Rakastettu ja vihattu koko kansan Mikko Alatalo

Mikko Alatalo täytti viime vappuna 70 vuotta. Sama mies on levyttänyt yli 700 laulua. Mittavan musiikillisen uran lisäksi Alatalo istui 16 vuotta Suomen eduskunnassa.

Antti Pekkarinen
Antti Pekkarinen
5 min lukuaika

 

-Politiikassa nuo liikenneasiat olivat eniten sydäntä lähellä. Yritin pitää suomalaisten kuljetusyrittäjien puolta EU:n ajamaa halpakuskimallia vastaan, Alatalo kertoo puhelimitse auton ratista.

Kuljetusala myös arvosti parlamentaarikon työtä.

-Olen juuri matkalla SKAL:n toimitusjohtajan Iiro Lehtosen läksiäisiin keikalle. Tuntuu hyvältä, että politiikka poiki myös ihan oikeita ystävyyssuhteita.

- Mainos -

Calahonda

Harri Rinne ja Mikko Alatalo Calahondan maisemissa.

Alatalo on tuttu näky Espanjassa. Vaikkei hänellä täällä enää asuntoa olekaan, hän vierailee alueella usein.

-Aurinkorannikko on minulle toinen koti. Calahondassa on yhdessä Harri Rinteen kanssa syntynyt suuri osa isoimmista hiteistämme ja hienoimmista kappaleistamme. On hienoa, että pääsen esittämään juhlakonserttini myös täällä.

Kysyimme Mikko Alatalolta merkittäviä, mieleen jääneitä tapahtumia hänen muusikon uraltaan. Tässä niistä muutamia:

Juice Leskisen ja Harri Rinteen tapaaminen

Yritimme kuroa kiinni käppiä, joka oli muodostunut suomalaisen ja angloamerikkalaisen populaarimusiikin lyriikan välille. Ehkä siinä vähän onnistuimmekin, ainakin saimme aikaiseksi omintakeista suomenkielistä rockmusiikkia. Perustamamme Coitus Int. -yhtye oli alallaan melkoinen tienraivaaja.

Leskinen ja Alatalo silloin joskus.

Syksyn sävel

Voitin kisan neljä kertaa. Sillä oli totta kai suuri merkitys urani kaupalliselle menestykselle. Toisaalta sen ajan ”rock-poliisit” pilkkasivat minua aiheesta. Se oikeasti harmitti, Väyrystä lainatakseni silloin kävi mielessä voiko vitutukseen kuolla. Ehkä se, etten juonut itseäni apurahakuntoon vähensi myös uskottavuuttani rockpiireissä.

- Mainos -

Sitäkin joskus ihmettelin, että vaikka Hector ja Juicekin osallistuivat Syksyn Säveleen, heidän ”Rock uskottavuutensa” kuitenkin säilyi.

Nyttemmin olen ilmeisesti kokenut arvonpalautuksen, rocklehdetkin ovat kovasti kehuneet tekemisiäni.

Syksyn sävelestä oli sekä positiivisia että arveluttavampia seurauksia.

Isot harjakaiset

Sain kunnian olla avaamassa esimerkiksi Kostamuksen kakkosvaihetta, Rautavaara oli ykkösen avajaisissa. Muutenkin oli hienoa olla mukana isojen suomalaisprojektien harjakaisissa Neuvostoliitossa. Hotelli Astorian harjakaiset olivat niin rajut, että koko Neuvostoliitto kaatui vuosi niiden jälkeen.

Kuten jo aiemmin mainittiin, Alatalo on levyttänyt yli 700 kappaletta. Tässä taiteilijan itsensä valitsemana viisi merkittävää laulua ja perustelut valinnoille.

Yhdentoista virran maa

Jo Maalaispoikaa levyttäessäni suunnittelin suuremman laulukokoelman tekoa maaseudusta ja ihmiskohtaloista, kun muuttoliike oli kiihkeimmillään Ruotsiin ja etelän kaupunkeihin. Kokoelman avauslaulu 11 virran maa kertoo, mistä me suomalaiset olemme kotoisin. Mikä oli koti, uskonto, isänmaa ja mistä tulee meidän sisu ja mitä kotikunnaille tapahtui. Kirjoitin laulun 25-vuotiaana.

Per Vers, runoilija

- Mainos -

Meillä oli Juicen kanssa syvä yhteistyö 70-luvulla. Hän opetti minulle tekstin tekemistä, minä hänelle sointuja. Kerran hän tapaili mollimelodiaa. Opetin häntä lisäämään dimi-sointuja. Hän soitti, että nyt on biisissä niitä sun dimejäs, mutta sun pitää laulaa se korkealta ja kovaa, kun sinä kerran olet Kiimingin Stevie Winwood. Vuodesta -73 olen kiekunut tätä biisiä, jossa oli elämänfilosofiaa.

Ajolähtö

Mikko Niskanen tuli Pispalaan ja kertoi tekevänsä elokuvaa Ruotsiin muuttavista pojista, joille ei ollut työtä kotikylillä. Tein Rinteen Harrin kanssa laulun, josta tuli myös elokuvan nimi. Laulusta tuli ikivihreä varsinkin ruotsinsuomalaisten keskuudessa, mutta sitä toivovat vielä nykyäänkin monet reissumiehet ja doorikset.

Hyasinttien aika

Tämän laulun kirjoitin Harrin kanssa Calahondassa. Hän halusi pyytää anteeksi äidiltään monista rumista sanoista, mitä tuli suusta varsinkin kapinallisena nuorena. Tultuamme Suomeen kaksi viikkoa myöhemmin Harrin äiti kuoli. Ehkä laululla siis oli tarkoitus. Tällaisia etiäisiä meillä on ollut muulloinkin.

Ihmisen ikävä toisen luo

Mitä tästä Harrin ja minun ikihitistä sanoisi, mitä ei ole jo sanottu? Jotkut toivovat laulua: en kaipaa palttova, en nappiva. Toiset toivovat: laula se miestenhuoneen peili. Koivusalon Timo vitsaili, eikö riittäisi Ihmisen ikävä joka toisen luo? Laulu on ollut yksi suosituimpia karaokekappaleita Suomessa. Siinä on kuitenkin surusta ja häpeästä huolimatta toivoa; jonain päivänä palaa vielä vanha mestari.

My Way

Listaa voisi joko taiteilijan itsensä tai meidän kuulijoiden toimesta jatkaa vaikka kuinka pitkään. Nälkä musiikin tekemiseen on Alatalolla edelleen olemassa.

-Harri totesi taannoin, että meiltä on vielä se meidän My way tekemättä. Ehkäpä se syntyy tällä Espanjan reissulla, Alatalo tuumailee.

Antti Pekkarinen

Mikko Alatalon 70v juhlakonsertit pidetään ravintola Kukossa ensi viikon tiistaina ja torstaina. Tiistai myytiin hetkessä loppuun, tätä kirjoittaessa torstaille oli vielä joitain paikkoja jäljellä. Varauksen torstaille voi tehdä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen varaukset.kukko@gmail.com tai käymällä

Vielä isompi juhlakonsertti pidetään Tamperi-talossa keväällä 2022. Tässä linkki tuon konsertin sivuille

https://www.tampere-talo.fi/tapahtumat/ikuisen-maalaispojan-70v-juhlakonsertti/

 

Lue myös:

https://fuengirola.fi/alatalon-juhlakonsertti-loppuunmyyty-lisakonsertti-samalle-viikolle/

 

 

 

Jaa tämä artikkeli