Lukuaika: Tuttu kasvo tuo uusia ajatuksia Aurinkorannikon ruokakulttuuriin

Tuttu kasvo tuo uusia ajatuksia Aurinkorannikon ruokakulttuuriin

Silvennoinen kävi kuluneena syksynä tutustumassa paikkoihin ja ihmisiin. Ensi kevään aikana hän saapuu Fuengirolaan kahdeksi kolmen viikon jaksoksi. Näiden vierailujen aikana ravintoloissa tarjotaan erityinen Maijan Menú ja suunnitteilla on myös ruokakursseja ja muuta mielenkiintoista. Tuttu kasvo tuo uusia ajatuksia Aurinkorannikon ruokakulttuuriin.

-Tämä mahdollisuus tuli eteen aivan sattumalta. Antti Pekkarinen oli vaimonsa kanssa käymässä viime kesänä ravintolassani Jyväskylässä. Siinä juttelun lomassa Pekkarinen kysyi, sattuisinko tietämään ketään hyvää keittiöihmistä, joka haluaisi lähteä Espanjaan töihin. Mietin hetken ja vastasin, että minä voisin lähteä, Silvennoinen nauraa.

Asioilla on tapana tapahtua ajallaan. Silvennoinen oli juuri keväällä avannut ravintolansa yhteyteen deli-tyyppisen kahvilan, jonka hän oli suunnitellut tyttärensä pyöritettäväksi.

-Kysymys Espanjaan lähdöstä osui juuri oikeaan ajankohtaan. Tiesin, että minun on poistuttava delistä takavasemmalle, muuten en osaa päästää siitä irti, eikä tyttäreni pääse kehittämään konseptia itsenäisesti. Haave ulkomaille muutosta konkretisoitui myös samalla kertaa.

- Mainos -

Korona siirsi lähtöä

Koronapandemian jälkihöyryissä Suomeen syntyi syksyllä valtava työvoimapula ravintola-alalle. Se koski myös Silvennoisen omaa ravintola Katriinaa ja hän joutui siirtämään syksyksi suunniteltua lähtöä Espanjaan.

-Enpä olisi uskonut, että vielä näillä vuosilla joudun itse palaamaan kauhan varteen aamusta iltaan. Näin siinä nyt vaan kävi, hyviä tekijöitä ei Jyväskylästä löytynyt. Toivottavasti ammattitaitoinen työvoima palaa ravintola-alalle mahdollisimman pian. Tilanne on onneksi sen verran parantunut, että uskallan kevääksi luvata nuo pari Espanjan jaksoa. Kesää ja ensi syksyä suunnitellaan sitten myöhemmin tarkemmin.

 

Maija Silvennoinen

Maija Silvennoinen on tuttu kasvo suomalaisille. Hän on häärinyt lukuisten television keittiöohjelmien kokkina ja hänen tekemisiään on seurattu lehtien palstoilla. Silvennoinen kuuluu siihen porukkaan, joka teki suomalaisille ruoanlaitosta trendikästä ja ravintolaruokailusta muutakin kuin energiatankkaamista.

Silvennoisen ansioluettelo on huimaa luettavaa. Hän on hoitanut ravintola- ja keittiöpäällikön tehtäviä Suomen arvostetuimmissa ravintoloissa, esimerkkeinä voi mainita ravintolat Savoy, GW Sundsmans, Havis Amanda ja Nevski. Lisäksi hänellä on ollut useita omia ravintoloita, nykyään hän emännöi Katriina kasvisravintolaa Jyväskylässä.

Ravintolatöiden lisäksi Silvennoinen on kirjoittanut yli 20 erilaista keittokirjaa. Hän on toiminut myös Ilta-Sanomien ja Me naiset -lehden ruokatoimittajana.

Maija Silvennoinen kouluttamaan keittiöhenkilökuntaa

Kokeneen ravintola-ammattilaisen Maija Silvennoisen rooli ravintola Kukossa ja Simply Scandinavianissa painottuu keväällä 2022 keittiöhenkilökunnan, erityisesti keittiömestarin koulutukseen.

- Mainos -
Lili Mönkäre on innoissaan koulutuksesta, jota hän saa.

-Tapasin syksyllä Kukossa pitkään kokkina toimineen Lilian Mönkäreen. Seurasin hänen työskentelyään ja asennettaan ruoanlaittoa kohtaan. Olen vakuuttunut, että hänestä saadaan koulittua pätevä keittiömestari. Hänellä on pitkä kokemus ravintola-alalta, nyt on tarkoitus päivittää hänen osaamisensa tähän päivään ja kiinnitämme koulutuksessa erityisesti huomiota myös vastuu- ja esimiestehtäviin.

Mönkäre on pienen alkuhämmennyksen jälkeen ottanut mentorinsa vastaan innostuneesti.

-Hetki meni ennen kuin ymmärsin, millaiseen koulutukseen pääsen. Eihän tällaista saa rahallakaan ostettua mistään. Uskon, että ensi kevät on omalla urallani suuren harppauksen aika.

Kasvistrendi valloittaa

Silvennoisen ajatukset nykyaikaisesta ravintolakeittiöstä ovat yksinkertaisen toimivia.

