Andalusia ja Aurinkorannikko elävät turismista.
Matkailijat tuovat rahaa, jolla ylläpidetään alueen palveluja. Turistit tulevat eteläiseen Espanjaan lämmön, rantojen, tunnelman, ruuan ja nähtävyyksien perässä. Auringosta voi nauttia ilmaiseksi, uimisesta myös, mutta mitä jos julkisista nähtävyyksistäkin pitäisi maksaa?
Andalusian pääkaupungissa Sevillassa on esitetty sangen hätkähdyttävä ajatus: kaupungin pääaukiolla käymisestä aiotaan periä matkailijoilta pääsymaksu. Hinta ei vielä ole tiedossa. Kaupungin asukkaille käynti olisi ilmainen. Kyse on yhdestä Sevillan kuuluisimmista nähtävyyksistä, monista elokuvistakin tutusta Plaza de España -aukiosta.
Upea 50.000 neliömetrin suuruinen aukio rakennettiin vuoden 1929 iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten. Aukiota kiertää 48 värikkäillä kaakeleilla koristeltua penkkiä, jotka edustavat sen aikaisia Espanjan maakuntia. Aukiolla on myös kaunis tekoallas soutuveneineen, hevoskärryjä ja flamencomusiikkia.
Mitä päätös merkitsee? Kun turistivirrat entisestään vain kasvavat, johtaako se siihen, että pikkuhiljaa kaupunkien aukiot ja puistot muuttuvat muuallakin Aurinkorannikolla maksullisiksi?
Ollaanko tiellä, joka vie siihen, että pian rannoillekin pääsystä pitää pulittaa pääsymaksu? 3 euroa biitsipäivä satunnaisilta matkailijoilta, vakituisille asukkaille ilmainen?
Jos tuotoilla rahoitetaan kohteiden yllä- ja puhtaanapitoa, pääsymaksua voi pitää perusteltuna ja ymmärrettävänä. Jos syynä on vain rahanahneus, ollaan väärällä tiellä.
Eikä Sevilla oli ainoa laatuaan. Esimerkiksi Venetsia on perinyt päiväturisteilta viiden euron pääsymaksua historialliseen keskustaan. Myös Málagan kaupungissa on pohdittu pääsymaksua keskustaan tulijoilta. Suomessa kirkossa käymisestäkin joutuu maksamaan: Temppeliaukion kirkko otti vierailijoilta käyttöön vuoden 2017 alusta pääsymaksun, joka nyttemmin on jo 8 euroa.
Kannatettavaa. Rahat kohteiden siisteyden ja turvallisuuden ylläpitoon. Turisteilla on varaa muutamien eurojen maksuihin nähtävyyksiin ja rannoille.
Ahneudella ei ole rajaa? Ennen Espanjassa rannat olivat yhteistä omaisuutta; kukaan ei omistanut niitä?Joka naisen nautinta oikeus?
Joo…Jos jotenkin voisi perustella alueen vesihuollon, turvallisuuden, siisteyden yms. ylläpitämisellä niin miksipä ei. Jopa minullakin on varaa maksaa mainitut pääsymaksut, mutta on ruvennut tuntumaan siltä että eurot ovat ruvenneet sielläkin valumaan yksien taskuihin.
Ei todellakaan pääsymaksuja! Rannat ovat ihmisten olohuone ja niiden käyttöä ei tule rajoittaa.