Sami Lindberg: ”Vältä alkoholijuomien nauttimista, jos sinulla on taipumusta masennukseen”

Fuengirola.fi:n hyvinvointikolumnissaan Sami Lindberg käy läpi erilaisia keinoja vuodenaikaan liittyvän masennuksen hoitoon.

Fuengirola.fi
4 min lukuaika

Vuodenaikaan liittyvässä masennuksessa (Seasonal affective disorder tai SAD) on kyse masennusjaksoista, jotka tyypillisesti linkittyvät vuodenaikaan ja toistuvat vähintään muutamana vuonna peräkkäin. Useimmiten masennus puhkeaa nuorella aikuisiällä.

Vaihtelu talven pimeyden ja kevään valoisuuden välillä vaikuttaa meihin voimakkaasti. Joidenkin mielestä biologinen kellomme ei oikein pysy pitenevien päivien perässä. Herkkyytemme kevätmasennukselle on perinnöllistä, mutta myös elämäntyylimme voi vaikuttaa asiaan.

Tiedämme, että keväällä tapahtuva voimakas muutos vuorokaudenajoissa aiheuttaa neljälle prosentille väestöstä unihäiriöitä. Masennuksesta kärsivien oireet pahenevat, kun he nukkuvat huonosti.

Näin ehkäiset vuodenaikaan liittyvää masennusta:

Tartu hetkeen. Ole ulkona valoisaan aikaan niin paljon kuin mahdollista. Mieluiten heti aamuvarhain, jolloin auringon vaikutus on voimakkain.

Liiku. Säännöllinen liikunta kolmesti viikossa ehkäisee masennusta. Parhaan vaikutuksen saat liikkumalla ulkona kevätauringossa.

Jätä drinkit väliin. Alkoholi pahentaa masennusta. Siispä vältä alkoholipitoisten juomien nauttimista, jos sinulla on taipumusta masennukseen.

Luo rutiineja. Säännölliset rutiinit, kuten tarkat ruokailu- ja nukkumisajat, auttavat ehkäisemään arkistressiä.

Masennuksen hoitosuunnitelmaan kuuluu esimerkiksi verensokeria tasapainottava ruokavalio, ruoansulatushäiriöiden korjaus ja mielialaa sekä aivoterveyttä tukeva ruokavalio. Lisäksi tulisi välttää tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita, sillä niiden saanti voi myös johtaa keskushermoston toiminnan epätasapainoon tai tulehdukseen.

Myös lisäravinteilla ja elintavoilla voidaan tukea aivojen optimaalista toimintaa ja hyvää mielialaa. Esimerkiksi vitamiinien ja hyvien rasvojen riittävä saanti, unenlaadun optimointi, liikunta, mindfulness-meditaatio, rentoutuminen ja itsemyötätunnon harjoittaminen voivat tukea masennuksesta toipumista.

Folaatin liian vähäinen saanti ravinnosta on yleistä, ja kasviksien määrän lisääminen ruokavalioon lienee yleisesti terveellistä, mahdollisesti myös mielialan kannalta. Kliinisten tutkimusten vähäisen määrän takia virallisia suosituksia B-vitamiinien käytöstä masennuksen tukihoitona ei ole voitu vielä antaa. Kuitenkin foolihappolisä mainitaan jo useissa lähteissä yhtenä vaihtoehtona masennuslääkityksen tehostamisessa.

Kalat, erityisesti rasvaiset merikalat, sisältävät elimistölle välttämättömiä omega-3-sarjan rasvahappoja, eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Ne ovat välttämättömiä mm. keskushermoston hermosolujen solukalvojen toiminnalle.

Vielä ei tiedetä tarkasti, millä mekanismilla ne vaikuttavat mielialaan. Ilmeisesti niillä on merkitystä erityisesti mielialan säätelyssä. Niinpä niistä on eräiden tutkimusten mukaan näyttänyt olevan hyötyä myös kaksisuuntaista mielialahäiriöstä ja epävakaasta persoonallisuudesta kärsiville.

Tryptofaania ja 5-HTP:tä on käytetty masennuksen hoidossa sekä yksinään että masennuslääkkeiden lisänä.

Mäkikuismauutteiden sisältämät bioaktiiviset aineet vaikuttavat mielialaan useiden välittäjäaineiden kautta. Masennus alkaa helpottaa yleensä kuukauden kuluessa käytön aloittamisesta.

Sinkin on havaittu vähentävän aivojen matala-asteista tulehdusta ja niukasti sinkkiä saavien on havaittu sairastuvan tavallista helpommin masennukseen.

Karnosiinilisällä on yksittäisessä tutkimuksessa saatu myönteisiä tuloksia autismin hoidossa.

Vaikutustensa perusteella karnosiinia on ehdotettu myös seuraavien sairauksien hoitoon tai ehkäisyyn:

-masennus

-kaksisuuntainen mielialahäiriö

-skitsofrenia

-migreeni

-astma

-amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS)

-multippeliskleroosi (MS-tauti)

-krooninen väsymysoireyhtymä

Parantunut tasapaino ja uniongelmien lievittyminen ovat karnosiinille joskus raportoituja hyötyjä.

Karnosiinista voi olla hyötyä Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja mahdollisesti myös hoidossa, sillä antioksidanttivaikutuksensa lisäksi se estää Alzheimerin taudissa aivoihin kertyvien beeta-amyloidiplakkien muodostumista. Sillä on muitakin neuroprotektiivisia eli aivoja suojelevia vaikutuksia.

Parkinsonin taudissa karnosiini voi tutkimusten perusteella auttaa parantamaan L-dopan tehoa.

Karnosiinia tarvitaan erityisesti aivo- ja lihaskudoksessa ja se vaikuttaa hermoston toimintaan (neuropeptidi). Karnosiinia on ihmisessä luonnostaan lihaksistossa, aivoissa ja maksassa, joten kyseessä on todella tärkeä aine.

Karnosiinin masennusta ehkäisevästä ja parantavasta vaikutuksesta on saatu tietoa aikaisemmista
tutkimuksista. Karnosiinin lisääminen voi parantaa nopeasti ja tehokkaasti jopa vaikea-asteisia masennusoireita.

D-vitamiinilla uskotaan olevan säätelytehtäviä keskushermoston toiminnoissa, joiden häiriöitä on yhdistetty masennukseen. Lisäksi masennusoireiden ja D-vitamiinin puutostilan välinen yhteys on havaittu poikkileikkaustutkimuksissa.

Kevätväsymys tasaantuu itsehoidolla ja kehon tottuessa lisääntyneeseen valon määrään. Jos tilanne ei kuitenkaan helpota ja väsymys alkaa syvetä masennukseksi, pitää pysähtyä tarkastelemaan tilannetta myös psyykkisten tekijöiden kannalta.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *