Lukuaika: Naiset nostivat perussuomalaiset

Naiset nostivat perussuomalaiset

Perussuomalaiset kiilasivat ohi SDP:n toiseksi suosituimmaksi puolueeksi Suomessa. Gallupin teettäneen Taloustutkimuksen analyysi kertoo, että kannatuksen nousun takana ovat nimenomaan naiset.

Paljolti kyse on siitä, että puolueen puheenjohtajaksi valittiin Riikka Purra.

Riikka Purran valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi herätti epäilyjä. Mahtaako akateeminen nainen sopia jätkäpuolueeksi nimetyn ryhmän johtoon, kyseltiin.

- Mainos -

Tuo Ylen teettämä gallup antoi tähän vastauksen. Perussuomalaisten kannatus nousi lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Purra on pitänyt tiukasti sitä samaa oikeistopopulistista linjaa, jota Jussi Halla-aho veti puheenjohtajakaudellaan.

Kun perussuomalaiset syrjäyttivät puoluekokouksessa pitkään puoluetta johtaneen Timo Soinin, linja muuttui lähemmäksi ruotsidemokraatteja ja yleensäkin eurooppalaisia veljespuolueita.

Niiden linja on paljon jyrkempi maahanmuuttoon kuin esimerkiksi Soinin johtamalla perussuomalaisilla oli.

Linja on myös jyrkempi Euroopan unioniin ja vihreään siirtymään.

Perussuomalaisille antaa muskeleita se, että kannattajaksi ilmoittautuneet ovat myös muiden puolueiden kannattajia uskollisempia. Tämä tietää hyvää kolmen kuukauden päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin.

Mihin sitten perussuomalaisten suosion kasvu perustuu? Puolue on puheenjohtajansa johdolla arvostellut ankarasti istuvaa punavihreää hallitusta.

- Mainos -

Sähkön ja liikennepolttoaineiden hinta, nuorisojengit, joissa maahanmuuttajat ovat enemmistönä, terveyspuolen hoito- ja rahoitusongelmat…

Kaikki nämä teemat ovat sellaisia, joiden kehnoa hoitoa kritisoimalla PS on saanut nousevia virtauksia siipiensä alle.

Valtion velkaongelmaa perussuomalaiset lähtisivät ratkomaan etenkin kehitysavusta ja maahanmuuton kuluista tinkimällä.

Varsinkin vasemmalla laidalla persujen poliittisia avauksia pidetään populistisina ja pääosin vailla todellisia ratkaisumalleja.

Joka tapauksessa perussuomalaisten viestit puhuttelevat kansaa aikana, jolloin perheiden vaikeudet näkyvät kukkarossa. Omat kansalaiset ensin -teemalle on selkeä sosiaalinen tilaus, samoin kuin ilmastohömpästä puhumisella.

Perussuomalaisten kannatus on kasvanut kesästä asti. Rohkeimmat poliittiset kolumnistit väläyttelevät PS:lle jopa kärkipaikkaa ohi kokoomuksen, kun vaaleihin mennään.

Vaikea uskoa, mutta ei kai se mahdotonta ole.

- Mainos -

Keskustan kipuilusta on puhuttu. Ylen gallupissa nousua oli lähes kaksi prosenttiyksikköä ja suosio meni yli maagisen kymmenen prosentin rajan. Puheenjohtaja Annika Saarikko voi huokaista hetkeksi. Mutta vain hetkeksi.

Ylimääräinen lapsilisä voi olla syynä hetken helpotukseen.

Iso ongelma löytyy puolueen peruslinjasta. Pitäisikö palata aitovierille ja varmistaa peruskannattajien suosio ja yleensäkin leimautua maakuntien puolestapuhujaksi. Nyt tällainen viesti on kadoksissa.

Saarikko teki eduskuntaryhmän painostuksesta irtiottoa vihervasemmistolaiseen politiikkaan. Pieleen meni. Kansa näki ja media toisti, että kepu pettää aina, kun puolue äänesti eduskunnassa vastaan hallituksessa jo sovittuja linjauksia.

Demareita kannattelee Sanna Marinin suosio. Se on merkittävästi puolueen suosiota suurempi. Kokoomuksessa tilanne on päinvastainen. Puolue kannattelee Petteri Orpoa.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa toiminut lehdistöneuvos.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on Wapun ykkösherkku?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...