Pähkinät 2/24

1. Kumman maan passilla pääsee useampaan maahan ilman viisumia: Suomen vai Espanjan?

2. Kuinka monta suomenruotsalaista presidenttiä Suomessa on ollut?

3. Mikä on pekkaspäivä?

4. Kuinka paljon ilmasto on lämmennyt 1800-luvun lopusta?

- Mainos -

5. Mikä eurooppalainen automerkki valmisti panssarivaunun, jota kutsuttiin hyttyseksi?

6. Mitä Alfa Romeon logossa olevan käärmeen suusta löytyy?

7. Kuka suomalaisnäyttelijä on voittanut Golden Globe -palkinnon?

8. Mihin vuoteen asti ministerin piti olla syntyperäinen suomalainen?

9. Mistä maasta tulee täyssähköinen superauto Tritium?

10. Kenen hittikappale on Jos vielä oot vapaa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Espanjan

Espanjan passi kuuluu maailman parhaimpien joukkoon Ranskan, Saksan, Italian, Japanin ja Singaporen kanssa. Niillä pääsee ilman viisumia 194 maahan. Toisena olevien Suomen, Ruotsin ja Etelä-Korean passi kelpaa sellaisenaan 193 maahan.

2. Yksi

Carl Gustav Mannerheim on ainoa suomenruotsalainen presidenttimme. Sen takia monet RKP:n edustajista ovat asettuneet Aleksander Stubbin taakse. Suomenruotsalaisen Stubbin brittivaimo puhuu myös ruotsia.

3. Vapaapäivä

Valtionkanslian tulopoliittinen selvitysmies Matti Pekkanen (1925-2004) sopi 1984 liittojen kanssa työajan lyhentämisestä. 40 tunnin työviikkoa tekevä työmies sai useamman ylimääräisen vapaapäivän vuodessa. Nykyisin pekkaspäivät on korvattu lyhyemmällä työviikolla.

4. Noin 1,5 astetta

Ilmastonmuutosta seuraavan EU:n Copernicus-palvelun mukaan viime vuosi oli lämpimin kymmeniintuhansiin vuosiin. Todennäköisesti se oli lämpimin sataantuhanteen vuoteen. Ilmaston muutoksen huomaa Fuengirolassa mm. vedenjakelun säätelemisenä.

- Mainos -

5. Renault

Leluilta näyttävät panssarivaunut vyöryivät ensimmäisen kerran saksalaisten kimppuun ensimmäisessä maailmansodassa 31.5.1918. Tehokkaat vaunut tuhosivat konekivääriasemat. Aina Ukrainan sotaan asti kaikki panssarivaunut rakennettiin ”Hyttysen” periaatteiden mukaan.

6. Ihminen

Logon oikea puoli saattaa näyttää kruunupäiseltä tulta syöksevältä lohikäärmeeltä, mutta se on käärme. Milanon kaupunkia 1200-luvulta alkaen hallinneen Viscontin perheen vaakunassa käärme syö ihmisen, mutta Alfa Romeon mukaan logossa käärme synnyttää uudistuneen ja puhdistuneen ihmisen.

7. Taina Elg

Elg voitti sen kahdesti. Vuonna 1957 hänet palkittiin parhaana ulkomaalaisena tähtenä ja 1958 hän pokkasi palkinnon parhaasta naispääosasta musikaalista Tytöt. Elossa oleva Elg on 93-vuotias. Alma Pöysti ei voittanut tänä vuonna parhaan naispääosan palkintoa elokuvasta Kuolleet lehdet.

8. 1991

Vaatimuksen poistoa alettiin valmistella jo edellisellä vuosikymmenellä. Tosin Saksassa syntynyt vuorineuvos, Nokian entinen pääjohtaja Björn Westerlund toimi vuonna 1961 vajaan kuukauden kauppa- ja teollisuusministerinä.

9. Suomesta

Suomalaisen Tritiumin tuotanto alkaa lähiaikoina. Auton myyntihinnaksi tulee noin puoli miljoonaa euroa. Yksi rahoittajista on Tokmanni-ketjun toinen perustaja Kyösti Kakkonen. Auton kiihtyvyydeksi luvataan nollasta sataan 2,1 sekuntia.

10. Markku Tranbergin

Markku Tranberg oli iskelmätaivaan tähti 1960-70-lukujen vaihteessa. Hän menehtyi tällä viikolla pitkäaikaisen sairauden murtamana. Muita Tranbergin hittejä olivat Vain kotka lentää aurinkoon, Viimeinen kevät ja Sydän yhtyi sydämeen.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...