Terveysturvallisuus ensin: Valmistaudu terveydellisiin hätätilanteisiin

Suomalaisten sesonki alkaa taas olemaan ovella. Lukuisat ihmiset saapuvat Euroopan talvikuukausien kesäparatiisiin, Aurinkorannikolle. Ihmisten kirjo on suuri, matkailijoita, talvehtijoita ja etätyöläisiä.

Ennen kuin uppoutuu espanjalaiseen elämäntyyliin ja antaa aurinkoisen kelin viedä mennessään, on hyvä valmistautua etukäteen, jotta tietää miten toimia, jos kohtaa jonkin terveydellisen haasteen tai jopa suoranaisen terveydellisen hätätilanteen.

Miksi valmistautuminen on tärkeää?

- Mainos -

Kun tiedät miten valmistautua hätätilanteeseen ja miten toimia hätätilanteessa, saat tarvitsemasi avun nopeammin. Minuutitkin voivat olla elintärkeitä. 

Kun olet valmistautunut hätätilanteeseen, saat myös laadukkaampaa hoitoa ja hoitovirheiden mahdollisuus vähenee huomattavasti. Kielimuuri potilaan ja hoitohenkilöstön välillä voi myös koitua kohtaloksi, mikäli kaikkia olemassa olevia sairauksia, lääkityksiä tai lääkeallergioita ei saada kommunikoitua hoitohenkilökunnalle ymmärrettävästi ja tehokkaasti.

Hätätilanteessa on tyypillistä, että hätäännymme ja joskus myös lamaannumme. Erityisen hankala on tilanne, jossa terveytemme tai henkemme on vaarassa. Asianmukainen valmistautuminen ennaltaehkäisee lamaantumista ja hätääntymistä tehokkaasti.

Kuinka valmistautua hätätilanteeseen Espanjassa

1. Hätänumerot ja tietojen kirjaaminen ylös

Ensimmäinen askel on kirjoittaa kaikki tärkeät hätänumerot selkeästi paperille. Tämä lappu kannattaa sijoittaa kotonaan näkyvälle paikalle, kuten jääkaapin oveen. Kannattaa tehdä itselle kopio näistä tärkeistä hätänumeroista mukana kuljetettavaksi, esimerkiksi lompakossa. On hyvä muistaa, että sairauskohtauksen sattuessa nopein apu ei aina ole yleinen hätänumero 112, niin kuin Suomessa olemme tottuneet. Espanjassa yleiseen hätänumeroon vastaa yleensä espanjankielinen hätäkeskuspäivystäjä. Tarvittaessa päivystäjä siirtää puhelun englannin kielen taitoiselle hätäkeskuspäivystäjälle, mikäli sellainen on vapaana.

Jos sinulla on matkavakuutus, yksityisen päivystyssairaalan ambulanssi voi olla monessa tilanteessa nopeampi vaihtoehto. Useimmiten Aurinkorannikolla hätäensiapua tarjoavat yksityissairaalat palvelevat päivystysnumeroissaan myös englanniksi. Hätäensiapua antavan yksityissairaalan yhteystiedot on hyvä selvittää etukäteen. 

Hätäensiapua Aurinkorannikon alueella tarjoaa myös esimerkiksi monelle alueen suomalaiselle tuttu yksityissairaala Vithas Xanit Benalmádenassa.

- Mainos -

2. Osoitteen selkeä ilmaisu

Opettele kertomaan selkeästi asuinosoitteesi espanjaksi tai englanniksi ja varaudu kommunikoimaan englanniksi tai espanjaksi. 

– Aloita osoitteen antaminen kaupungista ja sen jälkeen kaupunginosasta. 

– Kerro kadun ja talon numero. Espanjassa monissa kerrostalokomplekseissa on talon nimi, joka kannattaa mainita apua pyydettäessä, sillä se auttaa kohteen löytämisessä. 

– Ilmoita tarkasti talon portin ja huoneiston numero. 

Mieti myös valmiiksi etukäteen, miten apu pääsee asuntoosi nopeasti. Huomioi talosi tai taloyhtiösi lukitut portit ja ovet. Jos et pääse avaamaan lukittuja ovia ja portteja itse, esimerkiksi terveydentilastasi johtuen, mieti toimintasuunnitelma tämän varalle. Mikäli sinulla ei ole lähiomaista lähellä hätätilanteen hetkellä, voiko esimerkiksi naapurisi auttaa sinua? Omiin naapureihin tutustuminen ja yhteystietojen vaihtaminen on yleisesti hyvä asia, ihan vain hätätilanteidenkin varalta.

Selkeät ohjeet ja vapaa kulku apua tarvitsevan luo voi säästää arvokkaita minuutteja avun saamisessa.

3. Pidä tärkeät tiedot aina mukanasi

- Mainos -

Hätätilanteen kannalta tärkeitä tietoja ja dokumentteja ovat

– virallinen henkilötodistus eli passi tai henkilökortti.

– sininen Eurooppalainen sairaanhoitokortti

– matkavakuutuksen tiedot eli matkavakuutustodistus tai matkavakuutuskortti

– Keskeiset terveystiedot: Muista pitää mukanasi tiedot sairauksistasi, lääkityksistäsi ja lääkeyliherkkyyksistäsi espanjaksi ja englanniksi käännettynä.

4. Muut huomioitavat asiat

– Sijainnin ilmoittaminen vieraassa ympäristössä : Harjoittele, miten voit kertoa sijaintisi tilanteessa, jossa ei ole muita ihmisiä apuna ja et ole asuntosi tai hotellisi välittömässä läheisyydessä. Tutustu matkapuhelimen karttaohjelmiin (Googlen karttapalvelu – Google Maps)  ja viestipalveluihin (112 andalucia appi), joiden avulla voit kertoa sijaintisi.

– Omaisten tiedot helposti saataville. Jos matkustat yksin tai avun hetkellä olet yksin, niin hyvä olla helposti ja nopeasti saatavilla myös omaisten tiedot, joille hoitohenkilöstö voi ilmoittaa tilanteestasi.

– Selvitä myös kiireettömiä tilanteita varten sopiva hoitopaikka asuinalueellasi, jonne voit mennä ei-henkeä uhkaavissa tilanteissa matkavakuutuksen turvin, esimerkiksi suomalainen lääkärikeskus Costaklinikka Fuengirolassa. Costaklinikan verkkosivuilla on myös hätäohje -sivu, josta saa lisätietoa hätäpalveluista ja asuinosoitteen lausuntaohjeita espanjaksi.

Turvallinen aika Aurinkorannikolla odottaa

Vaikka toivonkin, ettet koskaan joudu käyttämään näitä valmistautumistaitoja oikeassa hätätilanteessa, on tärkeää olla valmistautunut. Ennakointi ja valmistautuminen auttaa toimimaan rauhallisemmin ja tehokkaammin oikean hätätilanteen osuessa kohdalle, jolloin saat oikeanlaista apua nopeammin.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Jan Wiklund, Costaklinikan vastuulääkäri ja perustaja
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...