Lukuaika: Espanjan pyhät ja juhlat vuonna 2023

Espanjan pyhät ja juhlat vuonna 2023

Vuosi 2023 on jo hyvässä vauhdissa. Niinpä on korkea aika vilkaista Espanjan pyhä- ja juhlakalenteria. Näin juhlitaan Espanjassa vuonna 2023.

Vaikka stereotypia siitä, että espanjalaiset eivät tee muuta kuin juhlivat, ei toki pidäkään paikkaansa, on totta että Espanjassa juhlat luovat rungon koko vuodelle. Kun joulu on vietetty ja Itämaan tietäjät vierailleet, suunnataan jo kohti pääsiäisen pyhää viikkoa. Kevään, kesän ja syksyn kuukausina juhlitaan kotikaupungin ja vähän naapurikunnankin ferioita, jotka järjestetään useimmiten kaupungin suojelupyhimyksen kunniaksi. Pidempiä viikonloppuja vietetään tänäkin vuonna useampaan kertaan, sillä osa kansallisista ja alueellisista pyhäpäivistä osuu joko maanantaille tai perjantaille. Lisäksi sunnuntaille osuvan pyhäpäivän vapaapäivä pidetään seuraavana maanantaina.

Tämän vuoden tammikuussa on jo ehditty viettää kahta kansallista pyhäpäivää: uuden vuoden päivää ( Año Nuevo) sekä loppiaista (Epifanía, Día de los Reyes). Tänä vuonna 1. tammikuuta oli sunnuntai, joten vapaapäivä siirtyi maanantaille 2. tammikuuta. Kun vielä 6.1. oli perjantai, oli heti vuoden alkuun tarjolla viisi vapaapäivää ja vain kolme työpäivää.

Helmikuu on karnevaalikuukausi Kanariansaarten lisäksi myös Manner-Espanjassa. Andalusian päivä (28.2.) on pyhäpäivä koko maakunnassa. Tänä vuonna 28. helmikuuta osuu tiistaille, joten yhden puente-päivän ottamalla helmikuun loppuun saa mukavasti neljän päivän viikonlopun.

- Mainos -

Maalis- ja huhtikuussa vietettävä pääsiäinen – Semana Santa – on juhlaviikko koko Espanjassa. Tänä vuonna Semana Santa ajoittuu 2.4. ja 9.4. väliseen aikaan. Vaikka kansallisia juhlapyhiä ovat vain pitkäperjantai ( Viernes Santo, tänä vuonna 7.4.) ja pääsiäissunnuntai (Domingo de Resurrección, tänä vuonna 9.4.), on koko viikko juhlallisuuksineen tavallisuudesta poikkeava. Maakunnasta riippuen juhlapyhiä ovat myös kiirastorstai (Jueves Santo, pyhäpäivä Andalusiassa, tänä vuonna 6.4.) tai toinen pääsiäispäivä maanantai (Lunes de Pascua).

Maaliskuussa vietetään isänpäivää 19.3. (San Jose). Päivämäärä on aina sama, tänä vuonna se osuu sunnuntaille. Isänpäivä ei ole yleinen pyhäpäivä. Huhtikuussa avataan yleensä myös feria-kausi Sevillan Feria de Abril -juhlan merkeissä. Tänä vuonna Sevillan maineikkaita ferioita juhlitaan huhtikuun päätteeksi 23. – 29.4.

Toukokuun ensimmäistä päivää (El primero de Mayo) juhlistetaan myös koko Espanjassa työn päivänä (Día del Trabajo) ja kansallisena vapaapäivänä. Vuosi 2023 on tässä kohtaa onnekas, sillä tänä vuonna 1.5. on maanantai, joten tarjolla on pitkä viikonloppu kuin manulle illallinen.

Toukokuussa Madridiin matkaajan kannattaa muistaa, että maakunnan oma pyhä on 2.5. (Día de la Comunidad de Madrid). Lisäksi Madridin suojelupyhimyksen San Isidron kunniaksi vietetään Madridissa myös 15.5. vapaapäivää. Tänä vuonna sekin osuu maanantaille.

Kesäkuussa juhannusjuhlaa (San Jose) vietetään Espanjassa aina 23. ja 24. 6. välisenä yönä. Rantaan kokoontumisen ja grillauksen sekä juhlinnan jälkeinen päivä on arkipäivä. Vuonna 2023 tosin 24. kesäkuuta on lauantai, mikä helpottanee monen juhlijan palautumista. Alueellisia vapaita vietetään Katalonian ja Galician maakunnissa sekä Valencian provinssissa. Kesäkuussa Aurinkorannikolla juhlitaan ferioita Marbellassa, 5.-11. päivä.

Heinäkuussa vietetään rannikkokaupungeissa kalastajien pyhimyksen Virgen del Carmenin juhlaa. Päivä on 16.7. joka tänä vuonna osuu sunnuntaille. Juhlaan kuuluu kauniita traditioita, esimerkiksi Los Bolichesissa Virgen del Carmenin patsas kannetaan mereen. Myös Los Bolichesin, Fuengirolan kaupunginosan omat feriat ajoittuvat tämän paikallisen pyhän ympärille, keskiviikosta sunnuntaihin 12. – 16.7.

