Lukuaika: Presidenttiehdokas Olli Rehn: Suomi tarvitsee runsaasti lisää maahanmuuttoa selvitäkseen

Presidenttiehdokas Olli Rehn: Suomi tarvitsee runsaasti lisää maahanmuuttoa selvitäkseen

– Suomi on jäänyt muista pohjoismaista jälkeen. Lähimmät verrokkimaat Ruotsi ja Tanska ovat onnistuneet taloudessaan huomattavasti Suomea paremmin. Tärkein syy siihen on tasapainoisempi ikärakenne, joka on suoraa seurausta voimakkaasta maahanmuutosta, sanoo Olli Rehn.

Rehn perustaa näkemyksenä vankkaan tutkimustietoon. Hänen johtamansa Suomen Pankki teetti tutkimuksen talouden menestys- ja menestymättömyyssyistä Suomessa ja verrokkimaissa. Esille nousi kolme asiaa, joissa Suomi taapertaa perässä. Ne ovat alhainen työn tuottavuus, työllisyysaste ja nettomaahanmuutto.

-Työn tuottavuus on meillä alhaisempaa. Jos asiaa konkretisoi, Suomessa menee 10 tuntia siihen hommaan, mikä Ruotsissa hoidetaan yhdeksässä tunnissa. Työllisyysasteemme on korkeampi kuin koskaan, mutta silti verrokkimaita heikompi. Työttömyysastekin on meillä alhaisin yli 30 vuoteen, mutta korkeampi kuin naapurissa.

Lisää osaajia

Rehn näkee pulan osaavasta työvoimasta isona ongelmana Suomen talouden kasvukyvyn kannalta.

- Mainos -

-Suomen inhimillinen pääoma on jäänyt ikävästi jälkeen kilpailijamaistamme. Meidän kansamme on vanhentunut aivan liian kovaa vauhtia, lisääntyvä maahanmuutto on ainoa nopea konsti, jolla tuota kehitystä voidaan hidastaa.

Yleisö esitti Olli Rehnille kiperiä kysymyksiä, jotka liittyin ulko- kuin sisäpolitiikkaankin.

Rehnin mielestä Suomessa pitää käydä avoimempaa keskustelua maahanmuutosta. Hänen mielestään viime aikoina ilmapiiri on kärjistynyt, esillä on ollut vain negatiivisia asioita.

-Olisi hyvä tuoda julkiseen keskusteluun myös maahanmuuton konkreettisia hyviä puolia. Vierailin juuri Närpiössä ja siellä oli tekemisen meininkiä. Paikallisen valtapuolue RKP:n riveissä on monikansallinen, osaava joukko ihmisiä.

-Toki myös maahanmuuton aiheuttamat ongelmat täytyy ottaa erittäin vakavasti ja niitä pitää pyrkiä ehkäisemään jo ennalta. Olemme nähneet Ruotsin ongelmat, niistä täytyy ottaa oppia.

Rehn pitää tärkeänä etappina Suomen hallituksen alkusyksystä antamaa tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä.

-Jos kaikki osapuolet aidosti sitoutuvat tiedonantoon, keskusteluilmapiiri voi palautua asialliseksi ja sitä kautta työn perässä tulevien maahanmuuttajien on helpompi elää Suomessa.

Rehn näkee lisääntyvän maahanmuuton ehdottomana edellytyksenä Suomen tulevaisuudelle. Millaisia ovat ne toimet, miten maahanmuutto Suomessa pitäisi Rehnin mielestä hoitaa.

-Maahanmuuton tulee olla koulutus- ja työperäistä. Esimerkiksi Filippiineiltä tulleet ja koulutetut sairaanhoitajat on ollut ilmeisen onnistunutta toimintaa. EU:n sisällä on työvoiman vapaa liikkuvuus, meidän tulee tehdä Suomesta houkutteleva ympäristö tulla työskentelemään.

- Mainos -

Rehn nostaa esille yhden käytännön esimerkin Suomen takapajuisesta maahanmuuttoajattelusta.

-Vaimoni Merja työskentelee Metropolian ammattikorkeakoululla. Heillä on huomattava määrä ulkomaalaisia opiskelijoita. Vaimoni kertoo, että kun ulkomaalaisen opiskelijan valmistuminen lähestyy Migri alkaa olla yhteydessä, että olisi pikkuhiljaa aika lähteä maasta. Tuo on täysin järjetöntä, Suomi on kouluttanut osaajan, hän on todennäköisesti kotoutunut hyvin ja sitten hänet halutaan ajaa pois.

Suomi on asettanut tavoitteeksi, että 75 % Suomessa valmistuvista ulkomaalaisopiskelijoista jäisi maahan töihin. Tällä hetkellä jäävien määrä on reilusti alle 50 %.

Suomen sisäisistä haasteista suurimpana Rehn näkee tulehtuneen keskusteluilmapiirin. Siitä hyötyy hänen mukaansa ainoastaan Vladimir Putin ja Venäjä. Entäpä sitten Suomen ulkoiset haasteet.

Venäjä, Venäjä, Venäjä

-Tuossa on kolme pahinta uhkaa Suomelle. Venäjä on tällä hetkellä jopa aggressiivisempi ja arvaamattomampi kuin Neuvostoliitto oli pahimmillaan. Nyt on akuuttina asiana kaasuputken ja merikaapelin vaurioittaminen Itämeressä. Tutkinta on kesken, mutta ei syyllinen ainakaan lännestä löydy. Erilaista hakkerointia ja tietoverkkoihin murtautumisia Venäjän toimesta tapahtuu jatkuvasti. Nämä ovat konkreettisia vahingontekoja.

