla, sekä koulun kannatusyhdistyksellä että säätiöllä, kertoo Aurinkorannikon suomalaisen koulun säätiön ja kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Niina Ristolainen.
Espanjan viranomaiset eivät ole pystyneet antamaan tarkkoja aikatauluja, kauanko rekisteröimisprosessi kestää. Suomessa Aurinkorannikon suomalaisen säätiön rekisteröinti kesti noin vuoden, suunnilleen saman verran asian kanssa on nyt kulunut Espanjassa.
Todistusten pätevyys
Ylen jutussa asetettiin kyseenalaiseksi oppilaille kirjoitettujen todistusten pätevyys. Jutun mukaan todistusten asema on epäselvä, johtuen siitä, että 1,5 vuoden ajan todistukset kirjoitti säätiö, jolla ei ollut lainkaan palkattua henkilökuntaa, esimerkiksi opettajia.
Lue Ylen artikkeli: Aurinkorannikon suomalainen koulu jälleen ministeriön syyniin
– Todistukset oppilaille on aina kirjoittanut taho, jolla on opetuslupa, siksi ei ole mitään syytä olla huolissaan oppilaiden todistuksen pätevyydestä, Ristolainen kuittaa.
– Säätiö ei ole voinut palkata henkilökuntaa, ennen kuin rekisteröinti Espanjassa on valmis. Rekisteröintiprosessi ei kuitenkaan ole vaikuttanut koulun toimintaan kuten opetukseen tai sen arviointiin millään tapaa, kyse on pelkästään hallinnollisesta uudistuksesta. Koko opetus- ja muu henkilökunta on ollut jatkuvasti kannatusyhdistyksen palkkalistoilla.
Poikkeuksellinen tilanne
Ylen artikkelissa väitetään, että Opetus- ja kulttuuriministeriö olisi sanonut koulun toimineen perusopetuslain vastaisesti. Väitteen oikeellisuuden voi kyseenalaistaa, koska artikkeli perustaa näkemyksensä ministeriön esittelymuistioon, joka ei ole ministeriön virallinen kanta tai päätös. Se on esittelijän yhteenveto siitä tausta-aineistosta, joka hänen mielestään on relevanttia asian kannalta.
Se ei ole millään muotoa ministeriön virallinen kannanotto.
Ristolaisen mukaan säädökset opetusluvan haltijan oikeuksista ja velvollisuuksista ovat todellisuudessa Ylen artikkelin antamaa kuvaa joustavammat.
– Säädökset sallivat poikkeuksellisia käytäntöjä poikkeuksellisissa tilanteissa. Esimerkiksi kesäyliopistojen opetuksessa tai järjestämismuodon muutostilanteissa, kuten tässä tapauksessa, opettajien ei tarvitse välttämättä olla järjestämisluvan haltijan palveluksessa, Ristolainen sanoo.
– Ongelma on syntynyt siitä, että siirtymävaihe on kestänyt kovin pitkään, minkä vuoksi ministeriö on edellyttänyt väliaikaisratkaisua, joka on toteutettu. Mielestäni ei voida sanoa, että tässä olisi toimittu millään tapaa lain vastaisesti.
Koulu pitää tiedotustilaisuuden
Nina Ristolainen perustaa edellä sanomansa pitkään konsultointiin koululainsäädäntöä hyvin tuntevan lakimiehen kanssa.
Lue myös: Koulun rehtorina jatkaa vakinaisesti Terhi Merensky
Aurinkorannikon suomalainen koulu käy jatkuvaa hyvähenkistä keskustelua Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.
– Selvittelemme esimerkiksi tuon todistusasian yhdessä ministeriön kanssa heti ensi viikolla.
Koululla järjestetään maanantaiaamuna henkilökunnan tiedotustilaisuus Ylen artikkelin aiheuttaman mahdollisen hämmennyksen vuoksi. Myös oppilaiden vanhemmille tiedotetaan säätiöittämisprosessin vaiheesta ja muista ajankohtaisista asioista maanantaina.