Lukuaika: Ruotsin epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka

Ruotsin epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka

Sen 30 vuoden aikana, kun olen asunut myös Ruotsissa, maa on todella muuttunut.

Uutisissa lähes päivittäin kerrotaan ampumisista, autopoltoista, räjäytyksistä ja muusta jengiväkivallasta. Osa ilmiötä ovat Koraanin poltot. Kansankoti ei enää ole turvallinen. Miten näin pääsi käymään?

Syynä on hallitsematon maahanmuutto. Lähes kaikki ovat olleet tervetulleita. Ja nekin, jotka eivät saa turvapaikkaa jäävät usein maahan. Mutta maahanmuuton ongelmista ei saanut puhua, aihe oli pitkään tabu. Nyt ei enää voida vaieta.

Toki suurin osa tulijoista on mukana rakentamassa yhteiskuntaa. Ruotsi ei pärjäisi ilman heitä. Yksi esimerkki on anoppini, joka aikanaan joutui vanhainkotiin. Useat hoitajat olivat muslimimiehiä, koska kulttuurin mukaisesti heidän vaimonsa ovat kotona lapsia hoitamassa. Anopilleni se oli vaikeata, mutta ilman heitä hän ei olisi saanut hoitoa, sillä ruotsalaiset eivät halua sellaisiin töihin.

- Mainos -

Poliitikot kuvittelivat, että kaikki tulijat sopeutuvat maahan. Siitä oli esimerkkinä Suomi, josta sodan jälkeen on muuttanut 470.000 henkilöä Ruotsiin. He menivät lähes heti töihin, usein tehtaisiin.

Turvapaikanhakijoiden huippu oli vuonna 2015, tulijoita oli 163.000. Nyt määrä on noin 100.000 henkilöä vuodessa. Ruotsissa on 2,7 miljoonaa maahanmuuttajaa tai heidän lastaan, eli 27 % väestöstä. Useimmat heistä asuvat nk. ongelmalähiöissä, joita on 34, erityisesti Malmössä, Tukholmassa ja Göteborgissa.

Muutto toisenlaiseen kulttuuriin ei ole helppoa. Osa jengiytyy ja lähtee rikolliselle tielle. Mukaan haalitaan erityisesti nuoria, sillä heitä ei tuomita vankilaan.

Tänäänkin aamu-uutisissa oli kaksi ampumistapausta. Alkuvuoden aikana on ollut 144 ampumista, 60 kuollut, räjäytetty 73 pommia ja viime vuonna poltettiin 3.400 autoa.

Jengeihin liittyy oleellisesti huumekauppa. Sillä he elävät. Nyt muutamat ovat tulleet myös Suomeen. Meidän tulee olla erityisen tarkkoja siitä, että ongelma ei Ruotsin tavoin pääse ryöstäytymään käsistä. Siihen tarvitaan lainsäädäntöä ja tiukkoja toimenpiteitä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Marjatta Jabe
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...