Lukuaika: Sukellusvene halkoi Aurinkorannikon vesiä – sotilasalus herätti huomiota

Sukellusvene halkoi Aurinkorannikon vesiä – sotilasalus herätti huomiota

Ihmetystä Espanjan Aurinkorannikolla herättänyt sukellusvene paljastui hollantilaiseksi sotilasalukseksi, joka löysi tiensä Málagan satamaan.

Sosiaalisessa mediassa alkoi viime viikolla näkyä kuvia isosta sukellusveneestä, joka bongattiin Espanjan Aurinkorannikon vesillä.

Sotilaallisen näköisen aluksen ilmestyminen Andalusian turistirannoille herätti luonnollisesti huomiota ja kiinnostusta. Perjantaina (3.11.). asiaan saatiin selvyys, sillä alus paljastui HNLMS Zeeleeuw -nimiseksi hollantilaiseksi sotilassukellusveneeksi.

Yli 30 vuotta vanha alus on osallistunut sekä merellisiin harjoituksiin että taistelutoimiin ympäri maailmaa.

Suomeksi sukellusveneen nimi tarkoittaa ”merileijonaa”.

- Mainos -

Sukellusvene tuli Málagaan Cadizin tukikohdasta

Alankomaiden kuninkaalliseen laivastoon kuuluva sukellusvene saapui Málagaan perjantai-iltana Cadizin maakunnassa sijaitsevasta Rotan merivoimien tukikohdasta.

Alus ei ole aiemmin vieraillut Málagassa, missä se viipyy Levante-laiturilla tiistaihin 7. marraskuuta saakka.

Satamaviranomaiset kertovat paikallismedialle, että kyseessä on epävirallinen vierailu eikä yleisö ole tervetullut alukseen.

Voi sukeltaa 300 metrin syvyyteen

HNLMS Zeeleeuw (S803) on perinteisellä voimanlähteellä varustettu Alankomaiden kuninkaallisen laivaston Walrus-luokan (suomeksi ”mursu”) sukellusvene, joka otettiin käyttöön vuonna 1990. Se oli luokkansa ensimmäinen sukellusvene. Se uudistettiin vuonna 2014 ja on yhä aktiivisessa sotilaskäytössä.

Sukellusvene  on 69 metriä pitkä ja painaa 2 650 tonnia. Sen leveys on 8,5 metriä ja maksimisyväys 7,50 metriä. Se voi sukeltaa 300 metrin syvyyteen, ja sillä on jopa 10 000 merimailin toimintasäde. Aluksen aseistukseen kuuluvat Mark 48 -torpedot ja Harpoon-ohjukset.

Walrus-luokan sukellusveneet suunniteltiin kylmän sodan loppupuolella. Niiden pääasiallinen tarkoitus oli valvoa ja metsästää Neuvostoliiton sukellusveneitä avomerillä, ja ne olivat haluttuja Nato-aluksia niiden rungon huomaamattomuuden ja kokeneiden miehistöjen vuoksi.

Nykyään nämä sukellusveneet keskittyvät tiedustelutehtäviin, hyödyntäen kykyään pysyä huomaamattomina ja osallistuvat rannikkotaisteluoperaatioihin.

- Mainos -

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...