-Olemme onneksi palaneet juurille ruokakulttuurissa. Asiakkaat arvostavat hyvistä raaka-aineista yksinkertaisesti valmistettua ruokaa, jossa on selkeät maut. Kaikki turha näpertely on onneksi unohdettu. Tykkään selkeistä yksi kertaisista mauista ja selkeästä esille panosta. Minulle on tärkeää, että maut jäävät asiakkaille mieleen ja he haluavat tulla nauttiman niitä uudelleen.

Silvennoinen näkee ruokakulttuurissa tapahtuneen isoja muutoksia viime vuosina.

-Tämän päivän ruokatrendi on hyvin kasvisvoittoinen. On ihanaa todeta, että kasvisruoalla on tänä päivänä kysyntää. Minulle on tärkeää, että tarjolla on myös vegaania ja kasvisruokaa heille, jotka haluavat nauttia niistä. Perustin vegaanisen kasvisravintolan vuonna 2004 ja tiesin jo silloin, että tästä tulee iso trendi.

- Mainos -

-Lihapuolella rakastan riistaruokia. Niiden herkät villit maut saavat minut syttymään. Lampaan lihassa on samoja maukkaita elementtejä. Äyriäiset ja kalat ovat tietysti Espanjaan Välimeren rannalle tultaessa tärkeä raaka-aine.

Ajatuksiaan nykyaikaisesta ravintolakeittiöstä Silvennoinen pyrkii välittämään myös Mönkäreelle koulutuksessaan.

Saunasta tuli keittiö

Ravintola Kukon uutta keittiötä rakennettiin espanjalaiseen tapaan melko pitkään. Nyt keittiö on valmis ja se vihittiin viime viikolla käyttöön.

Edelliseen keittiöön verrattuna uudessa on kapasiteettia monin verroin. Tilaa on nyt ruoanvalmistukseen noin 70 neliömetriä.

Uudessa keittiössä on tilaa työskennellä. Diana Ly aloitti kokkina uuden keittiön myötä.

-Onhan tässä uudessa keittiössä aivan erilaista työskennellä. Nyt on tilaa ja eri tehtäville kunnolliset työpisteet. Esimerkiksi tiskipaikka on selvästi erillään keittiön kuumista pisteistä, se on entiseen verrattuna paljon turvallisempaa, keittiömestari Lili Mönkäre kertoo.

Mönkäre näkee keittiön ravintolan sydämenä ja keskuspaikkana.

-Nyt tila on sellainen, että se on helppo pitää siistinä ja puhtaana. Ne ovat ravintolakeittiölle äärimmäisen tärkeitä asioita. Myös asiakkaat näkevät nykyiseen keittiöön ja on kiva, että he näkevät annosten lähtevän siististä ja tyylikkäästä ympäristöstä.

Uusi keittiö sijaitsee kiinteistössä, jossa ennen oli Centro Finlandian sauna.

-Keittiön sijainti on nyt täydellinen, se on keskellä koko ravintola-aluettamme. Pystymme yhdestä pisteestä toimittamaan tilaukset kaikkiin pöytiin sujuvasti. Tarjoilijat pystyvät liikkumaan sisäkäytävää pitkin, enää ei tarvitse kulkea likaisten tiskien tai painavien oluttynnyreiden kanssa asiakastilan läpi. Uudet järjestelyt mahdollistavat selkeän ja sujuvan palvelun, ravintolavastaava Satu Kannussaari iloitsee.

Simply Scandinavian vs. Kukko events

Centro Finlandiassa sijaitsee nykyään kaksi ravintolaa. Ne ovat nimeltään Simply Scandinavian ja Kukko Events.

Simply Scandinavian on puhtaasti ruokaravintola. Lounasaikaan maanantaista lauantaihin tarjolla on päivittäin vaihtuvat keitto- ja salaattivaihtoehdot tai tukevampi ruoka-annos. Viikoittainen lounaslista löytyy esimerkiksi tämän lehden sivulta 4. Simply Scandinavian konseptia kehitetään jatkuvasti ja nimen alla on tarkoitus tulevaisuudessa avata myös iltaisin toimiva á la carte -ravintola. Nimensä mukaisesti ravintolan annoksissa skandinavisuus näkyy ja maistuu jollain tapaa. Simply Scandinavian sijaitsee Kukko Eventsin naapurissa. Aiemmin samoissa tiloissa toimi sporttibaari Rooster´s ja pizzeria Gio.

Kukko Events toimii vanhan Kukon malliin tapahtuma- ja tilausravintolana. Kukko Eventsin lavalla soi useana iltana viikossa musiikki tai siellä nähdään viihdyttäviä teatterikappaleita. Päiväaikaan Kukko Eventsin sali toimii hyvänä ympäristönä erilaisille esitelmätilaisuuksille ja kokouksille. Sitä voi varata myös vaikkapa yksityisiin lounastilaisuuksiin. Salissa järjestetään säännöllisesti esimerkiksi kulttuuriyhdistys Kalevan Taide&Tapas -tapahtumia, Kokoomuksen Naistenlounaita ja villaisia vuodetuotteita myyvän Woolbedin esittelytilaisuuksia. Kukon salissa on laadukas äänentoisto ja useita tv-ruutuja voi käyttää vaikkapa niin, että tilaisuuden alustaja puhuu Suomesta käsin. Tiloja voi kyselle sähköpostitse osoitteesta varaukset.kukko@gmail.com .

 

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...