Saanut?

 

Itselleni on aina sana saanut, merkinnyt positiivista tapahtumaa. Saanut ison kalan, saanut naista ,tai miestä, saanut lottovoiton, tai saanut vapaalipun Kukon Keskiviikko klubiin. Niin on positiivista että.

Ajatellaanpa kuitenkin saanut sanan kielteistä puolta. Sain sakon, esimerkiksi, tai sain verottajalta mätkyt. Sain turpiini. No niin, sain korona, tai kupan. Ei kuulosta kovin hauskalta, niin kuin lottovoittajalta.

Karmein esimerkki olisi kuitenkin, jos Rauman Lukko saisi turpiinsa mitalipeleissä! Ei helvatti. Miten sitä sitten sanoisi saamisen tilalle negatiivisen muodon. Löytyykö siihen vastaus, vai onko se vain puhekieleen piintynyt sana, jonka kaikki ymmärtävät haluamallaan tavalla?

- Mainos -

Kaverille toisen sakon saaminen on tietysti mukavaa, jopa hauskaa. Joutui ottamaa, olisi yksi ratkaisu. Käytämmekö tuota vanhaa suomalais-ugrilaista perua olevaa verbiä tänä päivänä liian holtittomasti, tai oman tarkoitusperien mukaan? Onko Suomen kieli kuitenkin liian yksioikoista, vaikka toisin on ymmärretty, rikkautena? Tällä ”kielineroudellani” tämmöisiäkin pohdin. Kaija K lauleli siitä kuka keksi rakkauden, keksitkö sinä miksi negatiivista saamista voisi kutsua?

Poikkesin pika pikaa Fugessa, niin voi kai sanoa parin viikon reissusta. Ihmettelen edelleen sitä miksi suomalaiset palaavat Suomeen niin aikaisin keväällä. Raumalaisille se on ymmärrettävää, koska tänä vuonna torilla tavataan sinikeltaisin liehuvin lipuin.

Vesa Uusi-Kilponen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...