Sateenkaari

 

Kuluvaa viikkoa on juhlittu sateenkaaren merkeissä. Valitettavasti seksuaalinen tasa-arvo on edelleenkin kaukana todellisuudesta. Karua todellisuutta on, että väkivalta (ruumillinen ja verbaalinen) HLBT-henkilöitä kohtaan lisääntyi Espanjassa 20 prosentilla viime vuonna, ainakin jos on uskomista el Observatorio Andaluz -järjestöön.

Myös Euroopasta kuuluu kummia, Unkari on laatinut tiukkoja homovastaisia lakeja, joka on saanut useat EU-maat takajaloilleen. On vihjailtu julkisesti, että olisikohan syytä ulostaa Unkari Euroopan unionista, jos ei halua hyväksyä unionin yhteisiä tavoitteita. Unionin yksi tukipilareista on juuri tasa-arvoisuus. Puola tukee Unkaria, onhan Puolassa jo yli sata kuntaa, jotka mainostavat itseään homovapaina alueina. Muistuttaa erehdyttävästi natsien juutalaisvainoja.

Sateenkaari-liike sai alkunsa New Yorkista, poliisi teki ratsian homojen suosittuun ravintolaan Stonewall Inn 28. kesäkuuta 1969 ja siitä syntyi mellakoita. Jo seuraavana vuonna 28. kesäkuuta järjestettiin ensimmäiset gay pride -marssit New Yorkissa ja Los Angelesissa, nyt tapahtuma on maailmanlaajuinen.

- Mainos -

Onhan meillä Espanjassakin oma Stonewall, sen todisti Torremolinos 24. kesäkuuta 1971. Kuuluisa vapaamielisyys kaatui yhdessä yössä kuin kiviseinään poliisin tehdessä megaratsian Pasaje Begoñalla. Ratsiassa pidätettiin satoja ihmisiä, joukossa suuri osa ulkomaalaisia, jotka karkoitettiin maasta. Tämä tuotti Espanjalle diplomaattisia hankaluuksia. Viime aikoina Espanja on ollut edelläkävijä, sukupuolineutraali avioliitto laillistettiin jo vuonna 2005. Täällä suhde voi päätyä sormuksen ostoon, eikä hirttosilmukkaan, kuten edelleenkin lukuisissa maissa.

Lainaan Luxemburgin pääministerin lausuntoa, homous ei ole valinta, mutta viha on.

Kimmo Sahlman

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...