Atik Ismail – Pelikentältä teatterin lavalle

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Atik Ismailin omaelämänkerrallinen Älli Bälli nähdään helmikuussa Fuengirolassa.

Jalkapallolegenda Atik Ismail ei tee vain cameoroolia, hän on pääosassa itsestään kertovassa esityksessä.

Jalkapallolegenda Atik Ismail ei tee vain cameoroolia, hän on pääosassa itsestään kertovassa esityksessä.

Maailmassa ei ole montaa urheilijaa, joka voisi tai uskaltaisi hypätä urheilukentältä teatterin lavoille ainakaan omaelämänkerrallisessa näytelmässä, jonka on itse myös kirjoittanut.

Hollywoodissa tunnetaan muutamia näyttelijöinä maailman maineeseen kohonneita ex-urheilijoita kuten nyt jo surullisen kuuluisa amerikkalaisen jalkapalloilun entinen tähti O. J. Simpson tai yksi kovapalkkaisimmista tähdistä, entinen vapaapainija Dwayne ”Rock” Johnson.

Pienistä sivurooleista tunnettu nyrkkeilijä Mike Tyson on taas mattinykästyyppinen itselleen naurava ex-urheilija. Tai kuka muu kehtaa vetäistä omintakeisesti Kauhea Kankkunen -elokuvan jatko-osan lopussa One Night in Bangkok -kappaleen.

Atik Ismailia ei voi verrata yhteenkään heistä. Ismail tunnettiin urheiluaikana pelikenttien taiteilijana: Suomen parhaana jalkapalloilijana sekä ristiriitaisena julkkiksena. Sen jälkeen hän on muun muassa kirjoittanut runoja ja kasannut taidenäyttelyitä.

Ali ja Pele

Jalkapallon lisäksi nyrkkeily on aina ollut lähellä Ismailin sydäntä, mikä näkyy esimerkiksi hänen henkilökohtaisessa elämässään siten, että Ismail on nimennyt kaksospoikansa Aliksi ja Peleksi.

Ismail tunnetaan suuresta sydämestään, joka vei häntä elämässä, milloin oikealle milloin vasemmalla ja joskus taaksepäin, mutta aina lopulta eteenpäin.

Älli Bälli on avoin tilitys onnistumisista ja epäonnistumisista sekä suhteista erilaisiin addiktioihin.

– Olemme tehneet ohjaaja Anne Salmen ja ääni- ja kuvamaailmasta vastaavan Tumi Turusen kanssa vakavia aiheita huumorilla käsittelevän näytelmän. Me emme halua saarnata, kertoo puhelimitse kesken keikkamatkan Rovaniemelle tavoitettu lähihoitajana nykyisin työskentelevä Ismail.

Näytelmä perustuu Ismailin itse kirjoittamaan elämänkertaan Pelimies, jonka hän on työstänyt käsikirjoitukseksi.

– Se on kertomus 60-luvun voimakkaista muistoista kuten Muhammad Alista ja jalkapallosta aina 60:een ikävuoteen asti.

Ismailin aktiiviajan tunnetuin riippuvuus liittyy alkoholiin. 62-vuotias taiteilija on ollut kuivilla jo 29 vuotta.

– Eivät ne riippuvuudet ole mihinkään kadonneet. Niitä on paljon muitakin kuten esimerkiksi seksiriippuvuus tai idoliin kiinni jääminen, Ismail kertoo.

Ex-jalkapalloilija ei paljasta mitä ja miten niitä käsitellään. Ismailin mukaan näytelmän tärkein sanoma on kuitenkin toivo ja selviytyminen

Esineillä rooli

Kuvien ja äänten lisäksi näyttämölle tuodaan erilaisia esineitä, jotka esittävät monia rooleja.

– Lavalla nähdään aikakin pallo, mutta en kerro, onko se jalkapallo, Ismail sanoo.

Teatterin lavalle amatöörinä hypännyt Ismail on saanut opastusta muun muassa ohjaaja Keijo Franckilta ja näyttelijä Heikki ”Hessu” Pirhoselta.

– Sain myös kehuja näytelmän nähneeltä Jussi Vataselta, Ismail toteaa.

Näytelmän nimi Älli Bälli on tataarilaulu. Se, miten kappale liittyy Ismailin elämään – muuten kuin että päätähti on tataari – selviää esityksen aikana.

Näin esitystä on kehuttu:

Atik on ollut aina taiteilija, mutta tämä heittäytyminen teatterimaailmaan oli kyllä pieni yllätys. Ja lopputulos erinomainen. Eleet, jalkatyö, rytmitaju – niin moni asia oli kohdallaan. (Juha Kanerva, urheilun tietokirjailija, IS:n toimittaja )

On hurjaa kirjoittaa itsestään ja monitahoisesta elämästään näytelmä. Ja vielä esittää se itse. Atikilla oli siihen palo ja myös kykyjä tarttua haasteeseen. Älli Bällissä käydään kyllä parissa tunnissa lähes kaikki inhimillisen elämän tunnetilat. Pienestä tataaripojasta kehittyy monien mutkien kautta lähes kansallissankarifutaaja, alkoholisti, viinasta selviytyjä ja lähihoitaja. (Keijo Franck, näyttelijä-ohjaaja, eläk.)

Älli Bälli monologissaan Atik kertoo avoimesti ja koskettavasti elämästään. Esityksessä on hauskoja anekdootteja ja ajankuvaa eri vuosikymmeniltä 1960-luvulta tähän päivään. Atik on ollut aina taiteilija kentällä, mutta teatterilavalla hänestä kuoriutuu myös yllättävän hyvä näyttelijä. (Paavo Arhinmäki, kansanedustaja)

Oli todella puhutteleva ja koskettava esitys. Ilman teatterikorkeakoulun oppiakin voi suoriutua vaativasta roolista upeasti. Kiitos Atik! (Kari Uotila, kansanedustaja)

Atik auringossa:

8.2. Ravintola Kukko klo 19 (Älli Bälli)

9.2. Ravintola Nuriasol klo 19 (DJ-keikka)

10.2. Suomela klo 17 (Älli Bälli)

Mika Heikkilä

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa