Tauriinista

L-tauriini on ei-välttämätön aminohappo, jota elimistö pystyy itse syntetisoimaan pieniä määriä. Kaksi tauriinin syntetisoinnin kannalta välttämätöntä aminohappoa ovat metioniini ja kysteiini, joiden lisäksi myös B6-vitamiinilla on tässä oma roolinsa. Tauriinia saadaan ensisijaisesti ravinnosta, kuten lihasta, kalasta ja merenelävistä.

Tauriini on osoittautunut kasvuikäisten välttämättömäksi ravintoaineeksi. Sen arvellaan toimivan hermovälittäjäaineena tai hermosolujen toimintaa säätelevänä viestintäaineena keskushermostossa ja silmän verkkokalvolla ja toimivan elimistön omana antileptinä. Tauriini säätelee solujen vesitasapainoa, säätelee sydämen rytmisyyttä ja supistusvoimaa, osallistuu ruumiin lämpötilan ja hormonien erityksen säätelyyn sekä todennäköisesti suojelee hermosoluja vaurioilta.

Tauriini kuuluu merkittävimpiin ravinteisiin, joita maksa tarvitsee detoksifikaatioon. Tauriinia tarvitaan toksiinien konjugointiin, sappihappojen muodostamiseen ja kuona-aineiden, mm. ylimääräisen kolesterolin poistamiseen. Urheilijat ovatkin käyttäneet tauriinia tehostaakseen typpiaineenvaihdunnassa syntyvän ammoniakin poistumista. Eläinkokeista on saatu viitteitä, että tauriini ehkäisee ja vähentää alkoholin aiheuttamia maksavaurioita. Kemikaaliyliherkillä ja allergisilla on tavattu matalia tauriinitasoja, erityisesti niitä esiintyy ihmisillä, jotka ovat yliherkkiä alkoholille, sen aineenvaihduntatuotteelle aldehydille ja kloorille. Tauriinia voi turvallisesti kokeilla lisäravinteena maksan tukemiseen ja näiden herkkyyksien vähentämiseen.

Tauriini vaikuttaa myönteisesti sydämen, verisuonien ja aivojen terveyteen. Se lievittää muun muassa valtimoiden kouristuksia ja laskee verenpainetta. Yhdessä magnesiumin kanssa tauriini auttaa myös normalisoimaan sydämen sykettä. Tauriini on lisäksi tärkeä aminohappo rasvan hajoamisprosesseissa, silmien terveyden tukemisessa, haitallisilta aineilta ja radikaaleilta suojautumisessa sekä verensokeritasojen ylläpidossa diabeetikoilla. Tauriinia voidaan nauttia ennen treenejä palautumisen edistämiseksi ja elimistön tukemiseksi harjoitteiden aikana.

- Mainos -

L-tauriinijauhetta voidaan nauttia:

-Suorituskyvyn kehittämiseksi intensiivisen henkisen tai fyysisen toiminnan aikana
-Urheilullisen suorituskyvyn kehittämiseksi
-Koordinaation kehittämiseksi
-Lihasmassan kasvattamiseksi ja myös laihduttamiseen
-Palautumisen tehostamiseen fyysisen rasituksen jälkeen
-Kudosten uusiutumisen tehostamiseen.

Tauriini voi olla apuna ihmisten eliniän pidentämisessä, yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkijat uskovat.

Havainnot perustuvat hiirillä, apinoilla ja madoilla tehtyihin tutkimuksiin. Tutkimuksessa havaittiin, että ne hiiret, joille annettiin tauriinia, elivät muita hiiriä pidempään. Naaraspuolisilla hiirillä tauriiniannokset pidensivät elinaikaa keskimäärin 12 prosenttia ja uroshiirillä kymmenen prosenttia.

Vertailuryhmässä oleville hiirille ei annettu tauriinia ollenkaan.

– Tämä tutkimus viittaa siihen, että tauriini voisi olla elämän eliksiiri meillekin (ihmisille), eräs tutkijoista arvelee.

Vastaavasti apinoilla tehdyittä tutkimuksissa havaittiin, että tauriinia saaneet apinat pysyivät hoikempina, heillä oli paremmat verensokeritasot, lisääntynyt luuntiheys ja parempi immuunijärjestelmä. Toisin sanoen tauriinia saaneet apinat pysyivät nuorekkaina vertailuryhmäänsä pidempään.

– Nämä tutkimukset eri lajeilla osoittavat, että tauriinin määrä vähenee iän myötä ja tämän kehityksen kääntäminen saa eläimet elämään pidempään ja terveempinä. Nämä löydökset ovat merkityksellisiä myös ihmisille, tutkija totesi.

- Mainos -

Tauriini mahdollisesti vahvistaa sydänlihassoluja laajentaen niiden elinkaarta sekä suojaa niitä vaurioilta. Ravintolisänä nautittu tauriini voi myös estää ikääntymiseen liittyvää näön heikkenemistä. Keskittymiskykyä mahdollisesti boostaavan vaikutuksen ansiosta tauriini sopii erinomaisesti osaksi ennen harjoittelua nautittavaa latausjuomaa.

Vegaaneilla tauriinin saanti jää hyvin vähäiseksi, ja myös heidän plasman tauriinitasojen on havaittu olevan alempia kuin sekaruoan syöjillä. Vegaaniäideillä äidinmaidon tauriinitaso on keskimäärin 277 µmol/l, kun sekaruokaa syövillä äideillä se on 427 µmol/l. Erolla saattaa olla merkitystä imeväisikäisten ravitsemukselle.

Tauriinin terapeuttisista vaikutuksista on raportoitu epilepsian, kudosiskemian, liikalihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, verenpainetaudin ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Tauriinilla on myönteinen vaikutus tupakoitsijoiden, metotreksaattihoitoa saaneiden, alkoholismin ja sydäninfarktin potilaiden verisuoniin.

Tauriinipitoisuutta on tutkittu hermoston rappeutumisprosesseissa iäkkäillä säteilytautipotilailla.

Tauriini saattaa alentaa verenpainetta joillakin ihmisillä. Tauriinin ottaminen yhdessä korkean verenpaineen alentamiseen käytettävien lääkkeiden kanssa saattaa aiheuttaa verenpaineen laskemisen liian matalaksi. Ei kuitenkaan tiedetä, onko tämä suuri huolenaihe. Älä ota liikaa tauriinia, jos käytät korkean verenpaineen lääkkeitä.

Seuraavia annoksia on tutkittu tieteellisessä tutkimuksessa:

-Kongestiivinen sydämen vajaatoiminta: 2-6 grammaa tauriinia päivässä kahtena tai kolmena annoksena.
-Hepatiitti: 4 grammaa tauriinia 3 kertaa päivässä 6 viikon ajan.
-Pahoinvointi ja oksentelu kemoterapia : Tauriinia on käytetty 2 grammaa päivässä 6 kuukauden ajan.
-Lihaskivut harjoituksen jälkeen: 2 grammaa tauriinia kolme kertaa päivässä aterioiden jälkeen ennen liikuntaa ja jatkettiin kolme päivää harjoituksen jälkeen.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...