Tervetuloa Andalusian ihmeisiin!

Jos on käynyt viimeisen noin 30 vuoden aikana Aurinkorannikolla tai sen lähistöllä suomeksi opastetulla matkalla tai retkellä, on kohtuullisella todennäköisyydellä päässyt nauttimaan Anssi Marstelan tietopankista. Lähes 30 vuotta Aurinkorannikolla asunut matkaopas on ehtinyt viedä ryhmiä jokseenkin kaikkiin lähialueen keskeisiin retkikohteisiin, ja monesti.

Anssi Marstela arvioi käyneensä Gibraltarilla noin 700 kertaa. Se on toisaalta helppo ja toisaalta vaikea uskoa, kun kuuntelee miehen kertomuksia brittiläisen kallion värikkäästä historiasta.

Helppo siksi, että hän tietää selvästi aiheesta kaiken vähänkin tietämisen arvoisen. Kenties vaikea siksi, että hän vaikuttaa edelleen aiheesta innostuneelta. Innostuneisuuteen on kuitenkin hyvä syy, mutta siitä lisää hieman myöhemmin.

- Mainos -

Ensikosketus

Marstela on alun perin kotoisin Helsingistä, mistä matka jatkui vielä Saloon, ennen kuin tie toi hänet lopulta Aurinkorannikolle.

– Tulin rannikolle ensimmäistä kertaa vuonna -89, kun äitini puolisonsa kanssa oli ostanut Calahondasta asunnon. Alussa kävin täällä tietysti mielelläni lomilla, kunnes ensimmäinen pidempi jakso oli vuonna -91, sillä reissulla rannikolla meni jo seitsemän kuukautta, Marstela muistelee.

Siitä eteenpäin hänen työnsä Suomessa mahdollisti pidemmät ja useammat visiitit Espanjassa.

Tein erilaisia markkinointipromoja yms. ja sitä hommaa tehtiin jaksoissa. Esimerkiksi puolitoista kuukautta töitä päivittäin ja sitten saman verran vapaata. Käytännössä vietin nämä vapaat täällä, eli aika monta kuukautta vuodessa.

Ammattiin

Muutama vuosi runsaampaa Aurinkorannikolla oleilua alkoi tehdä tehtäväänsä ja pikku hiljaa Marstelan mielessä alkoi viritä ajatus täällä asumisesta. Pitäisi vaan löytää sopiva työ.

– Vuoden -94 lopulla näin Hesarissa ilmoituksen, jossa Finnmatkat haki matkaoppaita. Minulla ei ollut aavistustakaan mitä se oikeastaan piti sisällään tai tarkoitti muutenkaan. Omat kokemukset valmismatkoista olivat tuolloin vielä aika vähäiset, Marstela kertaa.

- Mainos -

Sen verran kiinnostus kuitenkin heräsi, että hän päätti hakea hommaan.

– Mielenkiintoinen hakuprosessi. Hakijoita oli kaikkiaan yli 500, joista 300 otettiin ensimmäiseen face-to-face -haastatteluun. Siitä ns. ”loppusuoralle” pääsi 100 hakijaa. Lopuksi viiden päivän aikana haastateltiin 20 hakijaa per päivä. Noin kuuden tunnin kokeet psykologeineen ynnä muineen. Suoraan sanoen olin hieman ihmeissäni, ajattelin että tässähän nyt haetaan kuitenkin vaan matkaoppaaksi, Anssi Marstela tuumaa.

Lopulta Marstela oli niiden 20 onnellisen joukossa, jotka 500 hakijasta hyväksyttiin opaskurssille. Samalla hän sitoutui kuuden kuukauden työsopimukseen.

– Tein aika selväksi, että olen kyllä valmis jonkin verran kiertämään, mutta jossain vaiheessa haluan Costa del Solille. Luonnollisesti olin myös kertonut oman taustani. Niinpä olikin ihan kiva kurssin jälkeen, kun kysyttiin, että ”käviskö toi Costa del Sol”.

Kurssin jälkeen Anssi Marstela saapui vastavalmistuneena matkaoppaana Aurinkorannikolle maaliskuussa 1995, ja siitä lähtien miehen koti on ollut täällä. Pian tulee täyteen siis 28 vuotta, joka on jokseenkin puolet hänen elämästään.

