Uusia muutoksia: myös Suomessa asuvien kansaneläkkeet syyniin – sairaanhoidon korvauskin uhkaa loppua osalta

Kansaneläkkeen lainmuutos ei koske enää vain ulkomailla – kuten Espanjassa – asuvia suomalaisia, vaan myös noin 32.000 Suomessa asuvaa henkilöä, jotka ovat joskus asuneet ulkomailla.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
6 min lukuaika
Kela ei maksa enää korvauksia esimerkiksi Aurinkorannikolla asuvien suomalaisvanhusten hoidosta, jos henkilön tulo on pelkkä kansaneläke. 

Kansaneläkkeiden kohtalossa on jälleen tullut uusia käänteitä ja muutoksia.

Ensinnäkin muutosten ajankohta on täsmentynyt. Hallitus esittää, että Kelan maksamien kansaneläkkeiden maksaminen muihin EU-asetuksia soveltaviin maihin kuin Suomeen lopetetaan 1.2.2025 alkaen. 

Tuoreusta muutoksista tiedottaa Kela (kansaneläkelaitos).

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, Kela ei enää maksa vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeitä muissa EU- ja Eta-maissa (kuten Espanjassa), Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa asuville eläkkeensaajille 1.2.2025 alkaen.

- Mainos -

Muutos ei koskisi leskeneläkettä, lapseneläkettä, koululaiseläkettä, lapsikorotusta eikä rintamalisää. Muutos ei vaikuttaisi myöskään työeläkkeiden maksamiseen ulkomaille.

Lainmuutosta ei ole vielä vahvistettu.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alussa.

Lue myös: Kela epäilee hallituksen kansaneläkepäätöstä ja ennustaa oikeusjuttuja – myös kallista muuttoaaltoa Suomeen pelätään

Kansaneläke säilyy alle puolet vuodesta Espanjassa asuville

Jos vaikkapa eläkeläinen muuttaa Espanjan Aurinkorannikolle, kansaneläkkeen maksaminen päättyisi muuttoa seuraavan kuukauden alusta – mikäli muutto on vakituinen.

Kansaneläkettä maksetaan kuitenkin edelleen tilapäisesti ulkomailla asuville eläkeläisille – eli esimerkiksi Fuengirolassa talvehtiville suomalaisille, jotka asuvat Espanjassa maksimissaan kuuden kuukauden ajan vuodessa.

– Eläkettä voitaisiin edelleen maksaa tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana, sosiaali- ja tervesministeriö vahvistaa.

Muutosta ulkomaille on tehtävä ilmoitus Kelaan olipa kyse lyhyemmästä tai pidemmästä ajasta.

- Mainos -

Niille suomalaisille, jotka asuvat pysyvämmin eli yli puolet vuodesta Espanjassa tai vaikkapa Ruotsissa, kansaneläkkeen maksaminen on päättymässä.

Tämä on ajanut monet miettimään pakkomuuttoa takaisin Suomeen, mistä monet mediat Fuengirola.fi mukaanlukien ovat uutisoineet. Ihmisten hätähuudot ovat kaikuneet kuuroille korville.

Lue myös: HS: Liisa, 79, menettää kansaneläkkeensä ja kotinsa Málagassa – ”sairaita mummeleita haetaan väkisin Suomeen”

Vuonna 2023 Kelan kansaneläkettä sai ulkomailla 25.691 henkilöä. Näistä valtaosa eli 18.000 asuu Ruotsissa. 

Kelan mukaan Espanjassa asuu yhteensä 560 suomalaista, jotka saavat kansaneläkettä.

Myös Suomessa asuvien kansaneläkkeet tarkistetaan

Esitetyn lakimuutoksen seurauksena kansaneläkettä pidettäisiin jatkossa vähimmäiseläkkeenä, joka laskettaisiin eri tavalla kuin nykyinen kansaneläke.

– Jos olet aiemmin asunut tai työskennellyt toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, kansaneläkettäsi pidettäisiin jatkossa vähimmäiseläkkeenä. Tällöin eläkkeesi määrä laskettaisiin uudestaan vähimmäiseläkkeenä siinä vaiheessa, kun kansaneläkkeesi tarkistettaisiin seuraavan kerran, Kela tiedottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan jatkossa jatkossa kansaneläkkeet, eli kansaneläkelain mukaiset vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeet, laskettaisiin EU:n sosiaaliturva-asetuksen soveltamisalaan kuuluvissa tilanteissa vähimmäisetuutena.

Muutos koskee myös noin 32.000 Suomessa asuvaa

- Mainos -

Suomessa asuvien henkilöiden kansaneläke laskettaisiin vähimmäisetuutta koskevien määräysten mukaisesti uudelleen sitä mukaa, kun kansaneläke tulisi tarkistettavaksi. Eläkkeessä otettaisiin huomioon myös eläkkeensaajan asumisaika muissa EU-valtioissa. Kansaneläkkeeseen vaikuttavina eläketuloina huomioitaisiin Suomesta ja ulkomailta maksettavien eläketulojen tosiasiallinen määrä.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös Suomessa asuvien kansaneläkkeet tulevat tarkistettavaksi. Kelan arvion mukaan muutos koskee noin 32.000 Suomessa asuvaa kansaneläkkeen saajaa.

