Lukuaika: Uusi työtaistelu uhkaa jo lentokenttiä Espanjassa

Uusi työtaistelu uhkaa jo lentokenttiä Espanjassa

Iberian maapalvelujen lakko päättyi, mutta ammattiliitot väläyttelvät työtaistelulle entistä laajempaa jatkoa pitkin Espanjan lentokenttiä.

Juuri, kun yhdestä lakosta selvittiin, uudesta uhotaan jo.

Espanjan kansallisen lentoyhtiön Iberian maapalveluiden työntekijät olivat lakossa viime loppiaisviikonloppuna perjantaista maanantaihin. Kyseinen aika on erittäin vilkasta Espanjan lentokentillä, ja ammattiliittojen julistama lakko vaikeutti kymmenien tuhansien lentomatkustajien suunnitelmia.

Lue myös: Iberian lakko sekoittaa tuhansien lennot loppiaisviikonloppuna

Lakko koski lentoyhtiön maapalveluita, kuten matkustajien kuljetusta, lastaamista ja matkatavaroiden noutoa sekä asematasopalveluja tarjoavan tytäryhtiön Iberia Airport Servicesin 8 000 työntekijää.

- Mainos -

Iberia perui yhteensä 444 lentoa.

Lakon piirissä olivat kaikki isot kansalliset lentoasemat, kuten Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mallorca, Málaga, Alicante ja Gran Canaria.

Suomesta suoraan Aurinkorannikolle Málagaan lentäviä yhtiöitä Finnairia ja Norwegenia lakko ei suoranaisesti koskettanut, joskin matkatavaroiden saannissa ilmeni paikoitellen hitautta viikonloppuna.

Satoja laukkuja jäi tulematta

Mediatietojen mukaan loppiaislakko aiheutti harmaita hiuksia matkustajille, vaikka Iberia tiedotti hoitaneensa esimerkiksi sunnuntaina 7. tammikuuta yli 80% lennoistaan ajallaan.

Laukkujen saannissa raportoitiin isoja hidasteluja ympäri Espanjan. Kun työntekijöitä ei ollut tarpeeksi lastaamassa laukkuja, niiden saaminen kesti ja osa jäi kokonaan tulematta.

Ammattiliitto UGT:n mukaan lauantaina 6. tammikuuta ainakin 750 matkalaukkua ei ehtinyt lentokoneeseen kyytiin matkustajien kanssa, vaan ne jäivät lähtöasemalle.

Matkustajat istuivat 2,5 tuntia kiitoradalla Valenciassa

Valenciassa taas yhden lentokoneen kerrottiin joutuneen odottamaan yli 2,5 tuntia kiitoradalla laskeutumisen jälkeen, ennen kuin se pääsi rullaamaan putkeen ja matkustajat pääsivät pois koneesta.

Gran Canarialta Bilbaoon matkalla ollut kone joutui sunnuntain vastaisena yönä laskeutumaan Barcelonaan, missä matkustajat viettivät yön ja reissasivat sitten bussilla Baskimaahan, koska kone pääsi lähtemän myöhässä Kanarialta laukkukaaoksen takia.

- Mainos -

Lue myös: Lentokentän työntekijät varastivat Kanarialla matkustajien laukuista 2 miljoonalla tavaraa

Uusi lakko koskisi myös koneiden huoltoa

Nyt ammattiliitot vihjaavat, että uusi työtaistelu saattaa koittaa ”muutamien viikkojen kuluessa”, jos sovittelua ei saada aikaiseksi.

Lakkoilun syynä on se, että Iberian maapalvelutyöntekijät valtion valvoman Aenan operoimilla Espanjan kaupallisilla lentokentillä protestoivat syyskuussa uusien palveluntarjoajien kanssa allekirjoitettuja sopimuksia vastaan. Aena palkkasi uusia urakoitsijoita Iberian aiemmin tarjoamiin palveluihin monilla lentoasemilla, mikä suututti ammattiliitot, vaikka uudet toimijat sitoutuivat pitämään työntekijät ja heidän työolonsa.

Lue myös: Lentokenttälakko peruuntui – osapuolet pääsivät sopuun

Ammattiliitot vakuuttavat haluaan jatkaa neuvotteluja, mutta samalla uhoavat entistä laajemmasta lakosta.

Seuraava työtaistelu sekoittaisi Espanjan lentoliikennettä vielä pahemmin, sillä se koskisi mediatietojen mukaan myös lentokoneiden korjaus- ja huoltohenkilökuntaa.

Artikkelin kirjoittaja

Jari Peltomäki
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...