Satu Kannussaaren kaksi erilaista elämää

Ravintola-alalla kausityö on tuttu termi. Satu Kannussaari hyödyntää kausityön mahdollisuuksia, kesällä hän emännöi laivaravintolaa Jyväskylässä ja talvet kokkaa ja tarjoilee Fuengirolassa.

-Moni työkavereistani tekee samankaltaista vaihtohommaa Lappiin. Minua pohjoinen ei ole koskaan erityisesti kiinnostanut, kun mahdollisuus työskennellä etelän lämmössä avautui, tartuin siihen saman tien, Kannussaari kertoo.

Kaksi kotia

Kannussaari viettää suunnilleen puolet vuodesta Espanjassa ja puolet Suomessa. Tätä vuorohommaa hän on tehnyt jo vuodesta 2016 saakka, eli siitä on tullut selvästi elämäntapa.

- Mainos -

-Joka syksy tuntuu enemmän ja enemmän kotiinpaluulta, kun saavun Aurinkorannikolle. Nyt meillä on miesystäväni kanssa ollut muutaman vuoden vakituinen ympärivuotinen asuntokin Fuengirolassa, joten mitään isompaa tavaroiden siirtelyä ei tarvitse tehdä. Samoin meillä on pysyvä paikka Jyväskylässä, eli meillä on aidosti kaksi kotia.

Satu Kannussaari ei ole lajissaan ainoa vaihtotyöläinen, mutta aika harvassa ovat ne, jotka jaksavat useita vuosia kahden paikan asumista.

-Yhden tai kahden talven muuttolintuja ravintola-alalla on paljon. Yleensä parin vuoden jälkeen ihminen joko jää Espanjaan pysyvästi tai sitten asettuu Suomeen ja rakentaa elämänsä täällä. Minulle ei tule ainakaan mieleen ketään toista, joka on seitsemän vuotta ollut samoissa työpaikoissa niin Suomessa kuin Espanjassa.

Kaksi työtä

Kannussaaren vaihtorytmin mahdollistaa moni asia. Hänellä ei ole perhettä ja lapsia, joiden kanssa reissaaminen olisi vaikeampaa. Myös työnantajien joustavuus on oleellinen tekijä vaihtotöiden onnistumisen kannalta.

-Täällä Jyväskylässä olemme ravintola Musta Magian omistajien kanssa sopineet tarkat päivämäärät, milloin keväällä aloitan ravintolan ylösajon ja syksyllä sulkemisen. Espanjassa Kukon pomoille nämä aikataulut ovat kelvanneet. Toki, jos en olisi ravintolapäällikkönä Magialla, tulisin varmaan jo aiemmin ja lähtisin myöhemmin pois Espanjasta. Nyt lennähdän etelään aina lokakuun puolivälin paikkeilla ja palaan Suomeen huhtikuun aikana.

Kaksi kulttuuria

Eikö kahden asuin- ja työpaikan pitäminen käy rasittavaksi milloinkaan?

- Mainos -

-Tämä vaihtotyö pitää mielen virkeänä. On mukavaa, kun on muodostunut kaksi kaveripiiriäkin, tosin esimerkiksi tänä kesänä Magian työntekijöistä yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat ainakin jossain vaiheessa olleet myös Espanjassa samoissa hommissa kanssani. Olen siis toiminut eräänlaisena työvoiman välittäjänä Suomen ja Espanjan välillä, Kannussaari naurahtaa.

Kannussaari löytää molemmista asuinmaistaan tärkeitä vetovoimatekijöitä. Lämmön lisäksi Espanjasta löytyy muitakin mukavuuksia.

-Molemmissa maissa on omat ihanat puolensa. Espanjassa rakastan ihmisten avoimuutta ja yhteisöllisyyttä. Myös Aurinkorannikon monikulttuurinen ilmapiiri on viehättävä, Fuengirolassa voi vaihtaa kulttuuria saman kaupungin sisällä. Myös meren läheisyys on mukavaa.

-Suomen kesäinen luonto taas on aivan omaa luokkaansa. Minulla on suvun kesäpaikka Kivijärvellä, siellä vietän käytännössä kaiken vapaa-aikani kesäaikaan. Siellä tapaan myös sukulaisia ja ystäviäni.

Yksi toimiala

Ravintolatyö on kasvanut Satu Kannussaarelle osaksi identiteettiä.

-Tiesin jo pikkulapsena, että ravintolahommat ovat minun heiniäni. Ihmisten kanssa työskentely ja palveleminen on aina tuntunut luontaiselta minulle.

Kannussaaren juuret ovat syvällä Keski-Suomessa Karstulassa. Jyväskylään hän muutti noin parikymppisenä opiskelemaan ravintola-alaa. Restonomiksi hän valmistui vuonna 2004.

- Mainos -

-Viimeisen reilun parinkymmenen vuoden aikana työpaikkoja ja -tehtäviä on siunaantunut lukuisia. Esimerkiksi Martti Vainion perustamassa Lomakouherossa aloitin siivoojana ja tiskarina, erinäisten vaiheiden jälkeen päädyin ravintolapäälliköksi. Jyväskylässä olen työskennellyt lukuisissa ravintoloissa. Keskustan kävelykadulla sijaitsevassa Old Brick In:ssä taisin työskennellä pisimpään. Musta Magiaa olen vetänyt kesästä 2015 saakka.

-Näissä meidän hommissa vapaapäivät osuvat harvoin viikonlopuille. Se on minusta ihan mukavaa, jos esimerkiksi haluaa lähteä iltarientoihin, arkisin ei tarvitse kärsiä ruuhkista. Toisaalta myös arkivapaat antavat mahdollisuuden hoitaa asioitaan, kun kaikki paikat ovat auki. En kerta kaikkiaan pystyisi kuvittelemaan itseäni säännöllisessä nine to five työssä.

Ravintolatyö on fyysisesti kuluttavaa. Mitäs sitten, jos kroppa ei kestä tarjoilua tai kokin hommia eläkepäiviin saakka?

-Olen tuota asiaa miettinyt aika paljon. Toistaiseksi vielä nivelet toimivat, mutta voi olla, että jossain kohtaa näihin hommiin tulee stoppi. Erilaiset konsultointihommat esimerkiksi viinien kanssa voisivat olla mielenkiintoisia tai miksei vaikka viinien maahantuonti. Espanja on mitä oivallisin paikka miettiä tällaisia asioita, hyvät viinit ovat aivan käden ulottuvilla.

Satu Kannussaari tulee tulevanakin talvena Espanjaan töihin. Lähtö viivästyy hieman hänelle tehtävän kirurgisen operaation vuoksi, mutta loka-marraskuun vaihteessa hänet voi jälleen bongata Kukosta.

-Voin hyvillä mielin suositella kaikille ravintola-alan ihmisille talvitöitä Espanjassa. Kannattaa kokeilla, vaarana toki on, että siihen jää koukkuun.

Kuka?

  • Satu Kannussaari
  • 42v
  • Kotoisin Karstulasta
  • Asuinpaikat Jyväskylä – Fuengirola
  • Koulutukseltaan restonomi
  • Ravintolapäällikkö/kokki/tarjoilija
  • Kesäisin tavattavissa ravintola Musta Magiassa
  • Talvisin ravintola Kukossa

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen, kuva Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...