Hallituksen säästötoimet koskettavat siis huomattavasti useampia suomalaisia kuin alunperin on kerrottu: muutokset eivät vaikuta vain ulkomailla pysyvästi asuvien noin 25.000 suomalaisen kansaneläkkeen saajan elämään, vaan myös 32.000 Suomessa asuvaan henkilöön.

”Suurimmalla osalla kansaneläkkeen määrä pysyisi ennallaan tai laskisi hieman”Suomen hallituksen esitys

Hallituksen esityksessä todetaan, että ”riippuen eläkkeensaajan yksilöllisestä tilanteesta kansaneläkkeen määrä voi joko nousta tai laskea”.

– Vähimmäisetuutena lasketun kansaneläkkeen määrä riippuu kussakin tapauksessa tosiasiallisesti täyttyneiden vakuutuskausien ja maksussa olevien eläketulojen määrästä, eikä tarkkojen vaikutusten selvittäminen etukäteen ole mahdollista. Karkeasti voidaan kuitenkin arvioida, että suurimmalla osalla kansaneläkkeen määrä pysyisi ennallaan tai laskisi hieman.  

Lue myös: Eläkeleikkaus hautasi Caritan, 73, Espanja-haaveen: ”Minua on kehotettu myymään itseäni”

Suomi ei enää korvaisi Espanjassa hoitoa

Kolmas muutos koskee pelkkää kansaneläkettä saavan ulkomailla asuvan hoitoa. Kela ei maksa enää korvauksia esimerkiksi Aurinkorannikolla asuvien suomalaisvanhusten hoidosta, jos ko. henkilön tulo on pelkkä kansaneläke. 

– Muutos voisi vaikuttaa myös siihen, mikä maa vastaa sairaanhoitosi kustannuksista, ja siihen, voitko saada eläkettä saavan hoitotukea, Kela kertoo.

– Jos olet saanut Suomesta ainoastaan kansaneläkettä ja eläkkeesi maksu lopetettaisiin, Suomi ei enää vastaisi sairaanhoitosi kustannuksista asuinmaassasi. Tästä syystä sinulle Suomesta myönnetty S1- tai E121-asiakirja peruttaisiin. Et myöskään voisi enää käyttää Suomen myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Saisit hoito-oikeuden päättymisestä erillisen päätöksen.

”Et myöskään voisi enää käyttää Suomen myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia”

– Jos Suomi on vastannut sairaanhoitosi kustannuksista asuinmaassasi sillä perusteella, että puolisosi saa kansaneläkettä Suomesta, päättyisi myös sinun hoito-oikeutesi. Lähettäisimme sinulle siinä tapauksessa erillisen päätöksen.

– Jos hoito-oikeutesi päättyisi eikä Suomi enää vastaisi sairaanhoitosi kustannuksista asuessasi ulkomailla, sinun pitäisi selvittää asuinmaasi sairausvakuutuslaitokselta, mikä maa vastaa sairaanhoitosi kustannuksista tulevaisuudessa. Voisit sitten hakea eurooppalaista sairaanhoitokorttia siltä maalta, joka vastaa sairaanhoitosi kustannuksista

– Jos saat Suomesta työeläkettä, Suomi vastaa jatkossakin sairaanhoitosi kustannuksista asuinmaassasi.

– Jos olet saanut Suomesta ainoastaan kansaneläkettä ja eläkkeesi maksu lopetettaisiin, myös oikeutesi eläkettä saavan hoitotukeen päättyisi. 

Lue myös: Eläkeleikkaus itkettää: sairauden takia Fuengirolaan muuttanut Riikka, 48, menettää puolet tuloistaan

Esitettyjen muutosten tavoitteena on vahvistaa kansaneläkkeen tarkoitusta vähimmäisetuutena niille Suomessa asuville henkilöille, joiden työeläke lyhyen työuran tai matalan ansiotason vuoksi on jäänyt vähäiseksi tai oikeutta työeläkkeeseen ei ole.

Ehdotuksilla tavoitellaan 35 miljoonan euron valtiontalouden säästöjä vuonna 2025 ja 38 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä vuodesta 2026 alkaen.

Jaa tämä artikkeli
3 kommenttia
  • Näin Suomalaisa purraan.
    Mahtaako vastaavaa olla missään muussa EU-maassa?

  • Olen 71 vuotias ja työkyvyttömyyseläkkeellä, ollut 6 vuotta aurinkorannikolla. En y.märrä jos työkyvyttömyyseläkkeeni maksaminen lopetetaan tänne. Minulta on viety tisi hyvät 6 vuotta hyviä eläkekertymävuodia, nyt kansaneläke ja vielä työkyvyttömyyseläke. Herrat vaan porskuttaa ja nostavat palkkoja ja palkkioitaan.

    • miten niin työkyvyttömyyseläkkeesi lakkautetaan ..eihän se ole Kelan etuus. Vain kansaneläkeestä , hoitotuesta ja espanjan sairaanhoitukustannukset tai ulkomailla asuvalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *