Ajankohtaista Uutiset

Radio Finlandia täyttää pyöreitä

Teva Gladin ääni tuli Aurinkorannikon suomalaisille tutuksi Radio Finlandian iltapäivälähetyksistä 90-luvulta alkaen.

Aurinkorannikolla toimiva suomalainen radioasema Radio Finlandia täyttää tänään maanantaina14.9. 30 vuotta.

Radio oli sen ensimmäiset 20 vuotta yhden miehen homma, tietoa suomalaisille välitti Teva Glad.

-30 vuotta sitten ei ollut nettiä eikä muita nopeita tiedotusvälineitä kaikkien käytössä. Olin Suomessa tehnyt radiohommia ja kun saavuin tänne, oivalsin, että tällaista mediaa täällä tarvitaan. Jotain sellaista, joka yhdistäisi pitkin rannikkoa asuvat suomalaiset.
Glad otti yhteyttä kansainväliseen Onda Zero radioasemaan Marbellassa. Sieltä hänelle järjestyikin tunnin ohjelmablokki iltapäivään.

-Minun tuntini oli heti tanskalaisten jälkeen ja perässä taisivat tulla norjalaiset. Asuin silloin Torremolinosissa ja oli sinänsä aika rankkaa ajaa tunnin lähetyksen takia 100km joka päivä.

Radio Finlandia toimi 10 vuotta Onda Zero kanavan sisällä.

-Sain vihiä, että ruotsalaiset ovat perustamassa Kust Radion nimistä kanavaa Fuengirolaan. Kävin juttelemassa heidän kanssaan ja sain sieltä pidemmän, kahden tunnin lähetysajan. Samalla työmatka lyheni merkittävästi.

Varsinkin Radio Finlandian ensimmäisinä vuosikymmeninä uutisten välittämien Suomesta oli suomalaisyhteisölle tärkeää. Muuta kautta päivittäistä uutisseurantaa ei helposti pystynyt tekemään.

-Sain Ylen kanssa sovittua, että voin käyttää heidän uutisiaan lähetyksissäni. Se oli hieno kädenojennus meille ulkosuomalaisille. Juuri muuta tukea en toiminnalle Suomesta koskaan saanutkaan, vaikka täällä vierailleet kansanedustajat ja muut päättäjät muuta lupailivatkin.

Radio Finlandian kehitys on kulkenut kymmenen vuoden sykleissä. Kust Radioin jälkeen vuonna 2010 oli aika laittaa pystyyn oma taajuus.

-Olin siinä vaiheessa vielä mukana pari vuotta, sitten lähdin Iisalmeen veljeni perustamaan Radio Sandelsiin. Nyt olen taas palannut Aurinkorannikolle ja olemme Radio Finlandian kanssa suunitelleet yhteislähetyksiä suomalaisten radioiden kanssa. Keväällä jo kuukauden verran teimmekin sellaisia Radio Sandelsin ja Radio Pispalan kanssa, mutta sitten korona sotki ne suunnitelmat, Glad kertoo.

Radio Finlandia on nyt ollut pari vuotta Henry Aflechtin omistuksessa. Ehkä kymmenen vuoden syklin yksi ilmentymä on se, että Radio Finlandia on tuottanut tänä vuonna 10-osaisen tv-sarjan Costalaiset. Se on uusi askel Radio Finlandian tarinassa.

Radio Finlandiassa vietetään synttäreitä maanantaina 14.9. klo 19. Silloin lähetyksessä ovat paikalla nykyinen juontaja Raija Kurkola ja radion perustaja Teva Glad.

Mitä pidit jutusta?
+1
84
+1
3
+1
1
+1
5
+1
1
+1
2

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä suunnitelmia sinulla on juhannukseksi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa