Lukuaika: Tiesitkö näitä 8 asiaa Granadasta?

Tiesitkö näitä 8 asiaa Granadasta?

Espanjan Andalusian sydämessä sijaitseva Granada on upea kaupunki, joka sisältää paljon upeita asioita. Se tarjoaa esimerkiksi upeita maurilaisia palatseja, hiihtokeskuksen näyttävillä maisemilla, rauhallisia puutarhoja ja paljon muuta.

Parhaiten kaupunki tunnetaan kuitenkin sen arkkitehtuurista ja ikonisista monumenteista, kuten Alhambra. Ja jos haluat itse kokea tämän kaiken, vietä kaksi päivää vierailemalla Granadassa.

Ennen lähtemistä sinun on kuitenkin hyvä tietää muutamia asioita Granadaan liittyen, ja niistä kaikkein mielenkiintoisimmat esitellään tarkemmin tässä artikkelissa!

8 mielenkiintoista faktaa Granadasta

1)   Granada on todella suosittu matkailijoiden keskuudessa ympäri maailmaa

Granada on kaupunki Etelä-Espanjassa Andalusiassa. Sen monumentit ovat hyvin ainutlaatuisia ja lisäksi kaupungissa on paljon muutakin nähtävää. Maurit vaikuttivat alueeseen paljon, ja myöhemmin kristityt valtasivat sen luoden mielenkiintoisen sekoituksen kulttuuria erilaisilla vaikutteilla höystettynä.

- Mainos -

Granadassa vierailee vuosittain yli 2,5 miljoonaa turistia eri puolilta maailmaa. Suosituimmat kohteet ovat Alhambra, Gardens of the Generalife ja Albaicín, jotka ovat kaikki Unescon maailmanperintökohteita.

2)   Granadan symboli on granaattiomena

Granaattiomena on punainen hedelmä, joka koostuu paksusta sitrushedelmien kuoresta ja sisäpuolisista siemenrypäleistä. Se on peräisin Välimeren alueelta ja se tuotiin Espanjan Amerikkaan 1500-luvun lopulla. Granaattiomenat kasvavat lokakuusta helmikuuhun pohjoisella pallon puoliskolla ja maaliskuusta toukokuuhun eteläisellä pallonpuoliskolla.

Espanjaksi granaattiomena kulkee nimellä “granada”, ja siksi se on ihan loogisesti Granadan kaupungin heraldinen symboli.

3)   Granadan katedraali on Espanjan ensimmäinen renessanssikirkko

Plaza de las Pasiegas -nimisellä aukiolla sijaitsee upea Granadan katedraali. Kun se rakennettiin 1500-luvulla, Espanjasta ei siihen aikaan löytynyt vielä muita kirkkoja, jotka olisivat vastanneet sen uniikkiin tyyliin. Tämä tarkoittaa, että kyseinen katedraali on itse asiassa koko maan ensimmäinen renessanssikirkko.

Tämän mestariteoksen rakentaminen kesti lähes 200 vuotta, mutta se toi mukanaan täysin uudenlaisen arkkitehtuurin aikakauden Espanjaan. Myöhemmin sen julkisivuun lisättiin barokkielementtejä, ja sisustus itsessään on tehty suurista halleista, jotka ovat täynnä valoa.

4)   Granada sijaitsee yli 700 metriä merenpinnan yläpuolella

Espanjan pääkaupunki Madrid sijaitsee epätavallisen korkealla 667 metrissä merenpinnan yläpuolella. Tästä johtuen sen ilma on raikas ja kuiva, ja koko ilmaston määrittävät pitkälti Madridia ympäröivät vuoret.

Entäpä sitten Granada? Tämä yksi Andalusian suurimmista kaupungeista sijaitsee vieläkin korkeammalla: yli 700 metriä merenpinnan yläpuolella! Tämä tarkoittaa, että kesäpäivät siellä ovat hyvin aurinkoisia ja kuumia, kun taas syyspäivät ovat suhteellisen selkeitä ja viehättäviä. Talvipäivistä voi puolestaan helposti tulla hyvin kylmiä.

5)   Laskettelu on hyvin suosittua Granadassa

Et varmasti pidä Espanjaa ihanteellisena laskettelukohteena, etenkään, kun kyse on aurinkoisista päivistään tunnettu Andalusia.

- Mainos -

Todellisuudessa laskettelu on Granadassa erittäin suosittua ja yksi syy siihen on siellä sijaitseva hiihtokeskus Sierra Nevada. Kyseinen hiihtokeskus sijaitsee 35 km:n päässä kaupungista ja siellä on jopa pidetty lumilautailun ja freestylen MM-kisat vuonna 2017.

Sierra Nevadassa laskettelu onnistuu marraskuusta toukokuun alkupuolelle ja sieltä löytyy yli sata rinnettä, joista iso osa on helpompia rinteitä. Kaikkein pisin laskettelurinne on yli kuusi kilometriä ja se on nimeltään Águila.

6)   Granadassa on kolme suurta teollisuudenalaa

Ensimmäinen suuri elinkeino Granadassa on kalastus. Se on laajalle levinnyt Andalusiassa ja koko Välimerellä, joka on ihanteellinen kalastukseen. Useimmat venesatamat tarjoavat jopa sinulle kaiken, mitä vain tarvitset kalastuspäivään.

Toinen suuri teollisuudenala on silkki, vaikka se ei varmastikaan ole asia, mikä ihmisillä tulisi ensimmäisenä mieleen. Itse asiassa espanjalainen silkki on kuitenkin hyvin laadukasta ja hyvämaineista.

Kolmas ja kenties yksi merkittävimmistä tekijöistä Granadan talouteen on matkailu ja turismi. Miljoonia matkailijoita saapuu kaupunkiin vuosittain ympäri maailmaa.

7)   Granadassa asuu noin 230 000 ihmistä

Granadan kunnassa asuu hieman yli 230 000 ihmistä, ja jos koko kaupunkialue lasketaan mukaan, asukkaita on lähes 500 000. Tämä tekee Granadasta Espanjan 13. suurimman kaupunkialueen. Andalusiassa Granada on puolestaan neljäs ja sen edellä ovat

  • Sevilla (690 000)
  • Málaga (570 000)
  • Córdoba (325 000).

8)   Granadassa on todella kuuma

Koska Granada on niin korkealla, sen sää on yleensä hyvin kuuma ja kesät kuivia. Kesäisin lämpötila nousee jopa yli 40 asteeseen ja talvellakin tarkenet olla ulkona pelkkä paita päällä ilman takkia.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...