Varsinaisia sabotaasitekoja suurempana uhkana Rehn näkee Venäjän vaikuttamisen suomalaisten ajatuksiin.

-Venäjä tekee jatkuvasti rajua hybridivaikuttamista. Väärää tai muunneltua tietoa levitetään systemaattisesti. Niiden kautta pyritään rikkomaan kansakunnan eheyttä ja yksituumaisuutta.

-Kansalaisten on vaikea erottaa valeuutiset oikeista. Mielestäni ainoa lääke tällaista vaikuttamista vastaan on avoin yhteiskunta, sananvapauden puolustaminen ja kriittinen medialukutaito. Meidän tulee olla valppaana itänaapurimme suhteen ja pyrkiä nostamaan valppaustasoa.

- Mainos -

Rehnin pitämässä yleisötilaisuudessa ravintola Kukossa yksi kysymys koski Venäjän Ahvenanmaan konsulaattia.

-Se on venäläisten vakoilupaikka. Muinaisjäänne, Molotovin diktaatti. Sen sulkemiselle on olemassa aika selvät perusteet, presidentti Niinistö onkin jo pyytänyt oikeudellisen selvityksen sulkemisen mahdollisuuksista.

Myös venäläisten kaksoiskansalaisuus nousi esiin yleisökysymyksissä.

-Venäläisten kaksoiskansalaisuuteen liittyy selkeä lojaliteettiongelma. Mielestäni lakia on kiireesti muutettava niin, että järjestelmän aukot kansallisen turvallisuuden kannalta puretaan.

Rehnin puhetilaisuuteen ravintola Kukkoon tuli paikalle runsaasti yleisöä. Kirjaimellisesti voi todeta, että porukkaa tuli ovista ja ikkunoista.

Espanja tullut tutuksi

Aurinkorannikko on vuosien varrella tullut Olli Rehnille tutuksi paikaksi. Alueen on hänelle esitellyt Espanjan Sanomat -lehden päätoimittaja Arto Ryynänen.

-Kävin 80-luvun lopulla tapaamassa silloista Meksikon juutalaista kihlattuani Madridissa. Ystäväni Arto Ryynänen houkutteli meidät käymään myös Aurinkorannikolla. Sittemmin alueesta tuli perheelleni lähes vuosittainen lomakohde aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka. Aivan viime aikoina käyntini täällä ovat harventuneet, vaikka aina tänne mielellään tulee.

Tämän kertaisen loman tunnelmia laski kova flunssa, joka piti miehen monta päivää sängyn pohjalla.

-Me suomalaiset olemme tällä tavalla vastuuntuntoisia, että heti kun antaa itselleen luvan levätä, kroppa vastaa flunssalla.

Ihan pelkkää lomailua Rehnin matkat Aurinkorannikolle eivät ole aina olleet.

-Vuonna 2003 vietimme Alpo Rusin kanssa täällä vajaan kuukauden. Tuona aikana kirjoitimme kirjan Kylmä tasavalta.

Rehn on seurannut Espanjaa muutenkin tarkasti.

-Maa on kehittynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana valtavasti. Täällä on rakennettu paljon, infra on kehittynyt ja maan järjestelmiä on modernisoitu. Finanssikriisin jälkioireistakin on nyt jo selvitty.

-Ihan työmielessäkin olen ollut paljon tekemisissä Espanjan kanssa.

-Espanjan pankkikriisi viime vuosikymmenen alussa oli raju. Olin vahvasti mukana neuvotteluissa, kun EU myönsi Espanjalle valmiusluottoa 100 miljardia euroa. Se kohdennettiin pankkisektorin reformiin ja on ollut yksi onnistuneimpia valmiusluottoja EU:n historiassa. Espanja käytti rahoista 41 miljardia, niitä maksetaan aikataulussa takaisin ja maan pankkisektori ja talouskin isossa kuvassa on jotakuinkin kunnossa. Tuossa prosessissa opittiin, että kun markkinamyllerrystä padotaan, kannattaa mieluummin lyödä yli kuin ali.

Mielenkiintoiset vaalit

Tammikuussa pidetään Suomen presidentin vaalien ensimmäinen kierros. Olli Rehn on tämän hetken mielipidemittauksissa kolmantena. Kahden joukkoon pitäisi nousta, jotta pääsisi toiselle kierrokselle.

Yleisöstä esitettiin Rehnille kysymys siitä, millä hän aikoo erottua muista ehdokkaista.

-Meillä on ehdokkaina vahva kaarti, löytyy paljon osaamista ja kokemusta. Vaalikeskusteluista tulee varmasti mielenkiintoisia. Mielestäni presidentin tulee olla ulkopolitiikan ennakoiva vakaa käsi, kriisivalmiuden ylläpitäjä ja tasa-arvoisen yhteiskunnan arvojohtaja.

-Minä olen pienyrittäjän poika, arvoni ovat vahvasti työssä ja yrittämisessä. Minulla on myös pitkä kokemus Suomen ja Euroopan päätöksenteossa, sekä ulko- että talouspolitiikassa. Luotan siihen, että näillä eväillä pystyisin johtamaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa menestyksellisesti ja puolustamaan tasavallan arvoja.

Pyydettäessä kuvaamaan yhdellä lauseella millainen presidentti Olli Rehn olisi, vastaus tulee heti ilman vatulointia.

-Vakaa kuin kallio.

 

Kuka:

*Olli Rehn

*61 vuotta

*Kotoisin Mikkelistä

*Naimisissa, yksi lapsi

*Filosofian tohtori

*Suomen Pankin pääjohtaja

*Harrastaa työpaikkapyöräilyä ja jalkapalloa, lukemista sekä mökkeilyä

*Osaa tehdä mainiota kanttarellirisottoa

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...