Pääkirjoitus: ”Lämpö on asennekysymys”

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa muistutetaan, että kuumuus ei välttämättä ole aivan sellaista kuin hurjimmissa otsikoissa kauhistellaan.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Kun elohopea Suomessakin pitkään jatkuneiden kevään räntäsateiden jälkeen kohosi ryminällä kolmeenkymmeneen, lämpöennätyksistä alettiin jälleen puhua.

Sää on kestoaihe: se koskettaa meistä jokaista, mutta viime aikoina etenkin kuumuudesta on keskusteltu enemmän kuin koskaan.

Iltapäivälehdet viljelevät seksihelle-tyylisiä otsikoita, varoituskartat tv:ssä hehkuvat punaisen syntisen kuumissa eri sävyissä.

Yle julkaisi vastikään jutun, jossa kauhisteltiin, kuinka viime kesänä Etelä-Euroopassa oli ennätysmäärä ”äärimmäisen kuumarasituksen päiviä”, jolloin kuumuuden tuntu nousi yli 46 celsiusasteen. Ylen mukaan tällaisia päiviä oli Etelä-Espanjassakin 10–15. Samalla yhtiö esitteli ”terveyden kannalta olennaisen” mittarin eli termisen lämpömukavuusindeksin (UTCI), joka kertoo, miltä kuumuus oikeasti tuntuu ihmisestä.

- Mainos -

Indeksi huomioi lämpötilan lisäksi esimerkiksi ilmankosteuden, auringonsäteilyn ja tuulen, jotka kaikki vaikuttavat siihen, miten ihmiskeho reagoi säähän.

Voiko kunkin ihmisen lämmön sietoa todella mitata?

Mutta voiko lämmön sietoa todella mitata? Voisi kuvitella, että se on yksilökohtaista, jokaisesta ihmisestä itsestään kiinni. Joku palelee helteisempänä hetkenäkin herkemmin kuin toinen, yksi läkähtyy viileämmälläkin kelillä.

Lämpö on myös asennekysymys: kuumiin kesiin vuosisatojen ajan tottuneet espanjalaiset viettävät siksi iltapäivän paahteessa siestaa ja pitävät ikkunat ja verhot visusti kiinni. Kuntoilu hoidetaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin myös syödään, auringon mentyä mailleen. Eiväthän suomalaisetkaan hiihtele tulipalopakkasilla.

Espanjaa koskevissa hellejutuissa usein niputetaan maan eteläosa yhdeksi ja unohdetaan, että Andalusian sisämaa kuten Sevilla ja Córdoba ovat aina olleet kuumia, mutta Aurinkorannalla on viileämpää ja leppeämpää meren ansiosta.

Ja lämpöön tottuu: mitä pidempään Espanjassa on oleskellut, sitä helpompi hellettä on sietää. Espanjassa muuten helleraja on 30 astetta, kun se Suomessa on 25.

Lämpimän tuntoista kesää kaikille lukijoillemme!

Seuraava Fuengirola.fi:n pääkirjoitus ilmestyy heinäkuun numerossamme 5.7. Ja sitä seuraava elokuussa 16.8. Syyskuusta alkaen taas joka viikko.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Iltapäivälehtien tarkoituksena on myydä lehteä noilla yliampuvilla sääotsikoilla ja jotka vaihtuvat lähes päivittäin toiseen äärilaitaan. Odottelenkin jo että kumpi niistä avaa ensimmäisenä pelin ”katso paikkakuntasi jouluaaton sää”. Juhannusaaton säähän on jo tiedossa, tosin senkin otsikointi vaihtuu vielä moneen kertaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *