1. Montako Toyota Corollaa on myyty maailmalla 58 vuoden aikana?
2. Missä on Helsingin ja ehkä koko Suomen tunnetuin kohtaamispaikka?
3. Mihin maahan perustettiin Euroopan ensimmäinen McDonald’s-ravintola?
4. Mistä Hilkka Kotamäki tuli tunnetuksi 1970-luvulla?
5. Minkä lempinimen Donald Trumpin caddie antoi ex-presidentille?
6. Minä vuonna Barcelonan kuuluisa, Sagrada Familia -kirkon pitäisi valmistua?
7. Miten suomalainen ajokortti uudistuu 1.4.?
8. Mitä tapahtui evankeliumin mukaan palmusunnuntaina?
9. Mistä ”maasta” Pyhän Yrjön lippu on tuttu?
10. Miksi esimerkiksi turkinpippureiden (salmiakki) maku on muuttunut?
Vastaukset kuvan jälkeen.
1. Noin 50 miljoonaa
Toyota Corolla on maailman myydyin automerkki. Elon Muskin mukaan Tesla alkaa valmistaa Model 2 -autoa, jonka hinta olisi noin 25.000 euroa. Teslan mukaan sitä tullaan myymään elinkaaren aikana 700 miljoonaa kappaletta. Saa nähdä.
2. Stockmannin kellon alla
Stockmann-konsernin nimi muuttui tällä viikolla Lindex Groupiksi, mutta tavaratalojen nimi ei muutu, joten vastaisuudessa ei tarvitse kohdata kavereita Lindexin kellon alla. Tietenkään kännykkäaikana tunnettuja tapaamispaikkoja ei enää tarvita kuten lankapuhelimien aikana.
3. Hollantiin
Ensimmäinen McDonald’s-ravintola avattiin Amsterdamiin vuonna 1971. Espanja sai ensimmäisen Mäkkärin vuonna 1981 ja Suomi 1984. Viimeisempänä Euroopan maana McDonald’s avattiin Bosnia ja Hertsegovinaan vuonna 2011.
4. Hän oli Suomen ensimmäinen lottotyttö
Hilkka Kotamäki menehtyi tällä viikolla 82-vuotiaana. Hän oli vuonna 1971 lanseeratun Loton ensimmäinen lottotyttö ja aikansa superjulkkis, jota haastateltiin vielä viime vuosina. Lottotytön asuste oli blondi peruukki, keltainen minimekko, lottovyö ja mustat nahkasaappaat.
5. Pelé
Donald Trumpia kutsutaan myös golfhuijariksi. Hänen tasoitustaan 2,8 pidetään vääryydellä saavutetuksi. Trumpin caddy antoi lempinimen Pelé, koska ex-presidentillä on tapana potkia golfpalloa lyöntinsä jälkeen parempaan paikkaan.
6. 2026
CNN uutisoi, että kirkko valmistuu 2026, jolloin sen rakentaminen olisi kestänyt 144 vuotta. Kirkon arkkitehti Antoni Gaudí menehtyi jo vuonna 1926. Kirkko vihittiin käyttöön keskeneräisenä vuonna 2010
7. Siihen lisätään ”valokuvaikkuna”
Suomalaisen ajokortin väärentäminen vaikeutuu entisestään, kun siihen lisätään monista Euroopan maista tuttu ”ikkuna”, jossa on ajokortin haltijan kuva. Uudistuksesta huolimatta myös vanhat ajokortit kelpaavat edelleen. Ajokorttien keskittäminen alkoi Suomessa 1972.
8. Jeesus saapui Jerusalemiin
Evankeliumin mukaan Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, ja ihmiset heittivät hänen eteensä palmunlehviä. Suomessa palmusunnuntaina vietetään virpomalla. Se on aina pääsiäistä edeltävä sunnuntai. Pääsiäisen paikka taas vaihtelee.
9. Englannista
Pyhän Yrjön lippu symboloi Englantia. Siinä on punainen risti valkoisella pohjalle. Englannissa syntyi kohu, kun ensi kesän EM-kisoissa Englanti pelaa paidoilla, jonka kauluksessa onkin sinipunainen risti, joka on kunnianosoitus vuoden 1966 maailmanmestareille. Värit tulevat heidän treeniasuistaan.
10. Raaka-aineesta on poistettu matriini
Matriini on kasvialkaloidi, jota käytetään Aasiassa torjunta-aineena. Muutos koskee kaikkia Fazerin lakritsi- ja salmiakkituotteita. Ruokaviraston mukaan kuluttajan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, jos makeisia on syöty pieniä määriä osana tasapainoista ruokavaliota.