Juurtuminen

Reilun vuosikymmenen ajan Marstela ehti opastaa Finnmatkojen, sittemmin yrityskauppojen jälkeen TUI:n asiakkaita Aurinkorannikon helmien äärelle. Vuonna 2008 tapahtui kuitenkin muutos.

– TUI Nordic päätti sulkea tämän kohteen. Minulle tarjottiin paikkaa jokseenkin missä vaan maailmassa. Minulle oli kuitenkin selvää että en minä täältä enää mihinkään lähde, Marstela kertoo.

- Mainos -

Päätös on helppo ymmärtää. Miehen elämään olivat tuossa vaiheessa saapuneet jo espanjalainen puoliso ja kaksi yhteistä lasta. Elämä ja perhe ankkuroivat hänet Aurinkorannikolle.

Vaikka Marstelan lapsilla on espanjalainen äiti, hän on silti pitänyt huolta, että myös yhteys Suomeen säilyy.

– Tyttöjen äiti on espanjalainen, tytöt ovat syntyneet täällä Espanjassa, he ovat käyneet paikalliset koulut ja heillä on kaksoiskansalaisuus. He puhuvat suomea, koska minä olen aina puhunut heille vain suomea, vaikka yhteinen kotikieli olikin espanja.

Sittemmin Marstelan ja tyttöjen äidin tiet ovat jo eronneet.

Muutoksia

Vuonna 2010 Anssi Marstelan työelämään ilmestyi uusia kuvioita. Oppaan työt jatkuivat edelleen, mm. Gibraltarin retkiä Aurinkomatkoille tehden, mutta sen ohessa mies aloitti työt Fuengirola.fi lehdessä ilmoitusmyyjänä. Ja pian oli Centro Finlandia-yhteistyön kautta tarjolla jälleen lisää opastettavaa, kun Centro alkoi tehdä omia retkiä. Nuo retket jatkuvat edelleen, tosin nykyään matkatoimisto Meriatur.comin nimen alla.

– Kaiken kaikkiaan se oli ihan loistava kuvio: retkille oli ja on edelleen selkeä tarve, meillä on media jossa kerrotaan retkistä, paikka missä niitä myydään ja opas valmiina, Marstelaa kehuu toimivaa yhtälöä.

Tietopankki

Mutta mennäänpä sitten niille retkille. Miten on mahdollista, että vielä vuosikymmenien ja joidenkin kohteiden osalta satojen visiittien jälkeenkin Marstela onnistuu vaikuttamaan innostuneelta asiastaan? Yksi keskeinen asia on se, että hän ei tarvitse muistiinpanoja.

– Usein asiakkaat kysyvät, miten minulla voi pysyä kaikki päässä, kun minulla ei ole minkäännäköisiä muistilappuja, että minkä kokoinen kovalevy päässäni oikein on, Anssi Marstela nauraa.

Vastaus on aika looginen.

– Vuonna -95 kun aloitin nämä hommat, ei ollut nettiä siinä mittakaavassa kuin nyt, silloin ei googlailtu. Niinpä minä luin kirjoja, kirjoitin ylös, kävin retkillä ja kohteissa ja yritin sisäistää asioita, en lukea niitä ulkoa. Kaikkein tärkeintä on sisäistää asiat, olla niistä kiinnostunut. Silloin ne jäävät päähän, Marstela kuvailee oppimisprosessiaan.

Mutta tarvitaan vielä jotain muutakin, jotta opas ja opastus pysyvät tuoreina.

– Ehkä tärkein asia on se, että suhtaudun edelleen jokaiseen retkeen niin, että tässä bussissa on

a) joku, joka ei ole koskaan ollut opastetulla retkellä, ja

b) joku, joka ei ole koskaan ollut kyseisessä paikassa, hän kuvailee.

– Ja noista kahdesta tuo ensimmäinen on vielä tärkeämpi. Haluan näyttää, että vielä vuonna 2023, jolloin kaikki on klikkauksen päässä, kannattaa tulla opastetulle retkelle, jossa oikeasti kuulee ne asiat. Siitä voisi kai käyttää sanaa ammattiylpeys, Anssi Marstela sanoo.

Kuka?

  • Anssi Marstela
  • 55 vuotta
  • kaksi tytärtä
  • Matkaopas vuodesta 1995
  • Kotoisin Helsingistä
  • Asunut puolet elämästään Aurinkorannikolla

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Sanna Niemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...