Tänä vuonna koko Eurooppa on saamassa ennätysmäisen sadon. Esimerkiksi Etelä-Ranskassa koko vuosi on ollut harvinaisen kuuma, silti sateita on tullut sopivasti.
-Olen 40 vuotta viljellyt viiniä, emmekä koskaan ole aloittaneet sadonkorjuuta näin aikaisin. Yleensä näillä korkeuksilla sato korjataan syyskuun lopussa, nyt aloitimme 25.8., kertoo David Ermel, neljännen polven viljelijä Ranskan Alscasesta.
Ermel näkee ilmaston muutoksen syynä aikaiselle rypäleiden kypsymiselle.
-Viimeisen kymmenen vuoden aikana sadonkorjuu on jatkuvasti aikaistunut. Isoin hyppäys oli tänä vuonna.
-Koko kevät oli lämmintä säätä ja kesäkuun kovat helteet nopeuttivat kasvukautta merkittävästi. Se, että rypäleet ovat saaneet kylpeä auringossa, on tehnyt niistä laadullisesti loistavia. Myös sadon määrä näyttää tänä vuonna kiipeävän vähintään keskimääräiseksi.
Koko Euroopassa olosuhteet ovat olleet viininviljelylle hyvät. Sadot ovat niin suuria, että ylituotannolta ei voida välttyä. Euroopan viininviljelijämaiden hallitukset ovat joutuneet lupaamaan satoja miljoonia euroja korvauksia joko sadon tuhoamisesta tai sen jalostamisesta teollisuusalkoholiksi.
-Meillä Alsacessa tämän vuoden laatu on onneksi niin hyvä, että tämän vuoden viinejä voidaan säilöä pitkään, jopa vuosikymmeniä. Siinäkin mielin luonto varjeli meitä pahimmalta tällä kertaa, Ermel sanoo.
Espanjassa ongelmia liikatuotannosta
Espanjassa kelit ovat olleet viininkasvatukselle erityisen suotuisia. Kevään runsaat sateet ja ajoissa alkaneet helteet ovat saaneet rypäleet kukoistamaan.
Espanjassa sato on ollut jopa ennätyksellinen. Tänä vuonna Espanja olisi voinut tuottaa miljoonia litroja enemmän laadukkaita viinejä, kuin keskimääräisenä vuonna, mutta kysyntää ei löydy. Vaikuttaa siltä, että monet viljelijät joutuvat tuhoamaan merkittäviä määriä rypäleitä tai niitä joudutaan myymään teollisuusalkoholin raaka-aineeksi.
Normaalina aikana viininviljelijät kiittäisivät luontoa sen runsaista antimista, mutta tänä vuonna Covid 19 pandemian vuoksi viinin kulutus niin Espanjassa, kuin koko maailmassa on romahtanut. Arvioiden mukaan Espanjan ravintoloissa kulutetaan tänä vuonna 65% vähemmän viiniä kuin normaalisti. Vienti jäänee lähes 50% jälkeen normaaleista vuosista. (lähde: decanter.com)
Viininviljelijät Espanjassa pelkäävät, että suuret tuottajat polkevat tänä vuonna hintoja. Pienet, laadukkaita viinejä tuottavat tilat eivät pysty vastaamaan raakaan hintakilpailuun. Myös viininviljelyssä pätevät kapitalismin julmat lait; huonoina aikoina pääomat kasaantuvat ja voittajina selviävät ne, joilla lompakko oli hyvässä kunnossa ennen kriisin alkua.
Viinin kuluttajat toki toivovat, että hallitusten toimet ja ihmisten kulutuskäyttäytyminen pelastaisivat myös pieniä tuottajia. Meistä jokainen voi vaikuttaa asiaan. Mitäs jos seuraavalla kerralla et ostaisikaan sitä tutuinta merkkiä supermarketin valikoimasta. Tee viiniostoksesta itsellesi seikkailu, mene johonkin pieneen erikoisliikkeeseen, kysele, maistele ja valitse jotain erityistä. Se ei välttämättä maksa juurikaan enempää.
Antti Pekkarinen