Pähkinät 3/24

1. Kuinka monta litraa juomia ostettiin viime vuonna Alkosta?

2. Minkä tuoteryhmän myynti nousi Alkossa ainoana viime vuonna?

3. Minkä lasikaton suomalainen Alma Söderhjelm (1870-1949) rikkoi 1927?

4. Mikä on Turun tauti?

- Mainos -

5. Mikä on X-59 QueSST?

6. Mikä on Wall Street Jounal -lehden mukaan maailman arvokkain yritys?

7. Mitä tarkoittaa suomen kielen sana parahultainen?

8. Mistä tulee sanonta: Nostaa kissa pöydälle?

9. Kuinka monta Suomen markkaa on nykyinen euro?

10. Mikä on Suomen tärkein kasvatuskala?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. 76,9 miljoonaa litraa

Alkon myynti laski 3,4 miljoonaa litraa edellisvuodesta. Kolme myydyintä tuotetta olivat väkeviä viinoja. Koskenkorva ei ollut taaskaan monopolin myydyin tuote. Ykkösenä oli Leijona Viina, sen jälkeen tuli vasta Koskenkorva ja kolmantena Suomi Viina.

2. Roseeviinien

Roseeviinin myynti nousi 0,2 prosenttia samalla kuin kaikkien muiden tuoteryhmien myynti laski. Alkon kokonaislitramyynnistä viinien osuus oli 62 prosenttia. Suosituin viini oli 8,90 euroa maksava Gato Negro Sauvignon Blanc.

3. Hän oli ensimmäinen naisprofessori

Historiantutkina ja kirjailija Alma Söderhjelm oli Suomen ensimmäinen nainen professorina. Vuonna 1927 hänelle perustettiin professuuri Åbo Akademiin. Söderhjelm oli myös Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti.

4. Kulttuurihistoriallisten rakennusten purkamista

Turussa purettiin erityisesti 1960-70 luvulla useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia uusien laatikkotalojen tieltä. Turussa oli keskustan alueella voimassa noin 15 vuoden ajan rakennuskielto. Sinne sai rakentaa vain poikkeusluvalla, joka johti myös korruptioon.

- Mainos -

5. Yliäänilentokone

X-59 QueSST on Nasan ja Lockheed Martinin kehittämä yliäänilentokone, joka ei aiheuta räjähdystä, kun se rikkoo äänivallin. Sen takia Concordet aikoinaan rikkoivat äänivallin vasta meren yläpuolella. Koneen huippunopeus on 1,5 Machia ja käyttönopeus 1,4 Machia.

6. Microsoft

Microsoft syrjäytti Applen ykköspaikalta. WSJ:n mukaan yrityksen arvo on tällä hetkellä 2.900 miljardia dollaria. Sen kurssi nousi viimeisen 12 kuukauden aikana 65 prosenttia, kun taas Applen kurssin nousu jäi 39 prosenttiin.

7. Juuri sopivaa

Parahultainen tulee sanasta parahuus, joka on johdos sanasta paras. Adjektiivi on johdettu -ltainen johtimen avulla. Eteläpohjalaisille se on tuttu. Asialtainen tarkoittaa siellä asiallista ja kakaraltainen taas lapsellista. Ruotsiksi se on lagom.

8. Sukupuolen tarkistamisesta

Kissa tai kissanpentu nostettiin pöydälle ja käännettiin selälleen, kun haluttiin tarkistaa eläimen sukupuoli. Siinä missä koirat viettivät sadepäivät aikoinaan ulkona, kissat makasivat lämpimässä uuninpankolla eli viettämässä kissanpäiviä.

9. Neljä markkaa

Rahan arvo on inflaation myötä pudonnut 22 vuodessa noin kolmanneksella. Vuonna 2002, kun markat vaihtuivat euroihin, niin muuntokerroin oli 1 euro = n. 5,9 markkaa. Toisin sanoen vuoden 2002 euro vastaa nykyisin 1,47 euroa.

10. Kirjolohi

Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalaa. Kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä ja lohi Atlantilta. Kirjolohi on pienempi ja kyljestään värikkäämpi kuin tavallinen lohi. Lohen liha taas on rasvaisempaa kuin kirjolohen.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...