maanantai, helmi 26, 2024

Pähkinät 4/24

1. Kuinka monta kuolemantapausta Suomen tieliikenne vaati viime vuonna?
2. Kuka suomalainen kirjailija myi eniten kirjoja (ääni- ja painetut kirjat)?
3. Minne matkaa Volvon viimeisin dieselmoottoriauto?
4. Kuinka monta prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista antoi ennakkoäänen presidentinvaaleissa (ilman ulkomailla annettuja ääniä)?
5. Minkä suomalaisen urheilijan nimissä olevan ME-tuloksen Thaimaan Athiwat Paeng-Nuea rikkoi viikonloppuna?
6. Montako neliötä on jääkiekkomaali?
7. Mitä tarkoittaa suomen kielen sana noheva?
8. Kuinka monta vuotta Ylen toivelauluohjelma Puhelinlangat laulaa täyttää tänä vuonna?
9. Minkä suomalaisen vaatemerkin kuteisiin NHL-joukkue Philadelphia Flyers pukeutuu?
10. Kuka suomalaisnäyttelijä on esiintynyt Kauniissa ja Rohkeissa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 173
Tilastokeskuksen mukaan tieliikenneonnettomuudet vaativat yhtä vähän ihmishenkiä viimeksi 88 vuotta sitten eli vuonna 1935. Kuolemantapaukset ovat olleet laskussa viimeiset kymmenen vuotta. 1935 ajossa oli noin 15.000 henkilöautoa, kun taas nykyisin niitä on rekisterissä noin 2,7 miljoonaa.

- Mainos -

2. Satu Rämö
Rämö möi yhteensä lähes 330.000 kirjaa. Hän otti haltuunsa myydyimpien kirjojen kolme ensimmäistä sijaan. 1. Rósa & Björk, WSOY 124.900 kpl, 2. Hildur, WSOY 103.300 kpl ja 3. Jakob, WSOY 100.900 kpl. Tänä vuonna Hildur-sarjaan tulee neljäs kirja Rakel.

3. Museoon
Volvon viimeinen dieselmoottorilla varustettu auto on XC90. Se menee Volvon omaan automuseoon. Volvo laittoi ensimmäisen kerran VW:n kuusipyttyisen dieselin vuonna 1979 Volvo 244 GL:ään. Volvon 850 -malli sai konepellin alle Audin viisipyttyisen moottorin. Volvon ensimmäinen oma diesel näki päivänvalon vasta 2001.

4. 44 prosenttia
Se on presidentinvaalien ennakkoäänien ennätystulos. Toisin sanoen 1.882.670 suomalaista äänesti ennakkoon. Luku kasvaa myöhemmässä vaiheessa, kun siihen lisätään ulkomailla kuten Espanjassa annetut äänet.

5. 100 metrin pyörätuolikelauksen
Athiwat Paeng-Nuea kellotti nollatuulessa 13,52. Leo-Pekka Tähden nimissä 18 vuotta ollut ennätys oli 13,63. Tähti valmistautuu parhaillaan Pariisin paralympialaisiin. Viime vuonna Tähti sijoittui samassa kaupungissa MM-hopealle.

6. Runsaat kaksi
Jääkiekkomaalin tarkka koko on 2,2362 neliömetriä. Maalin koko ei ole pienentynyt historian aikana, mutta maalivahtien varusteiden kasvaminen ja torjunnan perhostyyli on vienyt vapaata tilaa. Perhostyyli on vienyt sijaa myös lämäreiltä. Maalivahdin patjat ovat selvästi korkeampia kuin perinteinen viinilasin korkuinen lämäri.

7. Taitavaa ja nokkelaa
Noheva on savolaisperäinen sana. Sillä ei ole mitään tekemistä armeijaslangin kanssa, jossa se tulee sanojen nopeasti, heti ja valmis alkutavuista. Fuengirola-lehden päätoimittaja kirjoitti nohevasti jutun näyttelijä Mari Perankosken Tauski Barissa vetämästä lutkajenkasta.

8. 52 vuotta
Suoraa ohjelmaa on esitetty Ylen radiokanavilla vuodesta 1972 lähtien. Marjatta Leppänen, 86, juonsi ohjelmaa vuosina 1972-2002. Yhdessä hänen ikimuistoisimmassa puhelussa mustasukkainen vaimo löi soittajaa paistinpannulla päähän.

9. Billebeinon
Oulusta lähtöisin oleva Billebeino allekirjoitti sopimuksen NHL seuran kanssa runsas vuosi sitten. Yrityksen yhtenä vaatesuunnittelijana toimii entinen NHL-pelaaja Ville Leino. Alkuperäisen diilin mukaan Flyers käyttää Leinon vaatteita vieraspelimatkoilla.

- Mainos -

10. Mia Ehrnrooth
Mia Ehrnrooth esitti Alyssaa 26.9.2022 Yhdysvalloissa esitetyssä jaksossa. Suomessa se nähtiin viime vuoden alussa. Ehrnroothin mukaan Kaunareiden näyttelijät olivat lämpiminä ja vastaanotto kuvauspaikalla kotoisa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Milloin viimeksi olet hiihtänyt?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...