Lukuaika: Lähes 102 000 andalusialaista tekee vähintään kahta työtä

Lähes 102 000 andalusialaista tekee vähintään kahta työtä

Useampaa kuin yhtä työtä tekevien ihmisten määrä on noussut Andalusiassa ennätyksellisen korkeaksi. Monille kyseessä on taloudellinen pakko.

Noin 102 000 andalusialaista tekee tällä hetkellä kahta tai useampaa työtä. Andalusian tilasto- ja karttakeskuksen (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía, IECA) mukaan kesäkuussa 2023 itsehallintoalueella yhteensä tarkalleen 101 784 ihmisellä oli useita tulonlähteitä sosiaaliturvajärjestelmässä. Tämä on korkein luku edellisen talouskriisin jälkeen.

Joitakuita voi yllättää tieto, että suurin osa useampaa työtä tekevistä on naisia. Andalusiassa vähintään kahta työtä tekeviä naisia on virallisessa tilastossa 54.929, eli lähes 54% monityöllistetyistä. Miesten osuus on 46%, tarkemmin ilmaistuna 46.855 henkeä.

Yksi selittävä asia sukupuolijakaumalle tässä tilastossa voi olla se, että naiset tekevät enemmän osa-aikatöitä, jolloin työnantajia voi olla useampia.

- Mainos -

Kahta tai useampaa työtä tekevien ihmisten määrä on Andalusiassa kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana peräti 48 prosentilla, ja useita töitä tekevien määrässä Andalusia on koko Espanjan tilaston kärjessä.

Huomionarvoista on myös se, että näissä luvuissa näkyvät vain ne, jotka tekevät useampaa työtä virallisesti ja näin ollen myös näkyvät sosiaaliturvajärjestelmässä montaa työtä tekevinä. Ns. pimeästi sivutöitä tekevien määrää voi vain arvailla.

Koko Espanjan ilmiö

Vaikka Andalusiassa onkin useampaa kuin yhtä työtä tekeviä suhteessa enemmän kuin missään muualla Espanjassa, ei ilmiö ole toki vieras muuallakaan. Myös koko Espanjan osalta kahden tai useamman työn tekeminen on lisääntynyt selvästi.

Espanjan tilastokeskuksen INE:n (Instituto Nacional de Estadística) tutkimuksen mukaan Espanjassa oli viime vuonna keskimäärin 527.300 useampaa työtä tekevää ihmistä. Tämä on lähes 26.000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja peräti 106.000 enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

On kuitenkin hyvä muistaa, että varsinkin vielä vuonna 2021 pandemia sotki työmarkkinoita, jolloin monen oli vaikea löytää edes yhtä työtä.

Työntekijöitä ja yrittäjiä

Useamman työn tekeminen näyttää liittyvän läheisesti pandemiasta toipumiseen. Töitä on tarjolla paljon enemmän kuin korona-aikaan. Viime aikoina Espanjassa on kuitenkin tiukennettu ehtoja määräaikaisten työsopimusten tekemiseen. Sen vuoksi monilla aloilla on alettu suosia osa-aikaisia sopimuksia. Elannon hankkimiseksi moni ottaa useamman osapäivätyön, jos ei kokopäivätyötä ole tarjolla.

Useamman työn tekeminen on yleistä erityisesti hotelli- ja ravintola-alalla.

- Mainos -

Tilastoissa eritellään myös se, tekeekö henkilö useampaa palkkatyötä, vai onko kyseessä henkilö, joka palkkatyön ohella toimii itsenäisenä yrittäjänä.

Useampaa palkkatyötä tekevien määrä on perinteisesti ollut aina korkeampi, mutta pandemian aikaan tilanne tasaantui, ja itsenäisten yrittäjien määrä jopa ohitti pelkkiä palkkatöitä tekevien määrän.

Tällä hetkellä esimerkiksi Andalusiassa vähintään kahta työtä tekevistä 101.784 henkilöstä 50.815 tekee useampaa palkkatyötä ja 50.969 harjoittaa palkkatyönsä ohessa yritystoimintaa. Jälkimmäinen luku on korkein kymmeneen vuoteen.

Kuten arvata saattaa, eniten kahta työtä tekeviä löytyy tietysti suurimmista kaupungeista. Andalusiassa nämä ovat Sevilla ja Málaga.

Sevillassa monityöllistettyjä on 23.209 henkilöä ja Málagassa 20.818. Seuraavina tulevat Granada (11.421), Cádiz (11.292), Córdoba (10.551), Jaén (8.839) ja Almería (8.339).

Taloudellinen pakko

Työllisyysportaali Infojobs raportoi, että 19,5 prosenttia andalusialaisista työntekijöistä (noin 650.000 ihmistä) sanoo tekevänsä useampaa kuin yhtä työtä tällä hetkellä tai tehneensä niin viimeisen vuoden aikana. Tämä merkitsee sitä, että Andalusia on tämän tilaston ykkönen Espanjassa sekä absoluuttisesti että prosentuaalisesti. Kataloniassa osuus on 15,5 prosenttia, Valencian alueella 16 prosenttia, Baskimaassa 16,9 prosenttia ja Madridissa 14 prosenttia.

Infojobsin raportti osoittaa, että suurin osa tutkimukseen osallistuneista henkilöistä, joilla on vähintään kaksi työtä, turvautuu tähän keinoon taloudellisista syistä: 40 prosenttia pakosta, koska palkka ei riitä, ja 32 prosenttia lisätulojen saamiseksi.

- Mainos -

– Viime vuoden taloudellinen tilanne on saanut monet työntekijät etsimään useampaa kuin yhtä työtä saadakseen riittävän palkan. Samaan aikaan määräaikaisten työsopimusten, jotka ovat luonteeltaan pysyviä mutta kausiluonteisia, lisääntyminen voi myös selittää tätä tilannetta, sanoo Infojobsin viestintä- ja tutkimusjohtaja Mónica Pérez lehdistötiedotteessa.

Lähteet: IECA, INE, Màlaga Hoy

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...