Elokuussa juhlitaan Málagan ferioita helteisissä keleissä. Nämä kekkerit alkavat lauantaina 12.8. ja kestävät kahdeksan päivää, päättyen lauantaina 19.8. Elokuiselle feria-viikolle osuu myös kansallinen pyhä Asuncion de la Virgen (Marian taivaaseen ottaminen) tiistaille 15.8. Kyseessä on kansallinen pyhäpäivä, joten taas maanantaille puente-vapaan ottamalla saa viriteltyä neljän päivän viikonlopun.

Syyskuun lopussa juhlitaan Torremolinosin ferioita. Feria de San Miguel alkaa keskiviikkona 27.9. ja päättyy lauantaina 30.9.

- Mainos -

Lokakuussa, 12.10. juhlitaan Espanjan kansallispäivää (Fiesta Nacional de España). Tänä vuonna tämä kansallinen pyhäpäivä osuu torstaille. Kansallispäivä ajoittuu Fuengirolan ferian päättäjäispäivälle. Tänä vuonna Fuengirolan feriat juhlitaan perjantaista 6.10. torstaihin 12.10. Feriaviikolla lauantai 7.10. on paikallinen pyhä, Fuengirolan suojeluspyhimyksen Rosarion päivä. Lisäksi ferioiden päättäjäispäivä 12.10. on pyhäpäivä, koska se osuu Espanjan kansallispäivälle. Liikkeiden, virastojen ynnä muiden kiinnioloihin kannattaa kuitenkin varautua muinakin päivinä.

Marraskuun ensimmäinen päivä, pyhäinpäivä (Todos los Santos) on kansallinen pyhä. Tänä vuonna 1. marraskuuta osuu keskiviikolle. Myös lokakuun viimeisen illan halloween-juhlat ovat yleistyneet Espanjassa.

Joulukuu on Espanjassa todellinen juhlakuu, sillä kuukauden aikana vietetään kolmea kansallista pyhäpäivää. Joulukuun ensimmäiselle kokonaiselle viikolle osuu tänä vuonna pitkien vapaiden metsästäjille herkullinen tilanne, sillä perustuslain päivä 6.12. osuu keskiviikolle ja neitseellisen sikiämisen päivä perjantaille 8.12. Näin ollen ottamalla torstaiksi ylimääräisen vapaapäivän, voi kikkailla itselleen jopa viiden päivän pikkuloman. Joulupäivä 25.12. on joulunajan ainoa virallinen vapaapäivä koko Espanjassa. Tänä vuonna sekin osuu mukavasti maanantaille, jolloin tarjolla on jälleen kolmen päivän viikonloppu.

Espanjassa on vuonna 2023 yhdeksän kansallista pyhäpäivää:

1.1. Uusi Vuosi – Año Nuevo

10.4. Pitkäperjantai -Viernes Santo

1.5. Vappu -Día del Trabajo

15.8. Marian taivaaseen astumisen päivä – Asuncion de la Virgen

- Mainos -

12.10 Espanjan kansallispäivä – Fiesta Nacional de España

1.11. Pyhäinpäivä – Todos los Santos

6.12.Perustuslainpäivä – Dia de la Constitucion Española

8.12.Neitseellisen sikiämisen päivä – La Inmaculada Concepcion

25.12.Joulupäivä – Natividad del Señor

Kansallisten pyhien lisäksi itsehallintoalueilla on kolme alueellista, virallista pyhäpäivää. Vuonna 2023 Andalusian pyhäpäivät ovat:

6.1. Loppiainen – Dia de los Reyes /Epifania del Señor

28.2. Andalusian päivä – Día de Andalucía

7.4. Kiirastorstai – Jueves Santo

Kaikilla maakunnilla on oma pyhäpäivänsä ja kunnilla myös omansa.

Maakuntien juhlapäivät ovat (aakkosjärjestyksessä espanjalaisittain)
Andalucia 28.2.
Aragon 23.4
Asturias 8.9.
Canarias 30.5.
Cantabria 15.9.
Castilla y Leon 23.4.
Castilla-La Mancha 31.5.
Cataluña 11.9.
Ceuta 2.9.
Comunidad Valenciana 9.10.
Extremadura 8.9.
Galicia 25.7.
Islas Baleares 1.3.
La Rioja 8.6.
Madrid 2.5.
Melilla 17.9.
Navarra 3.12.
Pais Vasco 12.4.
Murcia 9.6.

Aurinkorannikon feria-kalenteri
Kaupungin suojelupyhimyksen nimeä kantavia juhlia vietetään kaikissa rannikon kaupungeissa ja kylissä. Tarkat juhlapäivät voivat vaihdella hieman vuosittain, mutta jokainen juhla ajoittuu kunnan suojelupyhimyksen päivän ympärille.

Vuonna 2023 Aurinkorannikon feriat ajoittuvat seuraavasti:

Marbella -San Bernabé 5.-11.6.

Benalmádena (Arroyo de la Miel) – San Juán 24.-29.6.

Los Boliches (Fuengirola) -Virgen del Carmen 12.-16.7.

Malaga –San Luis 12.-19.8.

Mijas -Virgen de la Peña 6.-10.9.

Torremolinos -San Miguel 27.-30.9.

Fuengirola – Virgen del Rosario 6.-12.10.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...