Uutiset

Toteutuuko unelma – Ikääntyneiden hoivakoti Aurinkorannikolle?

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
-Suomessa päättäjät olisi hyvä saada ymmärtämään, että ikääntyneiden hoivapalvelujen tuottaminen esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla säästäisi yhteiskunnan rahoja. Lisäksi ihmisten hyvinvointi lisääntyisi merkittävästi, sanoo Priima yhtiöiden toimitusjohtaja Jari Rastas.

-Suomessa päättäjät olisi hyvä saada ymmärtämään, että ikääntyneiden hoivapalvelujen tuottaminen Espanjan Aurinkorannikolla säästäisi yhteiskunnan rahoja. Lisäksi ihmisten hyvinvointi lisääntyisi merkittävästi, sanoo Priima-yhtiöiden toimitusjohtaja Jari Rastas.

Rastas on viimeiset pari vuotta miettinyt ja laskenut millaisella konseptilla suomalaisille tarkoitettu hoivakoti olisi mahdollista toteuttaa Aurinkorannikolla.

-Ydinkysymys on se, että asiakkaan täytyy saada esimerkiksi ulkomaille kelpaava palveluseteli yhteiskunnalta. Ilman valtion vastaantuloa homma ei lähde millään toimimaan.

-Asiaa pitäisi pystyä katsomaan objektiivisesti ilman turhia kateus- tai muita arvolatauksia. Hoivapalvelut maksavat Suomessa tietyn määrän euroja, on selvää, että ne pysyttäisiin tuottamaan edullisemmin Espanjassa. Vieläpä niin, että hoitohenkilökunta olisi suurimmaksi osaksi ammattitaitoisia suomalaisia. Tämä yhtälö pitäisi saada sekä virkamiesten että poliitikkojen päähän.

Soten todennäköinen kaatuminen eduskuntakauden loppumetreillä hankaloittaa Rastaan mielestä tällaisia hankkeita.

-Kaikki joudutaan aloittamaan jälleen alusta, eikä kukaan tiedä kuka päättää mistäkin. Seuraavat 3-5 vuotta mennään epävarmuuden tilassa kaikkien hoivapalvelujen osalta. Jos vaaligallupit toteutuvat, asiat hankaloituvat entisestään. Demarivetoinen hallitus katsoo perinteisesti ulkomailla paremmissa olosuhteissa elämisen luksukseksi, jota valtion ei sovi tukea. Ajatus on nurinkurinen, mutta niin se ainakin aiemmin on mennyt.

Tontin haku meneillään

Rastas uskoo, että jossain vaiheessa poliitikot ymmärtävät asian todellisen laidan. Siksi hän on asian suhteen liikkeellä tosissaan. Ennakkovalmisteluista on tehty paljon ja nyt on aika etsiä tontti, jolle hoivakoti voitaisiin rakentaa.

-Etsimme vähintään kahden tuhannen neliömetrin tonttia. Ajatus olisi rakentaa 30-40 paikkainen hoivakoti ja sen lisäksi jonkin verran välimallin asuntoja, joissa voi asua tukea tarvitseva ihminen.

Priima-yhtiöt Oy on toiminut sote rakentajana jo yli 15 vuotta. He ovat rakentaneet isoja kohteita enimmäkseen Turun seudulle.

-Me emme ole hoivapalvelujen operaattori, mutta näissä hommissa kiinteistö- ja hoivapalvelut kulkevat käsi kädessä. Yritämme etsiä sopivan kokoista operaattoria tällaiselle hankkeelle. Yksikkö on sen verran pieni, ettei se kiinnosta isoja Suomessa vaikuttavia toimijoita, toisaalta ihan parin ihmisen yrityskään ei tällaista pysty pyörittämään.

Rastas ei uskalla veikkailla mitään projektin aikataulusta. Erilaisia kartoituksia on vielä paljon tehtävänä ja sopiva tonttikin löydettävä.

-Ryhmä alan opiskelijoita Turun ammattikorkeakoulusta tulee kuun puolivälissä haastattelemaan ikääntyviä suomalaisia Aurinkorannikolla. Tämä on jo jatkotutkimusta aloitetuille kartoituksille. Potentiaalisten asiakkaiden näkemykset ovat erittäin arvokkaita, jotta saamme vietyä projektia oikeaan suuntaan.

Haastattelututkimus ikääntyville

Ikääntyminen on väistämätöntä ja sen myötä tarve tukipalveluille kasvaa. Jos tukipalveluita ei ole riittävästi, ihminen joutuu palaamaan vastoin tahtoaan palvelujen äärelle Suomeen.

Ryhmä Turun Ammattikorkeakoulun opiskelijoita tekee tutkimuskyselyä ”Palvelu- ja hoiva-asumisen tarve Aurinkorannikolla” yhteistyössä Priima-yhtiöiden kanssa. Tutkimuksella halutaan kartoittaa, onko Aurinkorannikon alueella kysyntää hoivaa ja/tai kevyempiä tukipalveluita tarjoaville palveluasuntokohteille. Tutkimuksen tuloksia tullaan hyödyntämään mahdollisen kohteen sijainnissa, arkkitehtisuunnittelussa ja palveluvalikoiman määrittelyssä.

Tutkimuksen kohderyhmänä ovat yli 70-vuotiaat Aurinkorannikolla asuvat tai osan vuodestaan siellä viettävät suomalaiset. Kyselyyn vastaaminen tapahtuu anonyymisti. Opiskelijaryhmä toteuttaa kyselyä Espanjan Aurinkorannikolla 17.3.-19.3.2019. Kyselyyn voi vastata ainakin Kardemummassa ja Mummolassa. Kukossa opiskelijat ovat paikalla ma. 18.3. klo 15-17, kyselyyn vastaajille on silloin luvassa pientä tarjoilua.

Antti Pekkarinen

Lue myös samaa aihetta käsittelevä pääkirjoitus:

https://fuengirola.fi/saastoa-hoivapalveluilla/

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa