Pinjapuissa viihtyvät isokulkuekehrääjän toukat vaeltelevat maastossa pitkinä jonoina. Tänä vuonna ne ovat liikkeellä tavallista aikaisemmin. Koirat kannattaa pitää loitolla näistä toukista.
Pinjamänty kasvaa komeaksi puuksi; se työntää lähes jalkapallon kokoisia käpyjä oksistaan. Nämä antavat myös mainion kasvualustan noin 1–3 cm pitkille pehmeännäköisille karvapallukoille, jotka kevään koittaessa laskeutuvat maahan.
Maassa isokulkuekehrääjän toukat kiinnittyvät toisiinsa jopa metrin pituisiksi ketjuiksi ja alkavat päättäväisen marssinsa kohti tuntematonta määränpäätä. Letkat voivat olla niin hauskan näköisiä, että sekä ihmisen että koiran tekisi mieli niillä vähän leikkiä tai ainakin tarkastella hieman lähemmin. Viisainta olisi kuitenkin olla tekemättä kumpaakaan, sillä söpöt pallukat ovat vaarallista myrkkyä sisältäviä pinjantoukkia.
Tätä koira ei tiedä, vaan koskee ötökkäletkaa käpälillään, jolloin toukkien sisältämä myrkky alkaa erittyä. Myrkky aiheuttaa käpälissä ensin kovaa kirvelyä, jota koira yrittää lievittää nuolemalla. Siten myrkky kulkeutuu edelleen elimistöön. Myrkky aiheuttaa voimakkaita allergian tyyppisiä paikallisreaktioita sekä ankaria kipuja ja voi lisäksi aiheuttaa suuhun vakavia vaurioita syövyttäen esim. kielestä osan pois.
Ensiapuna on yritettävä huuhdella koiran suu ja tassut runsaalla vedellä samalla omia sormia varoen (kumihansikkaat). Kyseessä on aina hätätapaus, ja eläinlääkärin luo on hakeuduttava viipymättä. Samalla on muistettava, että myrkky on vaarallista myös ihmiselle.
Jos koira liikkuu toukkien esiintymisalueilla, voi sille harkita kuonokoppaa tai vaihtaa kulkureittiä. Kissatkin ovat myrkylle alttiita, mutta ne osaavat itse varoa toukkia ja joutuvat vain harvoin myrkytyksen uhreiksi.
Jos omassa puutarhassa on pinjapuita, kannattaa talvisaikaan antaa ammatti-ihmisten hävittää toukkien pesät. Jos puut sijaitsevat yleisellä alueella, ovat kunnat velvollisia hoitamaan toukkien hävityksen.
Pet Vet Kamu -eläinklinikka