Voiko Andalusia vapautua Suomen matkailurajoitteista?

 

Hallitus asetti viitteelliseksi rajaksi 8 tai vähemmän koronatartuntaa sataa tuhatta ihmistä kohti viimeisen kahden viikon aikana. Espanja ei maana täyttänyt tuota ehtoa, mutta virkamiehet ovat vilauttaneet mahdollisuutta alueellisista rajoitteiden purkamisesta. Andalusia täyttäisi helposti nuo kriteerit.

– Toistaiseksi puhutaan kokonaisista maista, mutta aluekeskustelua on käyty jonkun verran usean maan yhteydessä ja valmistelevat virkamiehet ovat katsoneet näihin liittyviä lukuja. Suomi seuraa myös muiden maiden käytäntöjä, kun esimerkiksi Tanska sallii ruotsalaiset tietyiltä alueilta, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen.

Kumpulainen on tiiviisti mukana hallituksen palavereissa, kun matkustusrajoitteista puhutaan. Hän kertoo, että rajoitteita käydään läpi vähintään kahden viikon välein ja muutoksia suuntaan tai toiseen voidaan tehdä nopeasti.
Kumpulaisen mukaan Espanjan Aurinkorannikon asemaa suomalaiskeskittymänä ei ole toistaiseksi keskusteluissa huomioitu, mutta sen olemassaolo on hyvin tiedostettu.

- Mainos -

Eri maiden kohdalla alueellisten rajoitusten valvominen on jossain määrin ongelmallista. Espanjassa asiaa helpottaa selvä jako itsehallintoalueisiin. Kumpulaisen näkemyksen mukaan Málagan lentojen matkustajien kontrolloinnissa ei olisi suuria ongelmia.

-Arkijärjellä käytännön ongelma on tietää, mistä tulija oikeastaan tulee ja millainen ohjeistus hänelle annetaan. Espanjaa ajateltaessa saarilta tuleva lento lienee pääosin sieltä tulevia ihmisiä. Madridin tai Barcelonan kone voi kerätä ihmisiä laajaltakin alueelta, Andalusian vuorot lienevät eniten paikallisesti tulevia.

Muuttolinnut voivat tulla

Voimassa olevat matkailurajoitteet eivät millään tapaa kiellä Suomesta Espanjaan suuntautuvaa liikennettä. Talveksi Espanjaan tulevat suomalaiset voivat huoletta varata lennot ja siirtyä syksymmällä etelän lämpöön.

Suurin ongelma rajoitteissa koskee työssä käyviä lomalaisia. Koska Suomen valtio suosittaa kahden viikon omaehtoista karanteenia kaikille Espanjasta tuleville, moni työnantaja on ilmoittanut, että työntekijä ei saa tulla työpaikalleen kahteen viikkoon Espanjan reissulta palaamisen jälkeen. Mikäli työnantaja ei pysty tarjoamaan etätyömahdollisuutta, työntekijää odottaa parin viikon palkaton vapaa.

– Nähtäväksi jää, mikä on tilanne syksymmällä? Painetta rajojen avaamiseen on joka tapauksessa, mutta silti tuo karanteenisuositus voi säilyä, vaikka sisärajatarkastuksista luovuttaisiinkin, Kumpulainen arvioi lähitulevaisuutta.
Matkustaminen Suomesta Aurinkorannikolle on kiihtymässä. Esimerkiksi Aurinkomatkat ilmoitti tiistaina, että se ryhtyy tekemään matkoja alueelle elokuun alussa.

Antti Pekkarinen

Tässä vielä aiheeseen liittyvä pääkirjoitus:

- Mainos -

Vapauttakaa Andalusia
Suomen hallituksen keskiviikkoinen päätös jättää matkustusrajoitteet voimaan Espanjan osalta oli ikävä kylmä suihku. Päätös eittämättä vähentää ainakin viikkoturistien innokkuutta lähteä lomailemaan Espanjaan.

On ymmärrettävää, että päätös syntyi asetettujen kriteerien mukaan. Espanja kokonaisena maana ja kansakuntana ei täyttänyt niitä kriteereitä, jotka Suomen hallitus asetti muutama viikko aiemmin.

Ainakin valmistelevassa virkamieskunnassa tuntuu olevan järkevää väkeä. Keskusteluissa on virinnyt ajatus alueellisesta rajoitusten purkamisesta. Espanjan saaret olisivat tällaisessa järjestelyssä ensimmäisiä, heti perässä olisi Andalusian vuoro. Näillä alueilla Suomen vaatimat kriteerit täyttyvät kirkkaasti.

Suomen hallituksen olisi hyvä huomioida päätöksissään Aurinkorannikon suomalaisyhteisön suuruus ja sen erikoislaatuisuus. Kyseessä on isoin Suomen rajojen ulkopuolella oleva suomalaisasujaimisto. Se työllistää tuhansia suomalaisia.

Suomalaisilla Aurinkorannikolla riittää töitä ainoastaan, jos alueelle tulee paljon muita suomalaisia. Nyt voimassa olevat matkustusrajoitteet saattavat jättää ison joukon ihmisiä ilman töitä. Heistä tulee nopeasti iso kuluerä Suomen työvoimaviranomaisille.

Moni Aurinkorannikolla asuva ja työskentelevä joutuu jättämään kesälomamatkansa Suomeen väliin tänä vuonna. Kolmen viikon lomalle ei ole järkeä lähteä, kun kahteen ensimmäiseen viikkoon ei saa tavata tuttavia eikä sukulaisia.

Uskotaan ja toivotaan, että hallitus ja virkamiehet ymmärtävät Andalusian ja Aurinkorannikon erityisyyden. Ja nopeasti.

 

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista