Torreblancan ikivanha roomalainen kylpyläalue avautuu yleisölle – tältä siellä näyttää nyt

Fuengirolan uusin – tai oikeammin ehkäpä vanhin – matkailunähtävyys aukeaa keväällä suurelle yleisölle, kun Espanjan Aurinkorannikon suomalaiskaupunki tuo roomalaisaikaisen arkeologisen kylpyläalueen kaikkien nähtäville.

Fuengirolan kaupunki aikoo avata keväällä 2024 yleisölle Torreblancassa sijaitseva roomalaisen kylpylän raunioalue (espanjaksi Termas Romanas de Torreblanca). Kaupunki tiedotti asiasta perjantaina (3.11.).

2 000 vuotta vanhalla arkeologisella alueella aloitettiin 23. lokakuuta työt, joissa rakennetaan kävelyreitti tälle 4 000 neliömetrin historialliselle kylpylätontille. Alueelle pystytetään myös arkeologisia jäänteitä esitteleviä tauluja.

Rauniot sijaitsevat aivan N-340-tien vieressä.

- Mainos -

”Tulee lisäämään kaupungin kiinnostavuutta”

Fuengirolan kaupunki iloitsee, että Torreblancan tärkeä arkeologinen löytöpaikka tulee lisäämään kaupungin jo valmiiksi monipuolista kulttuurista ja matkailullista kiinnostavuutta.

– Olemme käynnistäneet uuden projektin, joka pyrkii kunnioittamaan Torreblancan kylpylöiden arkeologista löytöpaikkaa. Alue on kaupungin omaisuutta ja sieltä on löydetty merkittäviä jäänteitä roomalaiselta ajalta. Työt alkoivat vajaat kaksi viikkoa sitten, Fuengirolan pormestari Ana Mula kertoi.

Mula vieraili Torreblancassa yhdessä kaupungin kulttuurista ja tapahtumista vastaava kaupunginvaltuutetun, apulaispormestari Rodrigo Romeron kanssa viime viikolla.

Kaupunki on saanut kehitysprojektia varten myös runsaan 267 000 euron avustuksen Andalusian aluehallituksen matkailutoimistolta.

Fuengirolan pormestari Ana Mula ja apulaispormestari Rodrigo Romero tutustuivat Torreblancan roomalaiskylpylän raunioihin marraskuussa 2023. Kuva: Ayuntamiento Fuengirola.

Infotaulut, valaistus ja wc-tilat kuntoon

Torreblancan arkeologisen roomalaiskylpylän kehittäminen koostuu kahdesta vaiheesta.

Tällä hetkellä keskitytään ensimmäiseen ja tärkeimpään vaiheeseen, joka mahdollistaa arkeologisen löytöpaikan avaamisen yleisölle. Tärkeintä on nyt kävelyreittien rakentaminen, informatiivisten taulujen asentaminen sekä valaistuksen, wc-tilojen ja alueen kaunistamisen avajaisia varten.

Perusparannustöihin on varattu 71 työpäivää.

Tarkkaa avajaispäivää ei vielä ole ilmoitettu.

- Mainos -

Pormestari Mulan mukaan myöhemmin toteutetaan vaihe 2, ”jonka parissa kulttuuriosasto on työskennellyt useita kuukausia ja joka on vielä arkeologien tarkasteltavana”. Sen tarkoituksena on saada väliaikaisesti tuetut muurit kunnostettua.

”Fuengirolan uusi historiallinen ja matkailullinen kohde” –pormestari Ana Mula kuvailee

Arkeologinen alue siirtyi Fuengirolan kaupungin omistukseen vuonna 2017. Pormestari korostaa, että kaupungilla on ollut siitä lähtien tavoitteena edistää historiallisen löytöpaikan merkitystä ja luoda sille ”uusi kulttuurinen ja matkailullinen vetovoima”.

– Tämä kaupunginosa tulee olemaan Fuengirolan uusi historiallinen ja matkailullinen kiinnostuksen kohde, joka mahdollistaa kaupunkimme historian tutkimisen ja arvostamisen, Mula totesi.

Vanhimmat osat roomalaisajan arkeologisesta alueesta Fuengirolan Torreblancassa ovat 1. vuosisadalta jKr.

Torreblancan kylpylä on 1. vuosisadalta

Torreblancan kylpylät ovat historiallisia jäänteitä, jotka Andalusian aluehallitus on luokitellut kulttuurihistoriallisesti merkittäviksi (BIC) vuonna 2005. Alueen arkeologiset jäänteet ovat peräisin 1. vuosisadalta jKr, siis 2 000 vuoden takaa.

Rakennukset olivat käytössä aina neljänteen vuosisataan saakka. Tämän jälkeen niitä käytettiin asiantuntijoiden arvioiden mukaan uudelleen suolatuotteiden ja värien valmistukseen. Myöhemmin 5. ja 6. vuosisadalla ympäristöä käytettiin hautausmaana, ja tontilta on löydetty noin kolmekymmentä hautaa.

Fuengirolan kaupunki pakkolunasti hylätyn alueen 2017

Fuengirolan kaupunki on vuosia taistellut näiden historiallisesti arvokkaiden alueiden julkistamisen puolesta, sillä ne olivat pitkään yksityisomistuksessa ja paikka oli käytännössä hylätty.

Julkisen omistusoikeuden saamiseksi kaupunki turvautui 2017 pakkolunastukseen, jota perusteltiin historiallisesti merkittävän alueen laiminlyönnin vuoksi.

Kaupunki huomauttaa, että kaikki toimenpiteet alueen kehittämiseksi edellyttävät sekä kaupungin että Andalusian aluehallituksen hyväksyntää ja lupia.

- Mainos -

– Mutta jatkamme työtämme sen eteen, että kaikki Fuengirolan asukkaat ja vierailijat voivat nauttia tästä kaupungin uudesta nähtävyydestä, pormestari Ana Mula totesi.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...