Pähkinät 37/23

1. Mistä maasta tulee Viinilehden valitsema vuoden punaviini?

2. Koska kolmivaloinen liikennevalo otettiin käyttöön?

3. Kuinka monta ottelua norjalainen Erling Haaland tarvitsi Valioliigassa 50:een maaliin?

4. Minä vuonna USA:ssa avattiin ensimmäinen McDonld’s autokaista?

- Mainos -

5. Minkä niminen on Turussa esillä oleva maailman viimeinen puurakenteinen kauppalaiva?

6. Kuinka paljon on aikaa siitä, kun ralliautoilija Tommi Mäkinen kuuli maailmanmestaruudestaan kesken Ylen haastattelun?

7. Mistä Raja-Joosepin raja-asema on saanut nimensä?

8. Mikä on Nato- ja piikkilangan ero?

9. Millä vuosisadalla ensimmäiset makaronit tulivat Suomeen?

10. Montako kertaa vuodesta 1966 lähtien pystytetty Gävlen pukki on tuhottu kesken joulusesongin?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Ranskasta

Château Lamarsalle 2019 on sekoitus Cabernet Sauvignon ja Merlot -rypäleitä. Tuomariston mukaan se on tyylikkäästi kehittynyt ja monivivahteinen, jossa on tumman kirsikan, mustaherukan, runsaan paahteisuuden, lyijykynän sävyn, eläimellisyyden ja orastavan tallintaustan luonteikas tuoksu.

2. Noin sata vuotta sitten

Garrett Morgan patentoi liikennevalot vuonna 1923, jonka jälkeen ne otettiin käyttöön. Syy on sama kuin nykyisin. Keltaisella valolla kehotetaan ihmisiä pysymään poissa risteysalueelta. Sitä ennen liikennevaloissa oli vain merkintä ”Stop&Go”.

3. 48

Se on myös Valioliigan nopeusennätys. Seuraavaksi nopeiten 50:een maaliin ylsi Andy Cole, joka tarvitsi siihen 65 ottelua ja kolmantena listalla on Alan Shearer, joka ehti pelata 66 ottelua. Tällä kaudella norjalainen on tehnyt 13 ottelussaan 14 osumaa.

4. 1975

Ensimmäinen autokaista avattiin Arizonan Sierra Vistaan 24.1.1975, koska sen läheisyydessä sijaitsi Fort Huachucan tukikohta, jonka sotilailla ei ollut oikeutta poistua autosta univormu päällään. Arizonasta autokaistat alkoivat levitä kaikkialle Yhdysvaltoihin.

- Mainos -

5. Sigyn

Sigyn on myös Suomen ensimmäinen museolaiva. Se on siirretty jo kymmeniä vuosia sitten kelluvalle kuivatelakalle, mutta laivan kunto rapistuu entisestään. Nyt sen siirtämistä suunnitellaan Tukholmassa sijaitsevan Wasa-laivan tapaan sisätiloihin.

6. 25 vuotta

Yle oli juuri tekemässä haastattelua, koska espanjalainen Carlos Sainz oli viemässä Mäkiseltä maailmanmestaruuden. Suomalainen oli joutunut keskeyttämään rallin ensimmäisenä päivänä eikä MM-taistoa johtanut Mäkinen pystynyt keräämään lisäpisteitä. Mäkinen sai kuitenkin kuulla veljeltään puhelimitse, että Sainzin auto oli syttynyt tuleen 500 metriä ennen maalia.

7. Oikealta ihmiseltä

Raja-Jooseppi eli Joosef Juhonpoika Sallila (1877-1946) eli Inarissa lähellä Venäjän rajaa Luttojoen varrella, jonne hän oli rakentanut mökin itselleen ja elämänkumppanilleen Matilda Lehikoiselle. Hän hankki elantonsa kullankaivuulla, helmenpyynnillä ja poronhoidolla.

8.Piikkilangassa on piikkejä ja Natolangassa teriä

Piikilangassa piikit ovat ulospäin ja ne pistävät ihoa sananmukaisesti. Natolangassa terät on käännetty sisäänpäin, jolloin ne tekevät ihoon viiltoja. Natolangasta irrottautuminen on vaikeaa. Viiltohaavat voivat olla myös erittäin syviä.

9. 1800-luvulla

Suomalaisten suosikkiherkun makaronin tarkkaa saapumista ei tiedetä, mutta ensimmäinen makaronilaatikon resepti on julkaistu vuonna 1890. Siihen aikaan laatikkoon ei vielä lisätty lihaa. Lihan lisääminen ruokaan alkoi vasta 1950-luvulla.

10. 39 kertaa

Noin 20.000 euroa maksava Gävlen 13-metrinen olkipukki on tuhottu useimmiten polttamalla, vaikka siihen valetaan syttymisenestoainetta. Kerran se on sortunut itsekseen, kerran se on tuhottu autolla ja kerran käsin. Viime vuonna pukki sinnitteli pystyssä koko juhlakauden.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...