-Ei siinä ole mitään järkeä, että ihminen joutuu palaamaan kalliin hoidon piiriin Suomeen, kun esimerkiksi ikääntyminen aiheuttaa kasvavaa hoidontarvetta. Olisi Suomellekin taloudellisesti edullisempaa, että henkilö voisi jäädä hoitoon vaikkapa Aurinkorannikolle, minne hänen elinpiirinsä on muodostunut. Kuntien pitää nähdä tämä taloudellinen ja samalla inhimillinen hyöty, Risikko sanoi Aurinkorannikon Kokoomuksen järjestämässä avoimessa puhetilaisuudessa ravintola Kukossa.
Risikko tähdensi, että asia ei koske pelkästään Aurinkorannikkoa, vaan ulkosuomalaisia kaikkialla.
Samasta asiasta on Aurinkorannikolla puhunut moni muu. Yksi heistä on Priima yhtiöiden toimitusjohtaja Jari Rastas, joka on rakentamassa alueelle ensimmäistä suomalaisvetoista hoivakotia. Noin vuosi sitten Rastas totesi Fuengirola.fi lehdelle seuraavaa.
-Asiaa pitäisi pystyä katsomaan objektiivisesti ilman turhia kateus- tai muita arvolatauksia. Hoivapalvelut maksavat Suomessa tietyn määrän euroja, on selvää, että ne pysyttäisiin tuottamaan edullisemmin Espanjassa. Vieläpä niin, että hoitohenkilökunta olisi suurimmaksi osaksi ammattitaitoisia suomalaisia. Tämä yhtälö pitäisi saada sekä virkamiesten että poliitikkojen päähän.
Risikon lisäksi moni politiikassa mukana oleva henkilö on myös suhtautunut positiivisesti maksusitoumusten, esimerkiksi palveluseteleiden kelpaavuuteen ulkomailla. Nyt liikkeen aktivisti, SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner otti asian esille viime keväänä Aurinkorannikolla vieraillessaan.
Jungnerin mielestä ulkomailla kelpaava palveluseteli on erinomainen idea. Ihminen voi hakea parasta mahdollista hoitoa, eikä hoito tule sen kalliimmaksi kuin kotimaisetkaan hoidot.
Jungner pitää tärkeänä oikeanlaista tulokulmaa, kun hanketta lähdetään julkisesti lanseeraamaan. Hänen mukaansa pitää välttää sellaisen ajatuksen syntymistä, että kyseessä olisi jonkin sortin eliitin hanke.
-Jos asia esitellään huonosti ja huolimattomasti, keskustelu voi luiskahtaa vikaraiteille. Esiin vedetään taannoin kateuden innoittama veropakolaiskeskustelu, vaikka näillä kahdella asialla ei ole mitään tekemistä keskenään, Junger sanoi Fuengirola.fi lehden haastattelussa maaliskuussa 2019.
Suomalaisten päästävä suomalaiseen kouluun
Risikko otti kantaa myös toiseen Aurinkorannikkoa koskevaan asiaan, koulukysymykseen. Hän toimii nykyään Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajana, joten asia on hänelle läheinen.
-Opetusministeriössä on suunnitteilla kummallinen kolmen vuoden malli. Sen mukaan valtionosuus ulkosuomalaisessa koulussa opiskelevasta oppilaasta maksettaisiin vain kolmen vuoden ajan. Tämä on outo ajatus, ihmisten syyt ja tarpeet ulkomailla oleskeluun vaihtelevat. Ei valtio voi määrittää sitä, kestääkö esimerkiksi jonkun työkomennus kolme vuotta. Monilla oleskelu on työn tai jonkin muun syyn takia pidempää. Kun kerran laadukkaita ulkosuomalaisia kouluja on olemassa, Suomen passin pitäisi olla riittävä pääsyvaatimus opiskelulle.
Paula Risikko vieraili Aurinkorannikolla kahdessa roolissa. Viime lauantaina hän luennoi Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen tilaisuudessa ravintola Nuriasolissa sydänterveydestä, kuntoutuksesta ja omaishoidosta. Tässä tilaisuudessa hän puhui Sydänliiton puheenjohtajan. Terveysasioista oli kiinnostunut noin 130 kuulijaa.
Sunnuntaina oli Poliitikko Risikon vuoro. Aurinkorannikon Kokoomuksen ravintola Kukossa järjestämässä tilaisuudessa Risikon poliittista katsausta oli kuuntelemassa yli 150 ihmistä. Keskustelu Suomen poliittisesta tilanteesta oli esityksen jälkeen vilkasta.
Antti Pekkarinen
Tässä linkkejä palveluseteliasiaan liittyviin aiemmin julkaistuihin juttuihin.
https://fuengirola.fi/jungner-ei-nae-esteita-aurinkorannikon-hoivakodille/
https://fuengirola.fi/saastoa-hoivapalveluilla/
https://fuengirola.fi/toteutuuko-unelma-ikaantyneiden-hoivakoti-aurinkorannikolle/