Tolox, vuoristomaisemia ja patikkapolkuja
Málagan provinssi kätkee vuoristoonsa uskomattomia helmiä. Yksi vähemmän tunnettu on Tolox, pieni valkoinen kylä, joka lepää nätisti Sierra de las Nievesin luonnonpuiston portilla.
Idyllinen kylä itsessään on nopeasti nähty. Kapeita kujia, jyrkkiä katuja ja kauniita valkoisia taloja. Kevätaikaan talot on koristeltu runsain kukkasin. Toloxin varsinainen viehättävyys piilee kylän ulkopuolella, henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa ja opastetuissa luontopoluissa.
Sierra de las Nievesin luonnonpuisto korkeine terävähuippuisine vuorineen on mainio paikka reippailuille ja patikoinnille. Toloxista lähtee useita opastettuja reittejä, jotka ovat sekä pituudeltaan että vaatimustasoltaan kaikki erilaisia. Himopatikoijat löytävät omat pitkät ja vaikeat reittinsä, mutta myös tavalliselle peruskuntoiselle turistille löytyy sopivia polkuja. Kaikille poluille on olemassa maisematakuu.
Gourmet ravintola maalaisidyllissä
Yleensä alueen vuoristokylien ravintoloissa on tarjolla kania, villisikaa ja muita alueen riistatuotteita. Ne ovat suurta herkkua, mutta pidemmän päälle melko yksitoikkoista apetta. Toloxista löytyy piristävä poikkeus. Hostel La Plazan yhteydessä toimiva ravintola tarjoaa nykyaikaisen ja trendikkään gastronomisen kokemuksen.
-Olen kiertänyt keittiöitä lähes kaikkialla maailmassa. Olen käyttänyt ruokalistan laadinnassa hyväkseni monipuolista kokemustani. Listalla on paljon viitteitä aasialaisiin makuihin, mutta myös Etelä-Amerikka ja Eurooppa löytyvät mauista, kertoo keittiömestari Sergio Amat.
Lähdimme testaamaan kuuden hengen seurueella listaa mahdollisimman monipuolisesti. Varsinkin alkuruoissa kansainväliset vaikutteet näkyivät selvästi. Katkaravut ja kasvikset kookosliemessä vei makumatkalle Thaimaaseen. Oikeaoppinen tulisuus pehmentävässä kookoksessa ja al dente vihannekset olivat herkullisia.
Rapuceviche vei mukanaan Etelä-Amerikkaan, etikkainen maku oli kohdillaan. Cevichen jälkeen tultiin lähemmäksi, espanjalainen klassikkosalaatti pipirrana sai tällä kertaa potkua pulposta, eli keitetystä mustekalasta. Lounaan lopuksi nautimme vielä lajitelman andalusialaisia juustoja.
Illallisen aloittelimme tomaatilla ja tonnikalalla. Laadukkaat eri väriset tomaatit olivat herkullisia hyvän öljyn ja vinagretten kanssa. Seuraava alkuruoka keräsi koko testiryhmältämme ylivoimaiset pisteet. Punajuuricarpaccio pinaatin ja vuohenjuuston kanssa oli mielikuvituksellinen, kaunis ja ennen kaikkea herkullinen kokemus. Näiden jälkeen olimme valmiit nauttimaan laadukkaat entrecote pihvit.
La Plazan ravintola poikkeaa kaikella tapaa perinteisestä espanjalaisesta maalaisravintolasta. Keittiön monipuolisuus ja luovuus tuli jo kuvailtua, myös viinilista on taitavasti laadittu. Viinilista ei ole laaja, mutta siihen on poimittu laadukkaita viinejä. Ainoa miinus on se, että paikallisia, esimerkiksi Rondan alueen viinejä löytyy niukalti.
Ravintolan sisustus on intiimi ja väritys pehmeä. Myös valaisuun on kiinnitetty huomiota, täällä ei tarvitse ruokailla siivousvaloissa, kuten turhan monessa andalusialaisessa maalaisravintolassa on tapana. Ravintolan päätyseinä on tehty tyylikkääksi viinihyllyköksi.
Toloxiin ajaa Fuengirolasta vajaan tunnin. Fuengirolassa toimiva suomalainen matkatoimisto Meriatur.com järjestää sinne sekä yksityis- että ryhmämatkoja. Paketteja kannattaa kysäistä.
Antti Pekkarinen