Teknologia on osana jokapäiväistä arkeamme ja mitä suuremmissa määrin se on alkanut aiheuttamaan erilaisia ongelmia hyvinvointimme kannalta. Yksi näistä on teknostressi.
Kuulostaako sinusta tutulta juuttuminen sosiaaliseen mediaan jopa tunneiksi? Ehkä lähdit etsimään jotain tietoa, mutta lopulta päädyitkin selailemaan erilaisia kuvia ja videoita mitkä eivät millään tavalla liittyneet alkuperäiseen tarpeeseesi.
Useiden lähteiden mukaan teknologia tarjoaa meille nopeaa tyydytystä ja stimulaation ylikuormitusta. Tämä voi aktivoida aivojen palkitsemisjärjestelmät ja täten tarjota meille vähintäänkin nautintoa.
Teknostressiä voi ilmetä monessa eri muodossa. Se tunkeutuu elämän eri osa-alueille. Tämä voi aiheuttaa jatkuvia keskeytyksiä opiskeluissa ja töissä sekä saada aikaan paineita jatkuvasta tavoitettavuudesta. Mikä voisi herpaannuttaa keskittymistä yhtä paljon kuin jatkuvat viestien merkkiäänet?
Erityisesti nuorten ongelmaksi ovat muodostuneet sosiaalisen median aikaansaamat ulkonäköpaineet ja ylipäätään monilla riittämättömyyden tunteet vertaillessaan elämäänsä muiden kiiltokuvapäivityksiin.
Kuinka teknostressiä sitten voisi ehkäistä. Ihan ensimmäisenä tulisi tiedostaa ja tunnistaa ongelmanlähde. Syyllinen ei ole välttämättä kokonaisuudessaan teknologia vaan jokin osa siitä, esimerkiksi tietyt sosiaalisenmedian alustat.
Tilanteen toteamisen jälkeen voi lähteä tekemään muutoksia. Teknologian käytölle voi asettaa rajoitteita ja viestien merkkiäänet saa äänettömälle. On myös hyvä tunnistaa käyttääkö teknologiaa vain koska on tylsää vai pyritäänkö käytöllä saavuttamaan konkreettisia tavoitteita.
Teknologia on kuitenkin tuonut myös paljon hyvää mukanaan. Maailmamme on avautunut ja löydämme tietoa nopeasti sitä tarvitessamme. Yhteydenpito ja sosiaaliset suhteet ovat laajentuneet ja tuoneet uusia mahdollisuuksia. Työkulttuuri tietyillä aloilla on voinut muuttua hurjankin paljon positiiviseen suuntaan.
Itse käytin juuri ensimmäisen kerran tekoälyn apua kolumnin aiheen valintaan, sillä oma ideapankkini oli tällä kertaa kovin tyhjä. Tämän tekstin aiheen sain vastaukseksi ja kiitin tietysti kauniisti. Aika hurjaa.
Riina Leppäkangas/Personal Trainer ja psyykkinen valmentaja