Pähkinät 29/23

1. Missä kuussa eduskuntavaalit pidettiin aina 1960-luvulle asti?

2. Kuka USA:n poliittinen päättäjä sai tällä viikolla historialliset potkut?

3. Mikä suomalainen kaupunki teki päätöksen hyväksyä raitiotiesuunnitelma?

4. Miksi San Jose Sharks ei valinnut jääkiekkoilija Olli Jokista toisena pelaajana NHL:ään?

- Mainos -

5. Miksi Suomessa liputettiin ensimmäisen kerran 1.10.?

6. Missä legendaarisessa tamperelaisessa levykaupassa Fuengirolassa talvehtiva Jaska Hynninen teki ehkä Suomen pisimmän äitiyslomasijaisuuden?

7. Mikä yritys on Lasten liikennelaulun (muista aina: liikenteessä…) sävellystyön rahoituksen takana?

8. Miksi Finnairin kotimaanlento Kittilästä Helsinkiin koukkasi viime viikolla Ruotsin kautta?

9. Mitä tarkoitta entisajan sanonta: Hän rupesi koiraksi?

10. Montako yleisurheilun ME-tulosta on espanjalaisten hallussa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Heinäkuussa

Silloin kun suurin osa suomalaisista asui maaseudulla, niin haluttiin, että ihmiset pääsevät helposti kaukana sijaitseville vaaliuurnille. Kaupunkilaistumisen myötä heinäkuusta tuli lomakuu, ja vaalit siirrettiin maaliskuuhun. Vuodesta 2011 alkaen eduskuntavaalit on järjestetty huhtikuussa.

2. Edustajainhuoneen puhemies

Edustajainhuoneen republikaaninen puheenmies Kevin McCarthy sai tiistaina potkut omiensa avustuksella. Hän menetti kahdeksan republikaanin ääntä. Syy siihen oli, että hän avusti demokraatteja viikonloppuna viemään läpi lakipaketin, joka esti liittohallinnon sulun.

3. Turku

Helsinki, Turku ja Viipuri ovat Suomen alkuperäisiä raitiovaunukaupunkeja. Turku luopui niistä 1970-luvun alussa. Nyt raitiotieliikenne toimii Helsingissä, Tampereella, Espoossa ja todennäköisesti vielä Vantaalla ennen Turkua, jonka raitiovaunuista tulee auringon keltaiset.

4. Jokinen haistatteli NHL-pomolle

Entisen NHL-pomon Doug MacLeanin kirjassa kerrotaan, että San Jose Sharksin silloinen pääkykyjenetsijä John Ferguson Sr. halusi ehdottomasti varata Jokisen toisena kunnes tapasi tämän sattumalta Hotelli Hesperian yökerhossa. Hän kehotti tanssilattialla notkunutta Jokista menemään yöllä nukkumaan, mutta Jokinen vastasi; Painu vittuun, vanha äijä. Jokinen ei tainnut tunnistaa kehottajaa.

- Mainos -

5. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi

1.10.1906 tuli voimaan valtiopäiväjärjestys ja vaalilaki, jotka antoivat naisille täydet poliittiset oikeudet. Suomi oli Euroopassa edelläkävijä naisten äänioikeuden suhteen. Vain Uusi-Seelanti ja Australia olivat myöntäneen ennen Suomea äänioikeuden naisille.

6. Epe´s Recordsissa

Hynnisen äitiyslomasijaisuus päättyi vuonna 2014, kun levykauppa ajautui konkurssiin. Armeijan jälkeen, vajaa vuosi levykaupan perustamisesta, Epe Helenius palkkasi ystävänsä äitiyslomasijaiseksi. Se kesti lopulta 41 vuotta, neljä kuukautta ja kuusi päivää. Viimeiset pari vuotta ennen eläkettä Hynninen hoiti Centro Finlandiassa kuljetusliike Rokkikonetta.

7. Shell

Polttoaineyhtiö maksoi Georg Malsténille sävellyksestä ja Helena Eevalle sanoituksesta. Malsténin lisäksi muun muassa Kirka on levyttänyt kappaleen. Toinen Suomessa tunnettu yrityksen rahoittama hitti on Irwin Goodmanin Häirikkö, joka oli Alkon tilaama kappale.

8. Suomen ilmatila oli osittain suljettu

Suomessa järjestettiin Ilmavoimien Ruska 23-pääsotaharjoitus, jonka takia lentoja ohjattiin poikkeuksellisille reiteille. Harjoitukseen osallistui 60 ilma-alusta ja 4.500 sotilasta.

9. Hän on hävytön

Onhan se hienoa, ettei sanontaa enää käytetä. Voi olla, että koira siitä vielä loukkaantuisi. Hemi myös suosittelee, ettei myöskään käytettäisi sanontaa koiranilma. Eihän se koiran vika ole, jos loskasade ei miellytä.

10. Yksi

María Pérez rikkoi toukokuussa naisten 35 kilometrin kävelyn ME-tuloksen 29 sekunnilla. Se oli ensimmäinen ME-tulos espanjalaisille yleisurheilussa 15 vuoteen. Pérez käveli ajan 2.37.15 Tshekissä yhden kilometrin mittaisella puistoradalla.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...