tiistai, maalis 5, 2024

PP selvästi suurin puolue Andalusiassa

 

Vuoden 2018 Andalusian vaaleissa nähtiin merkittävä vallan siirtyminen. Ensimmäistä kertaa modernin demokratian aikana Espanjan sosialistinen työväenpuolue PSOE joutui luopumaan vallasta Andalusian maakuntahallituksessa. Vaikka PSOE sai eniten ääniä, (23,1%), otti vallan toiseksi eniten ääniä saaneen PP:n (20,7%) ja kolmanneksi eniten ääniä saaneen Ciudadanosin (18,3%) liitto. Samassa yhteydessä PP:n Juanma Morenosta tuli itsehallintoalueen ensimmäinen oikeistolainen presidentti.

Vajaat kolme vuotta myöhemmin näyttää siltä, että hallituspuolueiden kannatusluvut ovat matkalla päinvastaisiin suuntiin. Andalusian tutkimuskeskus Centro de Estudios Andaluces (CENTRA) haastatteli barometriinsa syyskuun loppupuolella 3.600 andalusialaista. Kyselyn perusteella PP saisi nyt äänistä 38,3% ja olisi selkeästi suosituin puolue. Toiseksi eniten kannatusta saisi PSOE, 23,1%. Ciudadanos on romahtanut kolmannelta sijalta viidenneksi, se saisi vain 8,3% äänistä. Ciudadanosin edelle ovat nousseet sekä VOX (12,8%) että Unidas Podemos (11%).

Tällä hetkellä, vuoden 2018 vaalien jäljiltä, Andalusian maakuntahallituksen 109 paikasta yhteensä 47 on PP:n ja Ciudadanosin hallussa. Viimeisimmän kyselyn pohjalta laaditun ennusteen mukaan PP saisi nyt 47-51 paikkaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin kolme vuotta sitten (26). Hallituspartneri Ciudadanos saisi vain 7 paikkaa, mikä on vain kolmasosa kolmen vuoden takaisesta (21). PSOE:lle olisi nyt tiedossa 24-27 paikkaa, eli selvästi vähemmän kuin vuonna 2018 (33).

- Mainos -

Andalusian seuraavat maakuntavaalit ovat 27. marraskuuta 2022.

Lähde: Sur

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...