Pähkinät 17/23

1. Kummalla maalla, Kanadalla vai Neuvostoliitto/Venäjällä, on enemmän jääkiekkoilun maailmanmestaruuksia?

2. Mikä ruotsalainen kuninkaallissuku ei ole koskaan hallinnut Suomea?

3. Kuinka monta makua löytyy Fazerin Amerikan pastilli -pussista?

4. Miksi muslimit viettivät viime viikolla EID-juhlaa?

- Mainos -

5. Minkä metroverkon Lontoo lopetti 2003?

6. Minä vuonna Nato-lippu otettiin käyttöön?

7. Mihin viitataan sanalla pulkka, kun sanotaan, että päivä on pulkassa?

8. Mistä erikoisuudesta automatkailijat eivät voi enää nauttia Gibraltarilla?

9. Minä vuonna legendaarinen Siipiweikot-ravintola on perustettu?

10. Voiko harmaantunutta suklaata syödä?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Niillä on yhtä paljon

Niin Kanada kuin Venäjä lisättynä Neuvostoliiton maailmanmestaruuksilla on voittanut MM-kisat 27 kertaa. Kanadalla on mahdollisuus tehdä historiaa tänä vuonna Tampereella ja Riiassa pelattavissa MM-kisoissa.

2. Bernadottet

Ruotsin valtiopäivät valitsi ranskalaisen marsalkan Jean-Baptiste Bernadotten Kaarle XIII tilalle tämän kuoleman jälkeen 1818. Bernadotte oli kuitenkin tehnyt raihnaisen kuninkaan neuvonantajana päätökset jo vuodesta 1810 lähtien. Ruotsi menetti Suomen Venäjälle Haminan rauhassa 1809.

3. Yksi

Kaiken kaikkiaan suklaisessa Amerikan pastilli -pussissa on kolmen värisiä karkkeja: liiloja, oransseja ja vihreitä. Ne kaikki maistuvat kirsikalta. Amerikan pastillit eivät ole ainoita. Monessa muussakin karkkipussissa eriväriset karkit ovat saman makuisia, vaikka syöjä väittäisi mitä.

4. Ramadanin päättymisen takia

Muslimien ramadan päättyy Id al-fitr eli eid-juhlaan. Se aloitetaan moskeijassa käymisellä. Lapset taas voivat käydä ovelta ovelle jakamassa juhlan toivotuksia. Illaksi puetaan juhlavaatteet ja syödään hyvin. Ramadanin aikana muslimit paastoavat valoisana hetkenä. Syödä saa vain pimeässä.

- Mainos -

5. Postimetron

Vuonna 1911 Lontoon liikenne oli jo niin pahasti ruuhkautunut, että maan alle päätettiin rakentaa postimetro. Sen raideleveys oli 66 senttiä ja 440 voltin tasavirta kulki kolmannessa kiskossa. Postimetro toimi Lontoossa 76 vuotta.

6. 1953

Nato-lippu on sininen, jonka keskellä olevaa kompassiruusua ympyröi viiva, josta leviää neljä suoraa viivaa. Lipun sininen väri symbolisoi Atlantin valtamerta. Kompassineulat taas kuvaavat jäsenmaiden yhteisiä pyrkimyksiä rauhaan ja ympyrä symbolisoi yhtenäisyyttä.

7. Pulkkaan

Ei tosin lasten pulkkaan, vaan puukeppiin, jota kutsuttiin ennen vanhaan pulkaksi. Kaksiosaiseen pulkkaan merkittiin päivän työt. Toista puolta käytti isäntä ja toista puolta taloon töitä tekevä torppari. Kun työt oli tehty, pulkan osat liitettiin yhteen, ja päivä oli pulkassa.

8. Ylittää lentokenttää

Lentokentän ylitys autoilla ja muilla moottoriajoneuvoilla kiellettiin, kun sen alle kaivettu tunneli avattiin maaliskuun lopussa. Tunnelin rakennushanke käynnistettiin jo 15 vuotta sitten. Sen sijaan kävelivät ja polkupyöräilijät voivat edelleen ylittää kiitoradan.

9. 1993

Tamperelainen ravintoloitsija Pekka Yli-Houhala perusti ensimmäisen Siipiweikot-ravintolansa 30 vuotta sitten. Nyt niitä on kuusi kappaletta sekä Prisma-kauppojen sisältä löytyy Siipiweikot Mini -ravintoloita. Siipiweikot tunnetaan mausteisista kanansiivistään.

10. Voi

Tai voi, jos se on harmaantunut ennen parasta ennen -päivää. Suklaan rakenne on vain muuttunut. Harmaantuminen johtuu siitä, että sen pintaan on kerääntynyt rasvakiteitä, koska suklaa on päässyt jossain vaiheessa sulamaan hieman.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Miten Suomelle käy euroviisuissa?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...