Taloudellinen väkivalta

Taloudellinen itsenäisyys on mielenkiintoinen asia. Voimme miettiä minkälaisia yhteiskunnan ylläpitämiä rakenteita meillä on, jotka vaikuttavat ihmisten taloudelliseen itsenäisyyteen ja siten myös toimijuuteen. Taloudellinen itsenäisyys on varsin uusi ajattelu kaikille sukupuolille myös Suomessa. Toisaalta myös sosiaalipoliittiset linjaukset esimerkiksi vanhusten hoidosta toteutetaan eri maissa eri tavoin. Voidaan myös ajatella ja pohtia, miten taloudellisen itsenäisyyden riistäminen tapahtuu esimerkiksi prostituution tai vaikkapa lapsityövoiman tilanteissa.

Taloudellisen itsenäisyyden ja ajattelutavan muutosten myötä myös taloudellisen väkivallan tunnistaminen on yhä vaikeampaa. Kuitenkin vallankäyttö ja taloudellinen väkivalta on yleistä. Kyseessä on yksi perheväkivallan muoto ja tässä kirjoituksessa keskityn taloudelliseen väkivaltaan yhtenä perheväkivallan muotona.

Kyseessä on taloudellisen itsenäisyyden riistäminen tai kontrollointi ja vallankäyttö toiseen taloudellisin keinoin. Sillä on usein erittäin negatiivisia seurauksia kokijalle, sillä taloudellisen tilanteen lisäksi se vaikuttaa kielteisesti terveydentilaan ja henkilökohtaiseen itsenäisyyteen ja vahvuuteen toimijana. Usein kärsijänä ovat myös perheen muut jäsenet, kuten lapset.

Taloudellinen väkivalta on siis selvästi yhteydessä muihin perheväkivallan muotoihin, mutta se voi myös esiintyä ilman muunlaista väkivaltaa. Sillä on myös tapana raaistua jatkuessaan, aivan kuten muillakin lähisuhdeväkivallan muodoilla.

- Mainos -

Taloudellista väkivaltaa ovat esimerkiksi työssäkäynnin tai opiskelun häiriköinti, taloudellinen hyväksikäyttö, rahaan liittyvä kontrollointi ja eron jälkeinen taloudellinen väkivalta.

Työssäkäynnin ja opiskelun häiriköintiä on esimerkiksi töihin pääsyn hankaloittaminen, työssäkäynnin tai opiskelun rajoittaminen ja työnteon häiriköinti. Taloudellista hyväksikäyttöä puolestaan velan ottamiseen painostaminen tai velkakierteeseen saattaminen, perheen sisäiset erot elintasossa, yhteisten varojen käyttöön omaan tarkoitukseen, taloudellisesta vastuunkannosta kieltäytyminen, läheiseltä varastaminen tai rahan kiristäminen, romanssihuijaukset ja rakkauspetokset.

Rahaan liittyvässä kontrolloinnissa on kyse toisen rahankäytön valvomisesta ja kontrolloinnista, puolison, oman tai yhteisten taloudellisten tietojen salaaminen tai esimerkiksi yksin yhteisten talousasioiden päättäminen. Eron jälkeistä taloudellista väkivaltaa on omaisuuden jakamiseen tai ositukseen liittyvää uhkailu, yhteisten varojen manipulointi, elatusmaksujen maksamisesta kieltäytymien, huoltoriitoihin liittyvän oikeudenkäynnin tahallinen viivyttämien, yhteisen tai puolison omaisuuden hajottaminen sekä taloudellinen vaino.

Näissä useissa tilanteissa uhri on yksin ja tämän väkivallan muodon tunnistaminen on läheisille tai ulkopuolisille haastavaa. Kyseessä on kuitenkin rikos, johon tulisi puuttua ja meidän tulisi vaalia kaikkien oikeutta yhdenvertaiseen taloudelliseen itsenäisyyteen, että voisimme säilyttää oman ihmisarvomme, mutta myös päästä eroon perusturvallisuutta ja hyvinvointia rikkovasta taloudellisesta perheväkivallasta.

(Lähteenä Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeen materiaali)

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Ristolainen, NSC Group Oy
Kirjoittaja on laillistettu sosiaalityöntekijä (YTM) sekä hyvinvointi- ja sosiaalipalvelujen yrittäjä Fuengirolassa.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...