keskiviikko, helmi 28, 2024

Uudet päättäjät ruoriin

Sunnuntaina Suomeen äänestetään uusi eduskunta. Harvoin tilanne on ollut pari päivää ennen vaaleja yhtä kutkuttava kuin nyt. Kolme suurinta ovat mielipidekyselyissä käytännössä tasatilanteessa.

Eduskunnan suurin puolue ratkaistaan vaalipiirien viimeisillä paikoilla. On hyvin mahdollista, että valtakunnallisesti eniten ääniä kerännyt puolue jää kansanedustajapaikoissa kolmanneksi. Se on D’Hondtin järjestelmän vaalimatematiikkaa, ei ihan puhtaan demokratian mukaista, mutta toistaiseksi parhaaksi katsottu järjestelmä.

Ennakkoäänestys on ollut ennätyksellisen vilkasta. Noin 40% äänioikeutetuista on jo antanut äänensä. Se tarkoittaa sitä, että reilusti yli puolet äänistä on jo annettu, äänestysprosentti tuskin nousee reilusti yli 70:n. Vilkas ennakkoäänestys ei välttämättä kerro kokonaisäänestysprosentin kasvusta, trendi on viime aikoina ollut sellainen, että yhä useampi päättää äänestää ennakkoon.

Myös Aurinkorannikolla äänestettiin vilkkaasti. Kasvua neljän vuoden takaisiin lukuihin oli 8,5%. Yhteensä Fuengirolan ja Torremolinosin äänestyspisteissä annettiin piirun vajaat 4.500 ääntä. Näistä äänistä noin 90% annettiin Fuengirolassa ja noin 10% Torremolinosissa.

- Mainos -

8,5%:n kasvu on toki merkittävä Aurinkorannikon äänimäärässä, mutta mitenkään hillitön tuo kasvu ei ole. Ennakkoon olisi voinut olettaa jopa suurempaa kasvua, koska vaalit järjestettiin nyt pari viikkoa aikaisemmin ja tilanne on poikkeuksellisen jännittävä. Ehkä meitä suomalaisia ei ole Aurinkorannikolla yhtä paljoa, kuin ennen koronapandemiaa.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Milloin viimeksi olet hiihtänyt?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...