Pähkinät 3/23

1.Mistä sanoista tulee unien näkemiseen liittyvä REM-lyhenne?

2. Missä suunnassa on paapuuri?

3. Mitä Mars-suklaapatukassa on täytteenä?

4. Missä epävirallisessa Bond-elokuvassa Sean Connery esittää James Bondia?

- Mainos -

5. Missä maassa puhkesi ensimmäinen ebola epidemia?

6. Mikä on Kiinan muurin virallinen pituus?

7. Missä Afrikan maassa espanja on virallinen kieli?

8. Mikä on Vaahteramäen Eemelin sukunimi?

9. Kuinka monta astetta on maapallon akselikallistuma?

10. Minä vuonna Lionel Messi pelasi ensimmäisen La Liga ottelunsa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Rapid Eye Movement

REM-uni, joka tunnetaan myös mm. nimillä vilkeuni ja aktiiviuni, on se ynen vaihe, jolloin ihminen näkee unia. REM-unen aikana ihmisen silmät liikkuvat luomien alla, mistä tulee englanninkielinen nimitys Rapid Eye Movement, nopea silmien liike.

2. Perästä eteenpäin katsoen vasemmalla

Merenkulussa käytetään termejä paapuuri (perästä katsoen vasen) ja tyyrpuuri (perästä katsoen oikea) oikean ja vasemman sijasta. Erilliset termit otettiin käyttöön, jotta ei tulisi sekaannusta, mistä suunnasta katsottaessa jokin asia olisi oikealla tai vasemmalla.

3. Tofeeta ja nougat’ta

Maitosuklaalla päällystetyn Mars-patukan sisältä löytyy toffeeta ja nougat’ta. Patukkaa on valmistettu jo reilun sadan vuoden ajan, sillä ensimmäiset Marsit valmistettiin jo vuonna 1920. Skotlantilaiset ovat kehittäneet myös uppopaistetun Mars-suklaan, jossa Mars-patukat jäädytetään ja leivitetään ensin ja upotetaan sitten kuumaan öljyyn.

4. Älä kieltäydy kahdesti (Never Say Never Again)

Vuonna 1983 ilmestynyttä Älä kieltäydy kahdesti leffaa ei lueta virallisten Bond-elokuvien joukkoon, koska se ei ole EON Productions yhtiön tuottama. Connery palasi superagentin rooliin 12 vuoden tauon jälkeen. Elokuvassa nähdään myös mm. Kim Basinger ja Mister Beaninä kuuluisuuteen noussut Rowan Atkinson.

- Mainos -

5. Zairessa

Vuonna 1976 silloisessa Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa puhkesi epidemia, jonka myötä ebolavirus tuli ihmiskunnalle tunnetuksi. Ihmisen lisäksi ebolaa esiintyy mm. ihmisapinoilla ja hedelmälepakoilla.

6. 8.851,8 kilometriä

Kiinan muurin tarkkaa kokonaispituutta on jokseenkin mahdoton määritellä, koska Pohjois-Kiinassa on jopa 50.000 kilometriä eri aikoina rakennettuja muureja, joiden kuulumisesta ns. Kiinan muuriin on varsin montaa näkemystä. Muurin viralliseksi pituudeksi on kuitenkin ilmoitetti 8.851,8 kilometriä.

7. Päiväntasaajan Guineassa

Päiväntasaajan Guinea itsenäistyi Espanjan vallan alta vasta vuonna 1968. Sittemmin meno on muuttunut hurjaksi, maa on yksi koko maapallon korruptoituneimmista ja vaikka sillä on suuret öljyvarannot, elää kansa köyhyydessä. Toinen Afrikan espanjaa puhuva valtio olisi Länsi-Sahara, mutta sen itsenäisyyttä ei ole kansainvälisesti tunnustettu.

8. Nieminen (Svensson)

Se ei ole Vaahteramäki! Vaahteramäki, alkuperäisessä ruotsinkielisessä tekstissä Lönneberga, on kylä jossa Niemisen, ruotsinkielisessä tekstissä Svenssonin, perhe asusteli Kissankulman (ruots. Katthult) maatilalla. Lönneberga-niminen kylä on muuten oikeastikin olemassa.

9. 23,5

Maapallon akseli, jonka ympäri planeetta pyörii, on noin 23,5 asteen kulmassa sen aurinkoa kiertävään kiertorataan nähden. Tämän akselin kaltevuuden johdosta maapallolla on vuodenajat ja kautta maapallon tasaisemmat elinolosuhteet.

10. 2004

Tarkemmin sanottuna Messin La Liga ura urkeni 16. lokakuuta 2004 vierasottelussa paikallisvastustaja Espanyolia vastaa. Messi oli tuolloin vasta 17 vuotias, kun hänet vaihdettiin kentälle 82. peliminuutin kohdalla. Kyseisessä ottelussa ei maaliverkko vielä heilunut, sittemmin sitäkin enemmän.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...