Lukuaika: Teatterivierailu Aurinkorannikolta Teneriffalle

Teatterivierailu Aurinkorannikolta Teneriffalle

Tämän vuoden itsenäisyyspäivänä koetaan todellista ulkosuomalaista kulttuurivientiä, kun Teatteri Suomela lähtee Aurinkorannikolta Teneriffalle esittämään Tuntematonta sotilasta.

Teatteri Suomela esittää kohtauksia Väinö Linnan Tuntematon sotilas -teoksesta Teneriffalla paikallisen suomalaisyhdistyksen itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2022.

Käytännössä kyseessä on lähes sama esitys kuin mistä ollaan saatu nauttia Aurinkorannikon itsenäisyysjuhlissa Fuengirolan Rauhan palatsissa vuosina 2020 ja 2021.

- Mainos -

– Alkuperäinen romaanihan on sellainen mammutti, että valintoja ja poimintoja on tehtävä joka tapauksessa. Tässä esityksessä on käytännössä otettu kaikista kolmesta Tuntematon sotilas -elokuvasta niin sanotusti rusinat pullasta, kuvailee ohjaaja Päivi Mäkinen.

Hieman uutakin on Teneriffalla nähtävässä versiossa luvassa.

– Kesällä kirjoitin esitykseen yhden uuden kohtauksen. Sen hiomiseksi ja koko esityksen viimeistelemiseksi jälleen esityskuntoon harjoitukset alkoivat lokakuussa ja siitä asti on harjoiteltu kahdesti viikossa, plus paljon kotitehtäviä päälle, Mäkinen kertoo.

Massiivinen ponnistus

Kolmenkymmenen hengen teatteriseurueen vierailu on melkoinen ponnistus, ja vaatii myös hyvää yhteistyötä paikallisten suomalaisjärjestöjen välillä.

– Kävimme jo viime keväänä paikan päällä Teneriffalla katsomassa paikkoja ja sopimassa yhteistyöstä sikäläisen Suomi-kerhon kanssa, esityksen tuottaja Paavo Ässämäki taustoittaa.

Kun kolmenkymmenen hengen seurue lähtee matkaan kaiken rekvisiitan ja muiden tykötarpeiden kanssa reissuun, syntyy tietysti paljon kuluja.

– Koko projektin kokonaiskustannukset nousevat yli 12.000 euroon. Sellaista ei mitenkään pystyttäisi kattamaan pelkillä lipputuloilla. Hanke saatiin kuitenkin toteutettua, koska saimme sekä Suomi-Seuralta että maanpuolustussäätiöltä apurahaa, Ässämäki kiittelee.

- Mainos -

Kahdella kyydillä

Suuren seurueen ohella Aurinkorannikolta Teneriffalle matkaa myös melkoinen määrä tekniikkaa ja tarpeistoa. Niin paljon, että kaiken sen kuljettaminen lentokoneella tulisi aivan liian kalliiksi. Niinpä tässä turvaudutaan merikyytiin.

– Muut menevät paikalle lentäen, mutta minä pakkaan tavarat pakettiautoon ja lähden jo edeltä laivan kyydillä, kertoo esitystekniikasta vastaava Harri ”Hii” Savolainen.

Savolaisella on edessään melkoinen reissu kahden teatteriesityksen vuoksi.

– Torstaina on viimeiset harjoitukset Fuengirolassa ja siitä pakataan kamat pakettiauton kyytiin. Perjantaina lähdetään iltapäivällä ajamaan reilut 300 kilometriä Huelvaan, mistä laiva lähtee perjantain ja lauantain välisenä yönä. 39 tunnin laivamatkan jälkeen perillä Teneriffalla ollaan sunnuntaina iltapäivällä, Savolainen kertaa.

– Maanantaina pystytetään tekniikka ja vedetään kenraaliharjoitus, tiistaina on kaksi esitystä, ja sitten taas kamppeet kasaan. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä hypätään taas laivaan ja takaisin Aurinkorannikolla ollaan jossain vaiheessa perjantai-iltaa, hän jatkaa.

– Hyvällä seikkailumielellä lähdetään matkaan, Savolainen summaa lopuksi.

Teatteri Suomela esittää 6.12. kahdesti Tuntemattoman sotilaan yhteistyössä paikallisseura Club Finlandia de Tenerifen kanssa Teatro Timanfayassa, Puerto de la Cruzissa.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...