Pähkinät 16/23

1. Mikä automalli yhdistää Idi Aminia, Jack Nicholsonia, Ringo Staria ja Leonid Brezneviä?

2. Miksi entisen F1-kuljettajan Michael Schumacherin haastattelu saksalaislehdessä aiheutti närää?

3. Kuinka monta metriä NBA-tähti Lauri Markkanen on juossut Cooperin testissä?

4. Miksi ydinvoimantuotanto Suomessa lopahti, vaikka Olkiluoto 3 käynnistettiin?

- Mainos -

5. Mikä aamiaispöydän suolaisena tai makeana nautittava herkku tuli myyntiin 1966?

6. Miksi monet miesurheilijat lakkaavat varpaankyntensä?

7. Kuinka monta prosenttia villin lännen cowboysta oli mustia 1800-luvun lopulla?

8. Kuinka kauan kaupat ovat käyttäneet viivakoodia hinnoittelussaan?

9. Mitä monen pariskunnan yöpöydänlaatikosta löytyvää tavaraa ei saa viedä mm. Thaimaahan?

10. Mitä olivat Vetehinen, Vesihiisi, Iku-Turso, Saukko ja Vesikko?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Mercedes-Benz 600

1960-luvulla Euroopassa esitelty Mersun lippulaiva oli erityisesti diktaattorien suosiossa. Aminin lisäksi Kuussatasella ajelivat Mao Zedong, Kimit Jong-Il ja Il-Sung, Nicolae Ceausescu, Ferdinand Marcos, Saddam Hussein ja Josip Bronz Tito. Myös laulaja John Lennon ja liikemies Aristotélis Onásis omistivat sellaisen.

2. Se oli valheellinen

Juorulehti Die Aktuellin haastattelu Schumacherista oli tehty tekoälyn avulla. Virallista tietoa F1-tähden terveydentilasta ei ole saatu yhdeksään vuoteen. Schumi loukkaantui vakavasti laskettelureissulla 2013, kun hän löi päänsä kiveen. Kypärä ei pelastanut tällä kertaa vammalta.

3. 0 metriä

Armeijan maastopukuun maanantaina astellut Lauri Markkanen ei ole koskaan juossut Cooperin testiä. Markkasen suomalainen fysiikkavalmentaja Jani Parkkinen uskoo koripalloilijan ylittävän 3.000 metrin rajapyykin. Cooperin testissä juostaan 12 minuuttia putkeen.

4. Olkiluoto 1 meni samoihin aikoihin huoltoon

Ydinvoiman tuotanto Suomessa oli aamuyöllä OL3:n käynnistyksen aikaan 4.300 megawattia, mutta iltapäivällä vain 3.500 megawattia. Tuotanto palaa normaaliksi toukokuun puolessa välissä, kun molemmat laitokset, OL1 ja OL2, on huollettu.

- Mainos -

5. Paahtoleipä

Paahtoleipä tuli Suomeen Britanniasta, jossa sillä on pitkät perinteet. Paahtoleipä oli ensimmäinen valmiiksi viipaloitu ja pakattu leipä. Vielä 1972 Suomessa oli yksi leivänpaahdin neljää henkilöautoa kohden. Paahtoleipä pakattiin 1990-luvulle asti sellofaaniin.

6. Sillä suojataan sieniltä ja bakteereilta

Monet urheilijat joutuvat pitämään päivittäin hiostavia kenkiä pitkään jalassa. Varpaankynsien lakkaamisella estetään vaikkapa kynsisienen leviäminen. Asia tuli esille, kun Cristiano Ronaldo julkaisi tällä viikolla Instagramissa saunakuvan. Hänen kyntensä olivat mustat.

7. Noin 25 prosenttia

Elokuvissa cowboyt ovat yleensä valkoisia, mutta se on erheellistä ”valkopesua” totuudesta. Elokuvasankareiden piti olla pitkään valkoisia. Itse asiassa termi cowboy eli lehmipoika on alun perin mustia karjapaimenia tarkoittava halventava termi.

8. 50 vuotta

Viivakoodin pyöreitä vuosia vietettiin 3. huhtikuuta. Suomessa ne alkoivat yleistyä isoissa marketeissa vasta 1980-luvulla. Viivakoodi on kuitenkin jäämässä eläkkeelle. Yksi sen korvaajista on qr-koodi, josta löytyy tietoa myös kuluttajille, jälleenmyyjille, valmistajille ja viranomaisille.

9. Seksilelua

Thaimaan lisäksi myös Malediiveille, Saudi-Arabiaan, Malesiaan, Arabiemiirikuntaan sekä Intiaan matkaavien on hyvä muistaa, että hetken huuma voi vaihtua hankaluuksiin. Thaimaa ei kai ole käännyttänyt tai rangaissut turisteja seksilelujen hallussapidosta.

10. Suomalaisia sukellusveneitä

Niistä vain Vesikko on museoituva Suomenlinnassa. Muut sukellusveneet romutettiin sodan jälkeen Neuvostoliiton kanssa tehnyt rauhansopimuksen perusteella. Sukellusvenelauseke kumottiin 1990, mutta merivoimille ei ole siitä huolimatta niitä hankittu.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...