Sankka merisumu peitti Fuengirolan

Lauantaiaamupäivä oli Aurinkorannikolla säiden suhteen mitä parhain. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja lämpötila oli suorastaan helteinen. Iltapäivällä tilanne muuttui, mereltä hiipi kaupungin ylle sankka hernerokkasumu.

 

Näkyvyys tippui dramaattisesti, esimerkiksi Fuengirolan hiekkarannalta ei käytännössä nähnyt rantakatujen korkeita hotellirakennuksia. Autoillessa rantakadulla täytyi olla tarkkana, näkyvyys oli hädin tuskin parikymmentä metriä.

Paseo Maritimolla näkyvyys heikkeni. Lisäksi merisumu tekee autoihin tahmean suolaisen kerroksen.

Merisumu saapuu mereltä käsin  pikkuhiljaa mantereelle päivän mittaan. Tänään lauantaina aamu valkeni aurinkoisena ja kansa viihtyi Fuengirolan markkinoilla kesävaatteissa. Iltapäivällä tarvittiin takki päälle, kun sumu muutti kelin harmaaksi ja lämpötila laski yli kymmenen astetta.

Tieteen kuvalehti määrittelee merisumun seuraavasti. Sumu, joka on käytännössä maan tai meren pintaan ulottuva pilvi, syntyy veden yläpuolella, mutta se leviää usein sisämaahan asti samalla tasoittaen eri alueiden välisiä lämpötilaeroja.

- Mainos -

Advektio- eli siirtymäsumusta on kysymys silloin, kun kostea ilma liikkuu vaakatasossa. Merisumun syntytavalle on ominaista se, että mantereelta virtaa lämmintä kosteaa ilmaa kylmälle merelle. Alimpien ilmakerrosten viilettyä kehittynyt alapilvi alkaa kuitenkin monesti kulkea veden päältä rannikolle tuulen kuljettamana.

Merisumu ei ole Aurinkorannikolla harvinainen ilmiö. Varsinkin keväällä sitä esiintyy usein. Yleensä se poistuu saman vuorokauden aikana, mutta joskus harmaassa pilvessä on kuljettu useampi päiväkin. Tämänpäiväisen sumun odotetaan hälvenevän huomiseen mennessä.

Tässä vielä linkki tieteen kuvalehden merisumujuttuun:

https://tieku.fi/luonto/saa/mista-merisumu-tulee

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...