Pähkinät 26/22

1. Miksi espanjalaisissa rekisterikilvissä ei ole vokaaleja?

2. Minkä kunniamerkin Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi viime kesänä lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuolle?

3. Millä nimellä Lada-autojen maahantuojana tunnettu Oy Konela Ab toimii nykyisin?

4. Mistä Apu-lehti on saanut nimensä?

- Mainos -

5. Kuinka monta maata oli perustamassa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa Natoa?

6. Mikä yksi maailman tunnetuimmista kappaleista on alkuperäiseltä nimeltään Comme d’habitube?

7. Kuinka monta vuotta sitten kauimmainen valo lähti Maata kohti avaruusteleskooppi James Webbin kuvissa?

8. Kuinka monta F1-kuskia on voittanut osakilpailun ajettuaan 300 GP:tä?

9. Kuka USA:n presidentti asensi ensimmäisenä aurinkopaneelit Valkoisen talon katolle?

10. Missä Suomen kunnassa ei ole yhtään kesämökkiä?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Jotta kirjaimista ei muodostu sanoja

Espanjalaisissa rekisterikilvissä on neljä numeroa ja kolme konsonanttia. Vokaaleiden ohella myös q, ch, ll ja ñ ovat kiellettyjen äänteiden listalla. Sen sijaan Espanjassa voi törmätä autoon, jonka rekisterikilven numerot ovat 0000.

2. Ystävyyden kunniamerkin

Se on korkein mahdollinen kunniamerkki, jonka Venäjän valtio voi myöntää ulkomaalaiselle. Sammelvuo sai sen johdettuaan Venäjän lentopalloilussa olympiahopealla 2021. Sammelvuo jätti pestinsä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

3. Delta Auto

Vuonna 1937 perustettu Lauttasaaren Autokorjaamo Oy toimi vuosina 1940-1948 nimellä Oy Löfström Ab, jonka jälkeen yritys otti käyttöön Konela nimen. Vuonna 1980 Konela oli Suomen toiseksi suurin autojen maahantuoja. Vuodesta 2003 lähtien Konela on tunnettu Delta Autona.

4. Lehti perustettiin työttömien avustamiseksi

Vuonna 1933 Aune ja Yrjö Lyytikäinen perustivat Apu-lehden, jota saivat myydä vain työttömät. Jossain kohtaa tämä loppui, ja Lyytikäisistä tuli yksi Suomen tunnetuimmista mediasuvuista.

- Mainos -

5. 12

Vuonna 1948 Britannia, Belgia, Alankomaat, Luxemburg ja Ranska allekirjoittivat puolustussopimuksen, joka tunnetaan nimellä Brysselin sopimus. Vuonna 1949 Washingtonissa allekirjoitettiin varsinainen Nato-sopimus, johon liittyi Brysselin sopimuksen allekirjoittaneiden valtioiden lisäksi USA, Kanada, Portugali, Italia, Norja, Tanska ja Islanti.

6. My Way

Paul Anka teki ranskalaiseen kappaleeseen englanninkieliset sanat vuonna 1967. My Wayn tunnetuin esittäjä lienee Frank Sinatra, mutta kappaleesta löytyy niin Elvis Presleyn, Shakiran, Kari Tapion, Sid Viciousin, Robin Williamsin, Nina Hagenin ja monen muun tunnetun artistin versiot.

7. 13,5 miljardia vuotta sitten

James Webbin tehon sanotaan olevan sata kertaa suurempi kuin sen edeltäjän Hubblen. James Webb etsii muun muassa merkkejä elämästä aurinkokuntamme ulkopuolelta. Se on jo vahvistanut, että yhden eksoplaneetan kaasukesästä löytyy vesihöyryä. Vesi on yksi elämän perusvaatimuksista.

8. Ei yksikään

Kaikkiaan kuusi kuskia – heidän joukossa Kimi Räikkönen – on ajanut yli 300 GP:tä, mutta yksikään heistä ei ole noussut ykköseksi ylitettyään rajapyykin. Räikkösellä on alla eniten startteja, 353. Hän voitti viimeisen osakilpailunsa lähimpänä 300 GP:n rajapyykkiä eli 291. GP:ssä.

9. Jimmy Carter

Vuonna 1980 presidentiksi noussut demokraatti Jimmy Carter asennutti aurinkopaneelit Valkoisen talon katolle. Seuraava presidentti, republikaani Ronald Reagan poistatti ne. 30 vuotta myöhemmin demokraatti Barack Obama seurasi Carteria ja määräsi aurinkopaneelit uudelleen Valkoisen talon katolle.

10. Kauniaisissa

Tilastokeskuksen mukaan Helsingin kupeessa sijaitsevassa Kauniaisten kunnassa ei ole mökin mökkiä. Suomen varakkaimmassa kunnassa on vesialueita vain 0,1 neliökilomeriä, mikä voi selittää mökkien puuttumisen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...